Syria og Israel – nye spilleregler

4
Russiske antiluftskyts av typen S-300 er utplassert i Syria og det har skapt en helt annen strategisk situasjon i regionen.

Fram til nylig har Israel opptrådt som de har villet overfor Syria. Det israelske flyvåpenet har gjennomført mer enn 200 ulovlige bombeangrep mot mål i Syria uten utsette flygerne for noen risiko. Syria har ikke hatt midler å svare med. Nå er situasjonen imidlertid en helt annen.

Etter at Israels manøvre førte til at et russisk overvåkinsgfly ble skutt ned av syrsik luftvern har Russland utplassert det avanserte S-300 missilsystemet i Syria. Dette systemet er ustyrt med radarer og overvåkingssystemer som gjør at det kan følge israelske fly omtrent fra de tar av i Israel og til de nærmer seg sine mål i Syria, og missilene er i stand til å skyte dem ned.

Og nå har myndighetene i Syria gjort det klart at det er nye regler som gjelder mellom de to landene. Hvis Israel bomber en flyplass i Syria, vil Syria svare med å bombe en flyplass i Israel. Og det hevdes at dette standpunktet er godtatt av Russland, som jo er leverandøren av disse våpnene. Russland har også gått veldig langt i retning av å se en annen vei når Israel har bombet såkalte iranske baser i Syria. Men ikke lenger nå.

Siden september 2018 har ikke Israel gjentatt sine angrep mot Syria. Russland har informert Israel om at det finnes russisk personell på samtlige av basene fo S-300 missilene; i klartekst: ligg unna, ellers får dere med oss å gjøre.

USA har på sin side beveget seg i retning av å godta en permanent israelsk anneksjon av de okkuperte Golanhøydene, i strid med internasjonal lov. USAs støtte til prosjektet Stor-Israel er forsterket, men nederlagene i krigen mot Syria har betydd store tilbakeslag for Israels posisjon i regionen. En krig mot Iran er fortsatt en alvorlig mulighet, men de strategiske posisjonene for å gjennomføre den er også svekket. Men det er ingen grunn til å redusere årvåkenheten mot en slik krig, for det hender ikke sjelden at svekket posisjon utløser desperate handlinger.


KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  bilde

  Ny virkelighet: Bildet er av IDF-soldater, med ansiktet mot Libanon-grensen, og ble postet på en Hezbollah-konto, som nå er suspendert. Fant det hos MoonOfAlabama.
  De har også rappet noen våpen: https://www.jpost.com/Breaking-News/Two-mag-machine-guns-stolen-from-IDF-cannon-on-Lebanon-border-573815
  Dette begynner å likne veldig på David og Saul. David prøvde stadig vekk å vise Saul at han ikke hadde onde hensikter, men Saul var altfor paranoid til å våge å tro på det.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Slik skulle det ha vært for alle land i verden, altså at de kan klare å beskytte seg selv mot angrep fra andre land. Russiske våpensystemer er ganske billige og mange land bør nå være interessert i å kjøpe disse forsvarsvåpen fra Russland med utgangspunkt i eksemplet om at Syria nå klarer å beskytte seg mot angrep fra Israel som har tilgang til noen av de mest avanserte amerikanske våpen og som har topptrent militært personell med lang erfaring fra krigføring. Dette må være et skikkelig godt salgsargument skulle man tro (bortsett fra at USA vil innføre sanksjoner mot de land som kjøper slike russiske våpen).

 3. Alternativt kan vi forestille oss et FN som tildeles nok våpenmakt til å utkonkurrere hvilken som helst stat, Da ville vi fått noe nytt og fantastisk som verden aldri har sett makan til: Internasjonal lov, MED håndhevelse.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere