En planlagt provokasjon mot Russland i Svartehavet?

93

Den ukrainske provokasjonen i Azovhavet i november 2018 gikk ikke helt slik den svært upopulære presidenten Petro Porosjenko hadd tenkt. Det ble ingen internasjonal konfrontasjon og det ble ikke en så omfattende unntakstilstand som han hadde foreslått.

Det betyr ikke at han har gitt opp. Det svirrer stadige rykter om at en ny og alvorligere provokasjon kan være under oppseiling. Opplegget for en slik provokasjon kan ligge i en resolusjon fra Senatet i USA som er utformet av kjente krigshauker som Marco Rubio, Richard Blumenthal med flere. Den inneholder blant annet følgende formulering:

Senatet oppfordrer presidenten til å samarbeide med USAs allierte for raskt å lede en robust flernasjonal operasjon for navigasjonsfrihet i Svartehavet for å demonstrere støtte til internasjonalt anerkjente grenser, bilaterale avtaler og sikker passasje gjennom Kertsjstredet og Azovhavet og å presse tilbake mot overdreven russiske kravene om suverenitet.

Det mektige Atlantic Council har som rapportert tidligere foreslått både en terroraksjon mot Kertsbrua og skrev også følgende:

Ukraina bør invitere USA og NATO til å sende væpnede skip på besøk til Masriupol, hovebyen ved Azovhavet for å utfordre Russland til å skyte på dem eller blokkere NATO fra å utøve sin rett til å besøke Ukrainas havner. Disse skipene bør være væpnet og ha flybeskyttelse, men ha instruks om ikke å skyte med mindre de blir beskutt.

Neocons i USA gjør sitt ytterste for å fremme krig og hindre ethvert forsøk på avspenning og nedrustning. De samarbeider gladelig med både terrorister og ukrainske nazister for å gjøre dette.

President Donald Trump har til krigshissernes store frustrasjon vært lite villig til å eskalere konflikten og han unnlot å kritisere Russland etter Kertsjepisoden. Men hvis han blir stilt overfor en enda grovere provokasjon, kan det tenkes at han vil bli presset til å innta en mer krigersk holdning.

Les også: Tyskland: – Ukraina ville dra oss inn i en krig

Farlig situasjon i Azovhavet – Ukraina ønsker å provosere

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Olaf Olaf says:

  God kveld. Takk for et mer “to-the-the-point” svar enn denne smurfen. I tillegg til temaet Steigan tar opp, legger du til et mer overordnet perspektiv. Greit nok. Og jeg skal forsøke å svare på om hvorfor jeg har valgt “feil” side.

  1. Jeg har hverken valgt NATO eller EU. Men Ukraina har forsøkt å velge denne veg, og jeg kan forsøke å gi svar på hvorfor. Ukrainas valg. Primært ønsker landet sterkt en selvstendig og demokratisk utvikling, i motsetning til sin nabo i nord-øst. Ukraina mener at kun gjennom fri handel med omverden kan det Ukrainske samfunn overleve. Derfor trenger landet sårt en demokratisk plattform. Landet kjenner så alt for godt til Moskvas imperialistiske politikk og evne til undertrykkelse. Putins forsøk på å stanse Ukrainas handelsavtale med EU, er et godt eksempel. Og når han følte at han ikke fikk gjennomslag, begynte han straks å bruke gass som våpen mot Ukraina. Men dette er allikevel peanuts i forhold til det Ukraina vet Russland kan finne på, dersom de får fullt overherredømme (se f.eks. Holodomor i 32-33, represjonene i 36-37 og de store deportasjonene av Tatarer og Donbas-grupper etter WW2. Tilsammen har Russland gjennom disse genocider og massakrer tatt livet av mer enn 10 mill. Ukrainere. Skjønner du da at folk i Ukraina ikke stoler på Russland? Og skjønner du da at folk er redde?
   Ukrainere har ikke noe generelt ønske om å bli medlem av NATO. Før 2014, var interessen for NATO særdeles lav. Men etter Russernes intervensjoner og de stadig større mobiliseringer vi nå ser på grensen til Ukraina (spesielt i Rostov og Kursk) gjør at landet søker militær støtte for å kunne fremstå som sterk nok til å forsvare sine grenser. I den sammenheng har landet inngått avtale med NATO, samt enkelte land for å kunne kjøpe våpen av dem. Ukraina har nå etter 2014, klart å mobilisere 250000 soldater, og med nye våpen tror jeg at landet skal kunne forsvare seg på bakken. Imidlertid har Russerne raketter som raskt kan slette landet. Og det er den egentlige årsaken til at de søker en strategisk beskyttelse gjennom NATO (ikke fysisk tilstedeværelse). Og dersom Russland hadde latt mitt kjære land være i fred, ville Outin sett at Ukraina aldri vil være noen trussel! Problemet er imidlertid Putins kongstanke om et Eurasia med ham selv i førersetet. Denne geopolitiske ambisjon er utmeislet av filosofen og ultranasjonalisten Alexander Dugin, smat Putins personlige rådgiver Surkin. Og i denne kongstanken utgjør Ukraina et særdeles viktig element, da de representerer store naturrikdommer, et formidabelt kornkammer og ansiktet mot vesten og Svartehavet. Derfor tror ikke Ukrainere at han vil gi seg før han har knekt Ukraina økonomisk og tvunget de inn som en vasall. Og i den sammenheng er NATO-avtalen viktig for Ukraina.
   Når det gjelder EU, er det et særdeles viktig marked for landet. Ukraina har veldig høye kompetanseressurser spesielt innen high-tec (hvilket langt overgår Russland). Det er nok å nevne Informasjonsteknologi og aviation med bla. Antonov - produsent av verdens største fly. Og Ukraina ser hvordan Polen og de baltiske stater har utviklet sin økonomi og sitt næringsliv gjennom tilgang til EUs inddre marked. Den vegen vil Ukraina også gå. Og gjennom større integrering med vestens næringsliv, vil også oligarkiet i Ukraina svinne hen (det er i alle fall håpet). Alternativet er kun tilbakevendign som vasall til Moskva og fortsatt undertrykking og utarming. Det burde egentlig ikke være så vanskelig å forstå. Et viktig moment i denne distansering fra Moskva, fikk vi nå gjennom beskjed fra Istanbul (Konstantinopel) om at Ukraina får egen patriark, ikke lenger underlagt Moskva-patriarken Kirill. Dette, som for oss virker å være en religiøs og symbolsk sak, er viktig for det Ukrainske folk. Gjennom denne “Tomos”, er alle bånd til Russland nå løsrevet; dvs. nå har ikke Putin lenger noe maktapparat overfor vårt land.
   Jeg håper at dette ikke ble for forvirrende. Og som sagt innledningsvis: Ukraina (og derved jeg) har ønsker om en mer vestlig og demokratisk utvikling, for å holde Putin ute og for å sikre egen velferd, ikke fordi vi elsker hverken NATO eller EU.
   Og med dette ønsker jeg også deg en god jul, og et nytt år hvor vi forhåpentligvis kan diskutere realpolitikk og slippe å oppleve særlig mer av det Nazi-tøvet som Steigan prøver å stemple Ukraina med. Det er i alle fall destruktivt.
 2. Avatar for Olaf Olaf says:

  Min IP-adresse finner du under Ukrainske adresser. Jeg bor i en by som heter Poltava. Den finner du i atlaset ditt :-). God jul til deg også, men uten ideologisk forankring. Ukraina er mer opptatt av å unngå fattigdom enn å leke sofaradikalere (som jeg kallte Steigan i min ungdomstid).

 3. Avatar for aford aford says:

  Hva som er deres respektive oppfatninger og motiver for å bidra her tør være relativt klart for meg nå. Når jeg sier jeg fremdeles ikke har klare, egne meninger om temaet, er det i et oppriktig forsøk på å være ydmyk overfor det faktum at uten egen førstehåndskjennskap, blir alt et spørsmål om å velge hvem og hva man tror på av andres narrativer. For øvrig: At din og Olafs formidling av egne erfaringer med Ukraina og en del mennesker som tilhører det ukrainske folk, er 100% oppriktige, og gitt med de aller beste og hederligste intensjoner og genuin kjærlighet til noe ved dette landet, er ikke en del av det jeg evt. tviler på. Og dere snakker såpass selvsikkert, men uanstrengt og lite bombastisk også, stort sett, om Ukrainske forhold, at det er lett å tenke at dere nesten må ha rett i det meste av det også, bare på ren magefølelse. Mitt prinsippielle forbehold til en mulig nyansering, måtte være at dersom man er tilstrekkelig begeistret for de gode sidene ved noe, og kanskje har bare eller nesten bare egne erfaringer fra disse, vil man noen ganger kunne bli litt svaksynt for eventuelle andre, mindre sjarmerende ting som også i prinsippet kan være fakta, det også.

 4. Avatar for Hammer Hammer says:

  Takker for svar Erland. Skulle så gjerne ha tatt en diskusjon med deg og andre, om begreper som : Demokrati, Styring, Folkestyre, Konsensus, Diktatur, Enevelde, Despoti. Jeg komme nå til å forlate Steigan.no, som aktiv debattdelltaker, men vil følge med på nyhetene som legges ut på denne nettsiden. Jeg går nå inn i en forhåpentlig nyttig læringsprosess og kommer kanskje ut av den med ny kunnskap!? Kommer kanskje tilbake som debattant senere. Takk til alle, for lærerike og hyggelige meningsutvekslinger. :coffee:

 5. Avatar for Olaf Olaf says:

  Til Hammer, aford og Erland: takk forgod dialog med dere. Mitt besyv med å delta i bloggen, er å forsøke å få nordmenn til å åpne øynene for at Ukraina ikke er noe nazi-infisert samfunn eller styrt av nazi ideologiske politikere. Når det er sagt, er det mye feil med det Ukrainske samfunn, og det kan knyttes til 2 faktorer: oligarkenes økonomiske maktovergrep og (derigjennom) korrupsjon. Ved siden av at Russland selv har gjort seg til en ekstern samfunnsfiende, så er oligarkenes og korrupte politikere, en definitivt like så stor intern samfunnsfiende. Og begge fiender tror jeg dessverre vi må leve lenge med. Men så kommer det gjennom et sett av påvirkningsagenter opp en 3. dimensjon i fiendebegrepet - konspirasjonsteorier og fake news, hvor nazist beskyldningene er toneangivende. Og dette blir så utrolig urettferdig overfor det Ukrainske samfunn. Vår dialog har vært god, i den forstand at den ikke har blitt overskygget av nazisme-diskusjon. Jeg kunne gjerne kommet med mye informasjon om hvordan disse løgnene har oppstått og begjærlig brukt av mennesker i vår vestlige verden. Men selv om man sprer slike løgner gjennom lenker som liksom skal pre dere å være sannhdtsvitner, så blir de ikke mer sanne av den grunn. Jeg har fulgt med og lest om hvordan soldater liv i Azov-bataljonen var, både før og etter at de ble en integrert del av det Ukrainske forsvar. Og jeg har lest grundig hva en av deres tidlige ledere, nå parlamentarikere (ikke lenger som repr. for Pravy Sektor, men i ferd med å bygge eget parti) Jarosch, har som politisk ideologi. Jeg vil vel definere ham som en mix av Ungarns Orban og Siv Jensen. Primært ønsker han ikke medlemsskap i EU eller NATO. Men å kalle ham fascist - Nei. Svoboda haraldri forfektet noe som helst rasehets. Men hvis dere definerer det norske Frp eller generelt alle antiglobalister som nazister: ja da er Svoboda nazistisk. Men det tror jeg vel ingen her i kommentarfeltet mener. Når Steigan snakker om nazistene i Azov, så har han rett når det gjelder den utskillte politiske delen av Azovs militære enhet. Men dette er en utrolig liten organisasjon som i dag teller noen hundre mennesker, og har overhodet ikke lenger noen kobling til den militære enhet (som nå er upolitisk). Hverken jeg eller noen jeg kjenner det eksakte antall medlemmer i denne politiske Azov-org., men prosentvis utgjør den en mindre andel enn hva den nazistiske organisasjonen i Skandinavia utgjør i Norge. Og de har heller ikke så hyppige demonstrasjoner slik de har i Norge. Derfor ber jeg politisk interesserte i Norge: fei for egen dør, før dere angriper Ukraina. Jeg kunne videre tilbakevist konspirasjonsteoriene om at USA / CIA stod bak Maidan-revolusjonen, men lar det ligge, da jeg har stjålet nok spalteplass allerede. Men som mitt nyttårsløfte: til de av dere som har interesse av å oppleve landet og forstå situasjonen, påtar jeg meg gjerne å være deres guide. Godt nyttår!

 6. Avatar for aford aford says:

  @Olaf, @runeulv, @Johnny m.fl., kan ikke dere finne på noe mer oppdatert underholdning snart? Noe vi ikke har sett så mye allerede?

  Jeg føler meg som minst én av de to gamle kynikerne på balkongen i The Muppet Show, muligens begge, og den sketsjen hvor dere fyker rundt i manesjen og banker hverandre opp med demagogiske klisjéer om å være fiendens betalte shills, er bare last week:

  Olaf beskylder Steigan for å være betalt av Putin, gutta her i kommentarfeltet beskylder Olaf og Erland for å være NATO-shills – og i skrivende stund får vi jaggu inn en telex fra Putin her, om at han mener Trump kan være en ukrainsk shill betalt av Mot Dag AS, og ingen ende tar disse fantasiene.

  Enda alle må begripe at ingen av dere får betalt for dette. Det er dere ikke gode nok til å få, for mer klumpete og lite taktisk og smidig shilling har jeg sjelden sett fra denne balkongen. Nei, den der var morsom med en gang, men nå faller det liksom så steindødt på sin egen urimelighet at det er ikke det spøtt morsomt, ikke som satire eller noe lenger. Back to the woodshed og flikke på manus, nå.

  Ja, også godt nyttår da, selvfølgelig! Makan.

 7. Avatar for aford aford says:

  Bra! Da er vi enige om at Olaf ikke er en betalt shill. Måtte alle komme til samme konklusjon, slik at det er rydda unna i hvert fall. Og ikke Steigan heller, han har hatt den slagsida der i 50 år.

  Og jeg logger av for en stund nå.

 8. Litt om de som vil selge gass til EU :

  Jeg fant noe som er muligens relatert til de to videoene om gass som jeg postet her ovenfor, noen relativt nye felt , men det virker som Russisk gass er planlagt levert i større mengder enn dette fra Leviathan feltet utenor Haifa, hvor det amerikanske Noble Energy er inne i bildet.
  Leviathan ble forsinket pga at man mistenkte kartellvirksomhet.
  Dette gass-feltet ligger rundt 130 kilometer vest for havnebyen Haifa

  “Statsminister Benjamin Netanyahu har lovet sine landsmenn et gasseventyr og anslått at Leviathan-feltet vil gi nærmere 500 milliarder kroner til statskassen de neste 20 årene.”
  Norsk artikkel
  Etter det Teknisk Ukeblad kjenner til er de betingede ressursene oppjustert til 522 milliarder kubikkmeter gass. De påviste og sannsynlige ressursene er oppjustert til 278 milliarder kubikk­meter. I tillegg er de prospektive oljeressursene på 680 milliarder kubikkmeter. Dette tilsvarer mer enn to Johan Sverdrup-funn.( 2012 )
  e24 Statoil vil til Israel ( 2012 artikkel )

  Det er greit å vite litt om dette , så jeg linker til nettside om det, der det står at det første salget skal begynne nå i 2019. Gassen går til Israel først, og siden eksporteres det til Egypt.
  Hva er interessant her ?
  Det er noen konkurransemessige geopolitiske momenter her som er verd å se nærmere på.
  Kart over det geografiske området med Svartehavet

  Noble Energy
  Founded 1932; 87 years ago
  Headquarters Houston, Texas, United States
  holds large working interests in the Leviathan field (39.66%) and the Tamar field (25%).Through Dolphinus Holdings Limited, Noble will sell any excess gas to Egypt after its natural gas obligations to Israel and Jordan have been met. Negotiations are taking place to use the East Mediterranean Gas Company’s Arab Gas Pipeline to transport the gas from Israel to Egypt.
  Noble_Energy

  Wall street journal :
  “Germans, Take a Stand Against Nord Stream 2”
  By Richard A. Grenell
  Dec. 16, 2018
  Mr. Grenell is U.S. ambassador to Germany.

  The Nord Stream 2 pipeline will transport natural gas from the world’s largest reserves in Russia to the EU internal market.

  The twin pipeline, which involves two parallel 48 inch lines, will travel through the Baltic Sea, starting from the coast of Russia and reaching landfall near Greifswald in Germany. It will run roughly parallel to the existing Nord Stream pipeline.

  The project will have the capacity to transport up to 55 billion cubic meters of gas per year from Russia to Europe, connecting with pipelines within the European Union for onwards transmission.
  North Stream 2

  Tilbake til Leviathan og feltene der.
  https://www.offshoreenergytoday.com/noble-delek-buy-stake-in-gas-pipeline-between-israel-and-egypt/
  It is also worth noting that the agreement and the planned pipeline have the full support and backing of the EU. The pipeline is intended to transport Cypriot natural gas to Egypt for reexport to Europe in the form of liquified natural gas (LNG).

  “Once build, we are confident that the direct submarine natural gas pipeline crossing the Cypriot and Egyptian EEZs, will be beneficial to all parties involved. Ultimately, through reexports of Aphrodite gas in the form of LNG, the pipeline will allow for the transport of the first molecules of East Med gas to the EU, thus contributing to the Union’s much sought-after security of supply and diversification of sources and routes,” the minister added.
  Aphrodite is a gas discovery made by Noble energy offshore Cyprus in 2011.
  https://www.offshoreenergytoday.com/cyprus-egypt-ink-deal-for-subsea-gas-pipeline/
  Første gass salg i 2019

  The American production company Noble Energy is expected to announce in the coming days an investment of $550 million in the development of Israel’s Leviathan gas field, according to a company outlook and guidance report for 2017 published Monday.
  The $550 million represents one-fifth of the company’s global investments of $2.3 billion to $2.6 billion for 2017.( ovenfor står det at de har nesten 40 % av Leviathan )
  The Leviathan, holding around 22 trillion cubic feet of gross recoverable resources, will be developed using a subsea system that connects production wells to a fixed platform located offshore with tie-in onshore in the northern part of Israel.
  67 % ferdig
  Dette ligger altså i området Kypros-Israel- Egypt

  Se gjerne de to videoene om russisk gass som jeg postet ovenfor i en annen kommentar.
  Det er påstått at dersom Ukraina mister inntekter fra den russisk gassen som går via Ukraina, men som med den nye planlagte russiske Nord stream 2 vil gå utenom Ukraina, er dette på størrelse med å tape like mye som forsvarsbudsjettet deres koster.

  Noble (Texas ) has a 39.75% working interest in the asset with local partners Delek Drilling on 22.67%, Avner Oil on 22.67% ( Israel ) and Ratio Oil on 15%.
  Leviathan 2017 artikkel

  Bankene HSBC( Britiske Hong Kong og Shanghai Banking Corporation og Amerikanske JP Morgan med Black Rock og Vanguard som største innenfor der) er de to bankene som står bak Delek Drilling and Avner Oil Exploration.Follow the money

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

85 flere kommentarer

Deltakere