Russland dumper 80 milliarder dollar i obligasjoner

0
Vladimir Putin har gitt beskjd til det russiske finansdepartementet om å øke uavhengigheten av dollar raskt.

Finansdepartementet i USA publiserer regelmessig oversikter over hvilke land som sitter på de største mengdene av USA-obligasjoner, gjeld, og for første gang står ikke Russland på lista. Fram til nå har Russland kvittet seg med amerikanske statsobligasjoner litt om litt. Men i løpet av to måneder fram til mai 2018 har Moskva dumpet mer enn 80 milliarder dollar i amerikansk statsgjeld.

Ved utgangen av 2017 satt det russiske finansdepartementet med amerikanske gjeldspapirer for 102,2 milliarder dollar. Ved utgangen av mai 2018 er beholdningen redusert til 14,9 milliarder. Om Russland ønsker det, kan landet kvitte seg med resten på en måned.

Dette må kalles en dramatisk av-dollarisering av russisk økonomi.
«Where have all the dollars gone?» eller hva har Russland kjøpt i stedet? Jo, ikke minst: gull. I april-mai 2018 kjøpte den russiske statsbanken 1 million unser gull. Det betyr at rubelen blir stadig mer gullbasert og en full overgang til en gullrubel er innen rekkevidde.

De største utenlandske eierne av USAs gjeld er nå Kina (1.183 milliarder $), Japan (1.048 milliarder), Irland (301 milliarder), Brasil (299 milliarder) og Storbritannia (265 milliarder). USA dekker sitt budsjettunderskudd gjennom blant annet å selge statsobligasjoner på verdensmarkedet. Det går greit så lenge det er kjøpere…

I mai 2018 sa president Vladimir Putin at Russland vil styrke uavhengigheten sin ved å fri seg fra petrodollar-systemet. Han sa også at gullkjøpene og endring av sammensetninga i Russlands valutabeholdning er en del av den samme strategien.

Offisielt har nå Russland en større gullbeholdning enn Kina. Men også Kina samler seg store gullreserver med sikte på en framtidig gull-yuan. De to landene sitter nå offisielt på tilsammen 3670 tonn gull. Det gjør dem i stand til å ryste USAs valutadominans i grunnvollene. Antakelig er de offisielle beholdningene en god del større enn det som blir rapportert.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.