En planlagt provokasjon mot Russland i Svartehavet?

0

Den ukrainske provokasjonen i Azovhavet i november 2018 gikk ikke helt slik den svært upopulære presidenten Petro Porosjenko hadd tenkt. Det ble ingen internasjonal konfrontasjon og det ble ikke en så omfattende unntakstilstand som han hadde foreslått.

Det betyr ikke at han har gitt opp. Det svirrer stadige rykter om at en ny og alvorligere provokasjon kan være under oppseiling. Opplegget for en slik provokasjon kan ligge i en resolusjon fra Senatet i USA som er utformet av kjente krigshauker som Marco Rubio, Richard Blumenthal med flere. Den inneholder blant annet følgende formulering:

Senatet oppfordrer presidenten til å samarbeide med USAs allierte for raskt å lede en robust flernasjonal operasjon for navigasjonsfrihet i Svartehavet for å demonstrere støtte til internasjonalt anerkjente grenser, bilaterale avtaler og sikker passasje gjennom Kertsjstredet og Azovhavet og å presse tilbake mot overdreven russiske kravene om suverenitet.

Det mektige Atlantic Council har som rapportert tidligere foreslått både en terroraksjon mot Kertsbrua og skrev også følgende:

Ukraina bør invitere USA og NATO til å sende væpnede skip på besøk til Masriupol, hovebyen ved Azovhavet for å utfordre Russland til å skyte på dem eller blokkere NATO fra å utøve sin rett til å besøke Ukrainas havner. Disse skipene bør være væpnet og ha flybeskyttelse, men ha instruks om ikke å skyte med mindre de blir beskutt.

Neocons i USA gjør sitt ytterste for å fremme krig og hindre ethvert forsøk på avspenning og nedrustning. De samarbeider gladelig med både terrorister og ukrainske nazister for å gjøre dette.

President Donald Trump har til krigshissernes store frustrasjon vært lite villig til å eskalere konflikten og han unnlot å kritisere Russland etter Kertsjepisoden. Men hvis han blir stilt overfor en enda grovere provokasjon, kan det tenkes at han vil bli presset til å innta en mer krigersk holdning.

Les også: Tyskland: – Ukraina ville dra oss inn i en krig

Farlig situasjon i Azovhavet – Ukraina ønsker å provosere

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelPlanen om «Russiagate» ble lagt innen 24 timer etter Hillary Clintons nederlag
Neste artikkelForandring
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).