Anklager om dansk tortur i Irak

1
Danske soldater i Irak i 2006. FOTO: Per Amnitzbøl Rasmussen/Forsvarsgalleriet

Fra den danske avisa Arbejderen.

Den danske stat bliver –  igen – beskyldt for at have medvirket til mishandling og tortur i Irak, hvor danske soldater var sendt i krig fra 2003 til 2007.

Den britiske stat har forlængst anerkendt, at to af irakerne er blevet uretmæssigt fængslet og mishandlet og har tildelt dem erstatninger.

Tre civile irakerne har stævnet Forsvarsministeriet og kræver symbolske erstatninger for den mishandling, de blev udsat for. 

Irakerne blev taget til fange under tre forskellige danske militære operationer i 2003 og 2006. Irakerne anklager dansk militær for at have mishandlet dem under og efter de blev taget til fange samt for at have udleveret dem til de britiske og irakiske myndigheder. 

Samtlige irakere blev tilbageholdt uden retssag og løsladt igen uden at være dømt for noget som helst.

>> LÆS OGSÅ: Forsvarsministeriet forsøger at begrave ny tortur-sag

2003: Den civile iraker «F»

Den 3. august 2003 sparker danske soldater døren ind hos den civile iraker «F» og hans familie. Han bliver bagbundet, får en sæk over hovedet og bliver kørt til den lokale politistation. Her bliver han de næste syv dage fængslet i en meget lille celle uden lys.

Efter mere end en måned i tre forskellige irakiske fængsler, kører danske soldater ham til en stor irakisk fangelejr. Her bliver «F» slået på ryggen, i hovedet og på benene med en stok. Han bliver også nægtet søvn, vand og mad og udsat for ekstrem varme og kulde samt dødstrusler.

2006: Fiskeren «M»

Den 1. oktober 2006 midt om natten bliver huset hos fiskeren «M» omringet og stormet af danske og britiske soldater.

«M» får en sæk over hovedet og bliver bagbundet med strips. Soldaterne påstår, at han gemmer sprængstoffer, granater og bomber.

Han fortæller at han blot er fisker, og opfordrer soldaterne til at gennemsøge hans hus, så de kan få bekræftet, at han ikke er involveret i noget kriminelt. Forhøret varer en time, og under forhøret får han elektriske stød på knæ og ryg og bliver slået og sparket.

Efter otte dage i danskernes lejr bliver han overført til de britiske styrker. Her får han at vide, at dansk militær mener, at han er terrorist. Han sidder sammenlagt i et år og to måneder i britisk fangelejr. 

2006: Den civile iraker «H»

Den 27. maj 2006 sover «H» og hans hustru og tre døtre udenfor familiens hus. Huset bliver omringet af danske og britiske soldater.

«H» overgiver sig og bliver bundet med strips og får bind for øjnene. Soldater omkring ham begynder at slå og sparke ham. Han bliver slæbt ud på toilettet, hvor soldaterne tisser på ham.

Han sidder fængslet i sammenlagt et år og tre måneder.

Britisk erstatning

Den britiske stat har forlængst anerkendt at to af irakerne – H og M – er blevet uretmæssigt fængslet og mishandlet og har tildelt dem erstatninger på mellem 600.000 og 800.000 kroner. Men herhjemme forsøger Forsvarsministeriet at undgå at blive stillet til ansvar. Det sker blandt andet med henvisning til, at sagerne er forældet.

Arbejderen er bekendt med de tre irakeres identitet, men de ønsker ikke at deres navne bliver offentliggjort.

Den danske stat var ansvarlig for mishandling af torturofre
Forsvarsministeriet forsøger at begrave ny tortur-sag


KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. SHO says:

    Små land kan tro at det er greit å drive med krigsforbrytelser fordi de har USAs støtte. Men verden endrer seg, en dag kan disse land bli mer avhengig av andre land enn av USA, og da spørs det hva som skjer.

    Forholdet mellom Norge og Kina er feks ikke helt normalisert, norsk lakseeksport til Kina betaler noe slikt som 10% i toll til Kina mens lakseeksport fra Chile til Kina er uten toll. Det får konsekvenser å legge seg ut med andre land, og kanskje også langvarige konsekvenser. Selv om Norge ønsker å ha et godt forhold til USA så kan Norge likevel bli rammet av Trumps handelskrig. Man må passe på hva man gjør. Skal Norge kritisere (legge seg ut med) andre land bør Norge feks kritisere både USA og Kina (er det ikke påfallende at det finnes flere i fengsel i USA enn i Kina og spesielt sett i forhold til folketallet?)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere