Tunnelene under Douma og internasjonal betongkapital

3

Frigjøringa av Douma har ført til at den syriske hæren har kunnet avdekket det enorme underjordiske tunnelsystemet i Douma. Store transportsystemer og depoter bygd med stål og armert betong og beregnet til å bli brukt av lastebiler og militære kjøretøyer. Man skal være svært naiv hvis man ikke innser at dette undergrunnsanlegget aldri hadde kunnet blit bygd uten nærmest ubegrenset tilgang til utenlandsk kapital og byggematerialer. Noen har skaffet stål og armert betong. Når det gjelder hvem som har levert betongen, kan vi ha en ganske sikker antakelse. Vi har tidligere vist hvordan det multinasjonale selskapet Lafarge, nå LafargeHolcim, har produsert betong for å i forståelse med IS.

Tunnellene under Douma er en by under byen, et sofistikert og påkostet system bygd med slavearbeid og store summer utenlandske penger.

Avisa VG skrev om dette i 2016.

«Lafarge Cement Syria, et datterselskap av det franske selskapet Lafarge, drev frem til september 2014 en sementfabrikk nord i Syria, mellom Raqqa og Manbij.
Da terrorgruppen IS rullet inn i området i 2013 trakk nesten alle internasjonale selskap seg raskt ut. Men Lafarge Cement opprettholdt driften. Det vil si: De trakk internasjonalt ansatte ut og fortsatte med lokalt ansatte syrere.
Dette har resultert i en anklage om å ha drevet forretninger med IS i Syria, og slik bidratt til å finansiere terrorgruppen. Anklagen dreier seg om medvirkning i krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i Syria.»

Det norske oljefondet er en av de største eierne i dette selskapet med en investering på 6,2 milliarder kroner, som er 2,2%. Det er forresten også vår gamle kjenning BlackRock, som Oljefondet er en stor eier i. De har 3,1%.

Den franske avisa Liberation har denne våren avslørt at Lafarge har samarbeidet tett med den franske staten og fransk etterretning når det gjelder sin virksomhet i Syria. I en annen artikkel viser avisa at det har dreid seg om en enorm betongproduksjon for IS, både i Irak og Syria.

Og som Liberation slår fast: Den franske staten har stått sentralt i dette. Syria var gammel fransk koloni, og som vi har sett har Frankrike prøvd å spille en offisiell rolle i krigen mot Syria. Noen har sørget for produksjonen, og det er i hvert fall Lafarge. Noen har klarert og tilrettelagt. Her har den franske staten vært deltaker sammen med USA, Tyrkia og andre. Og noen har finansiert, og det er i første rekke oljediktaturene, men også Norge, direkte og indirekte.

Tegninga begynner å bli ganske klar ettersom de velutsyrte undergrunnsfestningene til jihadistene faller. Krigen mot Syria er en krig der oljediktaturer, imperialistiske makter og internasjonal storfinans har brukt utrolig store ressurser for å rive landet i filler.

Det må være pinlig for visse sjølerklærte sosialister som i årevis har hevdet at dette dreier seg om en «folkelig revolusjon» mot «diktatoren Assad» når sannheten kommer på bordet og det viser seg i all sin grellhet at de har vært på parti med de verste imperialistiske kreftene i verden. Men har de moral til å innrømme at de har tatt så katastrofalt feil? Eller vil de bare glatte over det og håpe at folk vil glemme det?

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Men har de moral til å innrømme at de har tatt så katastrofalt feil? Eller vil de bare glatte over det og håpe at folk vil glemme det?

    -Bongard om å innrømme feil: https://radio.nrk.no/serie/norgesglasset/DMTA01008018/23-04-2018#t=13m26s

    Nei, der var’n igjen gitt👍 Og jeg som var sikker om at Bongard hadde gått i insektkjelleren på NINA for godt. Vanskelig å innrømme feil, særlig for menn, og aller mest for menn som er litt høyt på strå. Så for meg er det jo ikke videre vanskelig å innrømme feil lenger, etter at jeg brått havnet som en “deplorables” og kvitt arbeiderklassesøppel her i industribyen Gjøvik.

    Men mine feil er ikke så alvorlige, verre er det med den store feilen vi har begått som nasjon, nemlig at vi IKKE gjennomførte MEDOSS og implementerte InnGruppe-Demokratiet til Terje Bongard. Hadde vi tatt Bongard på alvor ville vi vært klare for framtidas store demokratireform NÅ!

    Lytt til samtalen hos NRK P1!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.