Afrika veksler over til yuan

0

Kina er nå største handelspartner til et stort antall afrikanske stater, og nå ønsker flere av disse statene at samhandelen mellom dem og Kina skal foregå i yuan renminbi. Admiknistrerende direktør i Macroeconomic and Financial Management Institute of Eastern and Southern Africa (MEFMI) Caleb Fundanga sa nylig på en konferanse at det er et stort behov for å ta i bruk yuan som reservevaluta siden Kina spiller en så stor rolle i disse landenes økonomi. Han sa også at ”det er jo ikke noe vits i å regne i dollar, når det jo er yuan vi ønsker å ha reserver i yuan”.

MEFMI omfatter Angola, Botswana, Burundi, Kenya, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Rwanda, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe, altså store deler av det sørlige og østlige Afrika. Fra før av har Nigeria, som er Afrikas folkerikeste land, allerede en valutaavtale med Kina som MEFMI kunne tenke seg å kopiere. Der kan man ta ut yuan i minibankene.

Kinas investeringer i Afrika står for en tredel av de utenlandske direkteinvesteringene i Afrika ifølge Ernst & Young. Dette er tall fra 2016, som antakelig allerede er overgått per i dag. Antall jobber som er skapt gjennom disse investeringene var da mer enn tre ganger så mange som det antallet jobber som var skapt av USAs investeringer med totalt 130.000 jobber.

De største afrikanske eksportørene til Kina er Angola, Sør-Afrika, republikken Kongo, Zambia og Den demokratiske republikken Kongo. De største importørene av varer fra Kina er Sør-Afrika, Egypt, Nigeria, Algerie og Kenya.

Det var i 2009 Kina passerte USA som Afrikas største handelspartner, skriver tenketanken Council on Foreign Relations.

Artikkelen er til amerikansk tenketank å være en nokså avbalansert analyse av Kinas rolle i Afrika og CFR innrømmer at Kinas investeringer i Afrika har bidratt til økonomisk vekst på kotinentet.

Den kinesiske finansanalytikeren Liu Ying sier til Sputnik at han ikke vil utelukke at landene i Øst- og Sør-Afrika vil kutte ut bruken av dollar og satse på yuan.

Fra før av har flere oljeproduserende land begynt å gjøre avtaler med Kina i yuan i stedet for dollar. Dollar er fortsatt den dominerende reservevalutaen, men så fort som Kina tar igjen USA på alle andre områder kan det bare være et tidsspørsmål før også yuan gjør dollaren rangen stridig som internasjonal reservevaluta. I Afrika skjer det allerede.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelMassiv NATO-øvelse tett på Russlands grenser
Neste artikkelVil USA gi opp At Tanf-basen i Syria?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).