Macron er nok ung, men han tenker som en gammel kolonialist

0

Den franske presidenten Emmanuel Macron har uttalt seg om fransk politikk i Afrika, og har bevist at han vill fortsette den franske ny-kolonialismen i Afrika.

Den senegalesiske journalisten Pape Samba Kane skriver i al-Jazeera at det var mange afrikanere som hadde forhåpninger om at Macron ville endre Frankrikes forhold til sine gamle kolonier i Afrika. (Det er ikke helt klart hvor de hadde disse forhåpningene fra, men det får så være.)

De som hadde slike håp, er i alle fall blitt dypt skuffet, skriver Kane.

Macron har ikke bare gjort det klart at han ønsker å fortsette Frankrikes økonomiske dominans i de tidligere koloniene, men at han også ønsker fortsatt militært fransk nærvær i hele regionen.

Et nøkkelspørsmål i forholdet mellom Frankrike og eks-koloniene er valutaen. Den såkalte CFA-francen, som brukes som valuta i 14 land, var knyttet til franske franc, og er nå knyttet til euro. CFA-franc garanteres av den franske sentralbanken, men til gjengjeld må medlemmene av CFA-sonen deponere halvparten av sine valutareserver i Frankrike.

På denne måten er CFA-landene ikke stort annet enn økonomiske underbruk av EU og Frankrike. Deres muligheter til å føre en uavhengig økonomisk politikk, er knapt til stede.

Dette skaper sterk misnøye i disse landene, og en del av deres ledere har kritisert dette systemet. Til dem sa Macron at «da er det bare å melde seg ut, og ikke bruke CFA som syndebukk».

«The problems Africa face today are completely different … and are civilisational,» Macron told a reporter from former French colony Ivory Coast.

«What are the problems? Failed states, complex democratic transitions and extremely difficult demographic transitions.» He said that although France accepted to help with infrastructure, education and healthcare, a «simple money transfer» was not the answer.

«It’s by a more rigorous governance, a fight against corruption, a fight for good governance, a successful demographic transition when countries today have seven or eight children per woman,» Mr Macron added.

Afrika har alle disse problemene, men de er ikke minst forsterket først under kolonistyret og siden under den nykoloniale politikken som Frankrike nekter å gi slipp på. Frankrike vil ha tilgang til regionens råvarer, til dens gull, dens uran og de andre mineralene som de tidligere koloniene er så rike på.

Og Macron vet godt at en utmelding fra CFA-sonen vil koste dyrt for det landet som vil prøve.

CFA-landa dekker store deler av Frankrikes behov for råvarer slik: 100% av landets behov for kobolt, 87% uran, 83% fosfat, 68% bauxitt, 35% mangan, 32% krom, 32% kopper. Siden Frankrikes energiforsyning er basert på atomkraft, kan man trygt si at uten forsyningene fra Afrika ville landet opphøre å fungere.

For å bevare kontrollen over de tidligere koloniene har Frankrike en sterk militær tilstedeværelse i Afrika. Fremmedlegionen og regulære franske styrker er brukt 45 ganger for å støtte eller gjennomføre statskupp fram til 2010.

Macrons uttalelser om Afrika viser at han på ingen måte er interessert i å endre denne politikken.

Norske lesere har kanskje merket seg at Jonas Gahr Støre, som visstnok skal være «venstresidas kandidat» ved valget i september, har sagt at han «ser flere likhetstrekk mellom Macrons politiske prosjekt og det han sjøl ønsker å få til som statsminister.»

Og det tror vi så gjerne.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMorales i Bolivia: – Vi er uavhengige av Verdensbanken og IMF
Neste artikkelTvangsarbeid det nye slaveriet i USA
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).