Angrep på dollaren: Russland vurderer å låne i yuan

0

Russland vurderer for første gang å ta opp et større obligasjonslån i yuan renminbi i stedet for i dollar. Det er Deutsche Wirtschafts Nacrichten som melder dette. Deres kilde er Konstantin Visjkovskij, leder for låneavdelinga i det russiske finansdepartementet.

Russland har svært lav statsgjeld (18% av BNP mot USAs 103% av BNP), så landet har betydelig handlefrihet på dette området. Et slikt sjakktrekk ville svekke dollaren og værew et slag mot USAs globale overherredømme.

Yuan renminbi er fra høsten 2016 en av reservevalutaene i Det internasjonale pengefondets «valutakurv» og har allerede en sterkere posisjon der enn britiske pund. På den andre sida truer det USA-baserte ratingbyrået Standard & Poor’s med at pundet snart kan komme til å miste sin posisjon som verdensvaluta.

Den amerikanske forfatteren og bankmannen James Rikatrds skrev i boka Currency Wars (2011) at amerianske myndigheter noen år tidligere hadde gjennomført et krigsspill der det fiktive scenariet var at Russland innførte en gullbasert valuta som mottrekk mot USA. Ifølge Rikards hadde USA problemer med å finne mottrekk mot dette. Jo mer russisk og kinesisk valuta løsriver seg fra dollarens kontroll, jo vanskeligere blir det for USA å trykke penger for å finansiere sine kriger og sin oppblåste militærmaskin.

Russland er ett av de landa i verden som har størst gullbeholdning og den russiske sentralbanken har nylig foretatt nye store kjøp av gull.

Den statlige utviklingsbanken i Russland sa alt i september 2016 at den var i ferd med å ta opp et lån på 10 milliarder yuan i kinesiske banker.

MarketWatch skrev i august 2016 at både Kina og Russland foretar rekordstore kjøp av gull for å beskytte seg mot dollarens dominans.

Gjør klar for neste fase i den globale valutakrigen.

Forrige artikkelUSA:s och Storbritanniens aktiva deltagande i de saudiska krigsbrotten mot Jemens befolkning
Neste artikkelUSA forbereder cyberangrep på Russland
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).