Russland dumper 80 milliarder dollar i obligasjoner

6
Vladimir Putin har gitt beskjd til det russiske finansdepartementet om å øke uavhengigheten av dollar raskt.

Finansdepartementet i USA publiserer regelmessig oversikter over hvilke land som sitter på de største mengdene av USA-obligasjoner, gjeld, og for første gang står ikke Russland på lista. Fram til nå har Russland kvittet seg med amerikanske statsobligasjoner litt om litt. Men i løpet av to måneder fram til mai 2018 har Moskva dumpet mer enn 80 milliarder dollar i amerikansk statsgjeld.

Ved utgangen av 2017 satt det russiske finansdepartementet med amerikanske gjeldspapirer for 102,2 milliarder dollar. Ved utgangen av mai 2018 er beholdningen redusert til 14,9 milliarder. Om Russland ønsker det, kan landet kvitte seg med resten på en måned.

Dette må kalles en dramatisk av-dollarisering av russisk økonomi.
«Where have all the dollars gone?» eller hva har Russland kjøpt i stedet? Jo, ikke minst: gull. I april-mai 2018 kjøpte den russiske statsbanken 1 million unser gull. Det betyr at rubelen blir stadig mer gullbasert og en full overgang til en gullrubel er innen rekkevidde.

De største utenlandske eierne av USAs gjeld er nå Kina (1.183 milliarder $), Japan (1.048 milliarder), Irland (301 milliarder), Brasil (299 milliarder) og Storbritannia (265 milliarder). USA dekker sitt budsjettunderskudd gjennom blant annet å selge statsobligasjoner på verdensmarkedet. Det går greit så lenge det er kjøpere…

I mai 2018 sa president Vladimir Putin at Russland vil styrke uavhengigheten sin ved å fri seg fra petrodollar-systemet. Han sa også at gullkjøpene og endring av sammensetninga i Russlands valutabeholdning er en del av den samme strategien.

Offisielt har nå Russland en større gullbeholdning enn Kina. Men også Kina samler seg store gullreserver med sikte på en framtidig gull-yuan. De to landene sitter nå offisielt på tilsammen 3670 tonn gull. Det gjør dem i stand til å ryste USAs valutadominans i grunnvollene. Antakelig er de offisielle beholdningene en god del større enn det som blir rapportert.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for ABC ABC says:

  Ikke rart det. Er Kina på tur og hvem kjøper ponzi fiat svindel dollar i disse dagene. Er det Fed?

  Kjøpe egen gjeld er jo populært nå mer. Sverige er et eksempel der man har kjøpt opp veldig mye av sin egne gjeld.

  Purchases of government bonds

  https://www.riksbank.se/en-gb/monetary-policy/monetary-policy-instruments/purchases-of-government-bonds/

  Men det skal tillegges. Hva er alternativet?
  Finnes det noen fiat valuta og land som ikke kjør sedelpress *100 doping? Fiat penger latin =“let it be done” :wink:

  ‘Russland kjøpt i stedet? Jo, ikke minst: gull.’ Indikerer ikke på bedre tider presis;)

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg tipper at Russland kan gjøre dette fordi landet har en såpass stor gullbeholdning.

  Et land som Tyrkia sliter for tiden kraftig med å holde vekslingskursen stabil, årsaken er trolig veldig lave sentralbank reserver i dollar. Uten at et land har dollar-reserver vil landet ha problemet med å holde vekslingskursen stabil og kan lett bli rammet av internasjonale valutaspekulanter. Det er mulig at forholdene i Tyrkia kan utløse en ny finanskrise av samme type som under Asia-krisen.

  I sin tid hadde man gullstandard, men det var i en epoke hvor det ble oppdaget mye gull og hvor verdens gullbeholdning pga disse funn økte i omtrent samme takt som verdens BNP. I vår tid vil det være fullstendig galskap å gå tilbke til en internasjonal gullstandard. I sin tid skapte gullstandarden fattigdom og arbeidsledighet i vestlig arbeiderklasse (iflg Bent Sofus Tranøy og Ingrid Hjertaker), og da arbeiderklassens demokratiske innflytelse økt så førte det til at gullstandarden ble avskaffet. En litt annen ting er å bruke gull ved handel mellon land hvor flere av disse land er skeptiske til fremtidig kursutvikling på feks rubler og yuan (og dollar) i en turbulent verden og derfor foretrekker å få betalt i gull.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Betalingsmiddel er et hinsides følsom teama men ‘I sin tid skapte gullstandarden fattigdom og arbeidsledighet i vestlig arbeiderklasse’. Dagens kreditt baserte pengersystem må vare hinsides semre enn gullstandard. Kan lite om gullstandard men idag så øker man pengermengden dvs gjelden til fiat penger mister sitt verdi. Dårlig butikk og nå kommer alternativer uansett. USA har brukt dels sin rikdom før å støtte dollaren som betalingsmiddel men også våpenmakt. Nå er det over om litt. Putin har senkt hele Vesten og vi får håpe at hevn ikke er øverst på menyen…

  Tenk at vi har senket renten som regulerer pengemengden til nære null og iblant minus renter til og med (Danmark, Belgia mm). Og nå sitter vi og venter helt apatiske på at ‘festen’ skal begynne. Galskap galskap * galskap…

 4. Uansett hva slags verdisymboler man sitter på hjelper det ikke mye i den raskt økende klimatiske og økologiske krisen. Hverken gull eller oljefondets penger osv. kan kjøpe seg f.eks. nedbør når det er tørke, opphold når det er flom, utdøde nøkkelarter når de er borte, fosfor som er borte, fryse permafrost som har tint osv. De virkelige verdiene er ikke abstrakte. Dette er den helt sentrale og nødvendig erkjennelsen i våre dager og det som skiller vår tid historisk fra tidligere kriser. Og dette er det helt sentrale problemet med det allermeste av økonomisk teori til dato.

 5. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Et problem som kan dukke opp her er at gullprisen som oljeprisen kan manipuleres. Gull regnes som safe haven blandt investorer. Men svært mange eksperter på området påstår at gullprisen allerede er manipulert og ligger langt under realverdi. Kinesernes Shanghai gullbørs er opprettet bl.a. av denne grunn slik jeg har forstått det.

 6. Avatar for ABC ABC says:

  Their latest figure for all the gold in the world is 190,040 tonnes

  Vi har en spekulasjons økonomi og gull priset og den offisielle mengden gull er helt sikkert langt virkeligheten.

  Manipulasjon er det helt klart litt overalt…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere