Angrep på dollaren: Russland vurderer å låne i yuan

0

Russland vurderer for første gang å ta opp et større obligasjonslån i yuan renminbi i stedet for i dollar. Det er Deutsche Wirtschafts Nacrichten som melder dette. Deres kilde er Konstantin Visjkovskij, leder for låneavdelinga i det russiske finansdepartementet.

Russland har svært lav statsgjeld (18% av BNP mot USAs 103% av BNP), så landet har betydelig handlefrihet på dette området. Et slikt sjakktrekk ville svekke dollaren og værew et slag mot USAs globale overherredømme.

Yuan renminbi er fra høsten 2016 en av reservevalutaene i Det internasjonale pengefondets «valutakurv» og har allerede en sterkere posisjon der enn britiske pund. På den andre sida truer det USA-baserte ratingbyrået Standard & Poor’s med at pundet snart kan komme til å miste sin posisjon som verdensvaluta.

Den amerikanske forfatteren og bankmannen James Rikatrds skrev i boka Currency Wars (2011) at amerianske myndigheter noen år tidligere hadde gjennomført et krigsspill der det fiktive scenariet var at Russland innførte en gullbasert valuta som mottrekk mot USA. Ifølge Rikards hadde USA problemer med å finne mottrekk mot dette. Jo mer russisk og kinesisk valuta løsriver seg fra dollarens kontroll, jo vanskeligere blir det for USA å trykke penger for å finansiere sine kriger og sin oppblåste militærmaskin.

Russland er ett av de landa i verden som har størst gullbeholdning og den russiske sentralbanken har nylig foretatt nye store kjøp av gull.

Den statlige utviklingsbanken i Russland sa alt i september 2016 at den var i ferd med å ta opp et lån på 10 milliarder yuan i kinesiske banker.

MarketWatch skrev i august 2016 at både Kina og Russland foretar rekordstore kjøp av gull for å beskytte seg mot dollarens dominans.

Gjør klar for neste fase i den globale valutakrigen.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.