Russland dumper 80 milliarder dollar i obligasjoner

0
Vladimir Putin har gitt beskjd til det russiske finansdepartementet om å øke uavhengigheten av dollar raskt.

Finansdepartementet i USA publiserer regelmessig oversikter over hvilke land som sitter på de største mengdene av USA-obligasjoner, gjeld, og for første gang står ikke Russland på lista. Fram til nå har Russland kvittet seg med amerikanske statsobligasjoner litt om litt. Men i løpet av to måneder fram til mai 2018 har Moskva dumpet mer enn 80 milliarder dollar i amerikansk statsgjeld.

Ved utgangen av 2017 satt det russiske finansdepartementet med amerikanske gjeldspapirer for 102,2 milliarder dollar. Ved utgangen av mai 2018 er beholdningen redusert til 14,9 milliarder. Om Russland ønsker det, kan landet kvitte seg med resten på en måned.

Dette må kalles en dramatisk av-dollarisering av russisk økonomi.
«Where have all the dollars gone?» eller hva har Russland kjøpt i stedet? Jo, ikke minst: gull. I april-mai 2018 kjøpte den russiske statsbanken 1 million unser gull. Det betyr at rubelen blir stadig mer gullbasert og en full overgang til en gullrubel er innen rekkevidde.

De største utenlandske eierne av USAs gjeld er nå Kina (1.183 milliarder $), Japan (1.048 milliarder), Irland (301 milliarder), Brasil (299 milliarder) og Storbritannia (265 milliarder). USA dekker sitt budsjettunderskudd gjennom blant annet å selge statsobligasjoner på verdensmarkedet. Det går greit så lenge det er kjøpere…

I mai 2018 sa president Vladimir Putin at Russland vil styrke uavhengigheten sin ved å fri seg fra petrodollar-systemet. Han sa også at gullkjøpene og endring av sammensetninga i Russlands valutabeholdning er en del av den samme strategien.

Offisielt har nå Russland en større gullbeholdning enn Kina. Men også Kina samler seg store gullreserver med sikte på en framtidig gull-yuan. De to landene sitter nå offisielt på tilsammen 3670 tonn gull. Det gjør dem i stand til å ryste USAs valutadominans i grunnvollene. Antakelig er de offisielle beholdningene en god del større enn det som blir rapportert.

 

Forrige artikkelNATOs krise og den transatlantiske konflikten
Neste artikkelSyria: Nye seire i vest, klargjøring for at flyktninger vender hjem og forhandlinger med kurderne
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).