Macron innbiller seg at Frankrike fortsatt er en stormakt

0
Uansett hva Emmanuel Macron måtte tro er ikke Frankrike noe annet enn en juniorpartner under USA. Det er ikke mye igjen av fransk "gloire". Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com

Den franske presidenten Emmanuel Macron, som knapt nok klarer å styre Frankrike, har en forestilling om at han skal være med på å avgjøre Syrias framtid.

Macron har tatt kraftig avstand fra Donald Trumps vedtak om å trekke USAs styrker ut av Syria og har sagt at Frankrike vil beholde sine styrker i Syria.

Macron forestiller seg tydeligvis at Frankrike fortsatt er en stormakt som kan diktere betingelsene i sine tidligere kolonier i Midtøsten. Riktignok har franske spesialstyrker vært svært aktive med å støtte johadistgrupper, inklusive al-Nusra og IS i Syria og riktignok deltar Frankrike i den ulovlige okkupasjonen av Nordøst-Syria. Frankrikes støtte til jihadistene har vært helt vesentlig for at de har kunnet gjøre så stor skade som de har gjort. Blant annet har det franske multinasjonale selskapet Lafarge vært helt avgjørende for å levere betong, andre bygningsmaterialer og ekspertise til jihadistenes tunnelbygging i Aleppo og andre steder.

Les: En sementgigant i krigen mot Syria

Tunnelene under Douma og internasjonal betongkapital

Men Frankrike har aldri vært noe annet i denne krigen enn en juniorpartner under USA. Uten USAs beskyttelse har Frankrike ingenting å stille opp i Syria.

Riktignok har kurderlederen Ilham Ahmed på et besøk i Paris tryglet Frankrike om å beskytte kurderne mot Tyrkia, men det er rein ønsketenkning. Frankrike har ikke det flyvåpenet, den hæren eller den posisjonen som skal til for å ta over USAs rolle i Syria. Og ikke vil verken Syria eller Russland tillate dem å gjøre det.

Macron er bare en liten politiker som er innsatt i Elysée-palasset fordi finanskapitalen trengte ham der. Framfor å fortsette å skape problemer for det syriske folket burde han prøve å løse noen av problemene til det franske folket. Det er nok å ta fatt i.

Macron er nok ung, men han tenker som en gammel kolonialist

Hvem er Emmanuel Macron og hvem står bak ham?

En oppfordring til leseren:

steigan.no er antakelig den beste norske kilden til uavhengig og kritisk dekninga av spørsmål knyttet til krig og fred, imperialisme og kampen mot imperialismen. Vi får ikke statsstøtte og har ingen rike onkler eller tanter. Vi er 100 prosent avhengig av støtten fra leserne. Til gjengjeld ligger vår lojalitet hos leserne. Hvis du ønsker at vi skal opprettholde og utvide denne virksomheten hadde det kanskje vært en idé å tegne seg som fast bidragsyter til steigan.no. Det gjør du enklest her:

Forrige artikkelRussland og det kurdiske SDF diskuterer den syriske hærens overtakelse av den militære kontrollen
Neste artikkelJulehilsen fra Jimmy Dore
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).