Macron er nok ung, men han tenker som en gammel kolonialist

4

Den franske presidenten Emmanuel Macron har uttalt seg om fransk politikk i Afrika, og har bevist at han vill fortsette den franske ny-kolonialismen i Afrika.

Den senegalesiske journalisten Pape Samba Kane skriver i al-Jazeera at det var mange afrikanere som hadde forhåpninger om at Macron ville endre Frankrikes forhold til sine gamle kolonier i Afrika. (Det er ikke helt klart hvor de hadde disse forhåpningene fra, men det får så være.)

De som hadde slike håp, er i alle fall blitt dypt skuffet, skriver Kane.

Macron har ikke bare gjort det klart at han ønsker å fortsette Frankrikes økonomiske dominans i de tidligere koloniene, men at han også ønsker fortsatt militært fransk nærvær i hele regionen.

Et nøkkelspørsmål i forholdet mellom Frankrike og eks-koloniene er valutaen. Den såkalte CFA-francen, som brukes som valuta i 14 land, var knyttet til franske franc, og er nå knyttet til euro. CFA-franc garanteres av den franske sentralbanken, men til gjengjeld må medlemmene av CFA-sonen deponere halvparten av sine valutareserver i Frankrike.

På denne måten er CFA-landene ikke stort annet enn økonomiske underbruk av EU og Frankrike. Deres muligheter til å føre en uavhengig økonomisk politikk, er knapt til stede.

Dette skaper sterk misnøye i disse landene, og en del av deres ledere har kritisert dette systemet. Til dem sa Macron at «da er det bare å melde seg ut, og ikke bruke CFA som syndebukk».

«The problems Africa face today are completely different … and are civilisational,» Macron told a reporter from former French colony Ivory Coast.

«What are the problems? Failed states, complex democratic transitions and extremely difficult demographic transitions.» He said that although France accepted to help with infrastructure, education and healthcare, a «simple money transfer» was not the answer.

«It’s by a more rigorous governance, a fight against corruption, a fight for good governance, a successful demographic transition when countries today have seven or eight children per woman,» Mr Macron added.

Afrika har alle disse problemene, men de er ikke minst forsterket først under kolonistyret og siden under den nykoloniale politikken som Frankrike nekter å gi slipp på. Frankrike vil ha tilgang til regionens råvarer, til dens gull, dens uran og de andre mineralene som de tidligere koloniene er så rike på.

Og Macron vet godt at en utmelding fra CFA-sonen vil koste dyrt for det landet som vil prøve.

CFA-landa dekker store deler av Frankrikes behov for råvarer slik: 100% av landets behov for kobolt, 87% uran, 83% fosfat, 68% bauxitt, 35% mangan, 32% krom, 32% kopper. Siden Frankrikes energiforsyning er basert på atomkraft, kan man trygt si at uten forsyningene fra Afrika ville landet opphøre å fungere.

For å bevare kontrollen over de tidligere koloniene har Frankrike en sterk militær tilstedeværelse i Afrika. Fremmedlegionen og regulære franske styrker er brukt 45 ganger for å støtte eller gjennomføre statskupp fram til 2010.

Macrons uttalelser om Afrika viser at han på ingen måte er interessert i å endre denne politikken.

Norske lesere har kanskje merket seg at Jonas Gahr Støre, som visstnok skal være «venstresidas kandidat» ved valget i september, har sagt at han «ser flere likhetstrekk mellom Macrons politiske prosjekt og det han sjøl ønsker å få til som statsminister.»

Og det tror vi så gjerne.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Ang internasjonal valuta: USA eier dollar, Storbritannia eier Pund, Frankrike eier CFA, mens Tyskland eier Euro. Alle disse land tjener ekstra på sitt eierskapet til sin internasjonale valuta.

  2. Nok en viktig melding fra Pål. Selv om det er sagt tidligere her på bloggen,får vi minne om at det var Rothschild banking dynasti som finansierte Macrons eksplosive valginntreden. En slik rask suksess hadde overhodet ikke vært mulig uten eierskap av media.
    Frankrike under Sarkozy-Hollande mente åpenbart at fransk nykolonialisme av Arabia/Afrika var tjent med at landet opprettholdt en kritisk linje til Israel og sto for tostatsløsning.
    Dette vender nå Rothschild-bankier Macron til det absolutt motsatte. Helt åpenbart skal fransk ny-kolonialisme nå ha framgang i en allianse med Likud-zionisme og Netanyahu.
    Dette kjøper Gahr Støre som kanskje har andre oppfatninger av Utøyamassakren enn den offisielle. Og Klassekampen trykker en stor artikkel om hvor skadelig det er med Hizballah. Gradvise omlegg skjer.

  3. Dette er ikke unge Macron sine tanker men Rothschidene. De kontrollerer verdens pengebinge. Da Gaddafi ville ha fristilt valutaen fra dolar csmalt det

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.