Kina dumper USAs statsobligasjoner for femte måned på rad

0
Kina dumper beholdningene av USAs gjeldsobligasjoner. Foto: Shutterstock.

Det er minkende etterspørsel etter USAs statsobligasjoner på det internasjonale markedet, skriver Financial Times. Det er særlig Kina og Japan, de to største utenlandske långiverne til USA som kvitter seg med de amerikanske obligasjonene.

I oktober 2018 reduserte Kina sin beholdning av amerikanske obligasjoner med 12,5 milliarder dollar. Totalt reduserte utenlandske investorer sine beholdninger med 60 milliarder dollar samme måned. Det er en av de største reduksjonene på én måned siden 2000. Samtidig reduserte Japan sine beholdninger av USA-obligasjoner for tredje måned på rad. Russland har redusert sine beholdninger til noe nær null.

Den internasjonale finansanalytikeren Vincent Deluard sier at gull ser ut til å ta over etter USA-obligasjoner som den foretrukne plasseringa for store investorer.

For Kinas del er det neppe tvil om at det er en sammenheng mellom handelskrigen og denne reduksjonen i beholdningene, sjøl om kinesiske myndigheter benekter det.

Angrep på dollaren: Russland vurderer å låne i yuan

Russland dumper 80 milliarder dollar i obligasjoner

Afrika veksler over til yuanForrige artikkelHva ble oppnådd i Katowice – gir avtalen løsninga på klimaproblemet?
Neste artikkelAnklager om dansk tortur i Irak
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).