Afrika veksler over til yuan

10

Kina er nå største handelspartner til et stort antall afrikanske stater, og nå ønsker flere av disse statene at samhandelen mellom dem og Kina skal foregå i yuan renminbi. Admiknistrerende direktør i Macroeconomic and Financial Management Institute of Eastern and Southern Africa (MEFMI) Caleb Fundanga sa nylig på en konferanse at det er et stort behov for å ta i bruk yuan som reservevaluta siden Kina spiller en så stor rolle i disse landenes økonomi. Han sa også at ”det er jo ikke noe vits i å regne i dollar, når det jo er yuan vi ønsker å ha reserver i yuan”.

MEFMI omfatter Angola, Botswana, Burundi, Kenya, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibia, Rwanda, Swaziland, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe, altså store deler av det sørlige og østlige Afrika. Fra før av har Nigeria, som er Afrikas folkerikeste land, allerede en valutaavtale med Kina som MEFMI kunne tenke seg å kopiere. Der kan man ta ut yuan i minibankene.

Kinas investeringer i Afrika står for en tredel av de utenlandske direkteinvesteringene i Afrika ifølge Ernst & Young. Dette er tall fra 2016, som antakelig allerede er overgått per i dag. Antall jobber som er skapt gjennom disse investeringene var da mer enn tre ganger så mange som det antallet jobber som var skapt av USAs investeringer med totalt 130.000 jobber.

De største afrikanske eksportørene til Kina er Angola, Sør-Afrika, republikken Kongo, Zambia og Den demokratiske republikken Kongo. De største importørene av varer fra Kina er Sør-Afrika, Egypt, Nigeria, Algerie og Kenya.

Det var i 2009 Kina passerte USA som Afrikas største handelspartner, skriver tenketanken Council on Foreign Relations.

Artikkelen er til amerikansk tenketank å være en nokså avbalansert analyse av Kinas rolle i Afrika og CFR innrømmer at Kinas investeringer i Afrika har bidratt til økonomisk vekst på kotinentet.

Den kinesiske finansanalytikeren Liu Ying sier til Sputnik at han ikke vil utelukke at landene i Øst- og Sør-Afrika vil kutte ut bruken av dollar og satse på yuan.

Fra før av har flere oljeproduserende land begynt å gjøre avtaler med Kina i yuan i stedet for dollar. Dollar er fortsatt den dominerende reservevalutaen, men så fort som Kina tar igjen USA på alle andre områder kan det bare være et tidsspørsmål før også yuan gjør dollaren rangen stridig som internasjonal reservevaluta. I Afrika skjer det allerede.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Egentlig et spørsmål: Betraktes yuan for å være en mer stabil valuta enn dollar?

 2. YUAN vs DOLLAR 3-0
  China population: 1.414 mrd people
  National debt in USD: 5.129.000.000.000
  China recorded a government debt equivalent to 47.61% of the country’s Gross Domestic Product (GDP) in 2017. GDP in China was worth 11199.15 billion US dollars in 2016. (statistaDOTcom)

  • The Chinese economy advanced 6.8 percent year-on-year in the March quarter of 2018, the same pace as in the previous two quarters. Figure was in line with market consensus, mainly supported by solid consumption, property investment and exports. GDP Annual Growth Rate in China averaged 9.63 percent from 1989 until 2018, reaching an all time high of 15.40 percent in the first quarter of 1993 and a record low of 3.80 percent in the fourth quarter of 1990. (tradingeconomicsDOTcom)

  USA population 0,32 mrd people
  National debt in USD: 21.174.000.000.000
  USA recorded a government debt equivalent to 108,14% of the country’s Gross Domestic Product (GDP) in 2017.
  The Gross Domestic Product (GDP) in the United States was worth 18624.48 billion US dollars in 2016. (statistaDOTcom)

  • The Gross Domestic Product (GDP) in the United States expanded 2.80 percent in the first quarter of 2018 over the same quarter of the previous year. GDP Annual Growth Rate in the United States averaged 3.19 percent from 1948 until 2018, reaching an all time high of 13.40 percent in the fourth quarter of 1950 and a record low of -4.10 percent in the second quarter of 2009. (tradingeconomicsDOTcom)
 3. BNP/GDP er den totale omsetning av varer og tjenester et land produserer (inkl export) - målt opp mot en valuta, akkurat som en bedrift. Insolvens vises gjennom økt gjeld og for lav omsetning. USA offentlige budsjett har i dag en underbalanse på 760 mrd dollar, en økning på nesten 40% på to år. Dette finansieres med økt “gjeldstak” som i det store og hele går til å betale renta til “lånene” staten allerede besitter.

  • Petrodollar som navnet tilsier er bundet opp i olje, og fundamentet er basert på økt forbruk hvor opprustning og krigføring spiller en sentral rolle - for å få tilgang til andre lands ressurser, samtidig som man beholder markedskontrollen. “Selgeren” Jens står i spissen for at land skal betale dette gildet gjennom oppfordring til økt “forsvarsbudsjett”. I fredstid og restriksjoner rundt forbruk ved f.eks max utslipp pr. tonn, uansett doning - ville dette ha kollapset forlengst. Monopol på kjøpevalutaen er også avgjørende for å utøve politisk makt gjennom økonomiske sanksjoner. Det er bare et tidsspørsmål før det gamle beistet av et system bankene (visse mennesker) har skapt - endelig dør. Yuan eller annen valuta trenger ikke å være fundamentert i noe som helst hvis landene er selvforsynt, som er det sterkeste fundamentet uansett byttemidler. Og det er ingenting i veien for å bygge et nytt system som gir alle rett til å kunne ha et liv verdt å leve. Kanskje Yuan blir en døråpner for en helt annen fordelingspolitikk, populært kalt “økonomi”?
   I dagens teknologiske utvikling og automasjon vil fler og fler stå uten “arbeidstilbud”, med mindre man deler på oppgavene. De fleste store investorer (alkymister) jobber heller ikke, de spekulerer og lar andre gjøre/miste jobben. På tide å tenke nytt (!) Lønnede studier er en vei å gå.
 4. Avatar for SHO SHO says:

  Underskuddet på USAs statsbudsjett finansieres gjennom gjeld ved å låne penger. (Total samlet offentlig/føderal gjeld i USA ligger nå på 21 trillion dollar mens BNP i USA utgjør 20 trillion dollar, dvs en ganske stor offentlig gjeld, og hvordan skal denne gjeld tilbakebetales?)

  Noe av denne gjeld lånes fra innenlandske personer/organisasjoner/banker, noe av denne gjeld lånes fra utlandet (feks ved at det norske oljefondet og mange andre land og personer kjøper statsobligasjoner i USA), og noe lånes direkte fra Federal Reserve. Det som kommer fra Federal Reserve fremstår som å være et lån, men bør trolig betraktes som å være at Federal Reserve i praksis rett og slett gir bort nytrykte penger gratis til regjering i USA som deretter setter disse penger ut i sirkulasjon gjennom forbruk (og ikke gjennom utlån), noe som er veldig slagkraftig og skaper etterspørsel ut av intet. (Formelt fremstår det som å være et lån fra Fed, men i neste runde tar regjeringen opp et enda større lån fra Fed som delvis brukes til å nedbetale gammel gjeld til Fed).

  Det er slik jeg tror systemet fungerer, et system som nesten er på grensen til å være en form for falskmynteri, men som skaper såpass mye etterspørsel gjennom pengetrykking og lånevirksomhet slik at verdensøkonomien går rundt. Skjer det feks oversparing (overakkumulasjon) av profitt i et annet land i verden, kan USA sette igang seddelpressen og sørge for at denne overakkumulasjon nulles ut gjennom økt forbruk fra USA eller ved at andre land låner dollars fra USA. Mulig at jeg tar feil her, men dette er et tema som er godt skjult.

  Spørsmålet er hvilket system Kina vil velge når det gjelder pengetrykking og lånevirksomhet (innlån/utlån) for å opprettholde tilstrekkelig etterspørsel i den globale økonomi.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Refleksjon. Kina er verdsmeister i pengerøkning og i intern korrupsjon. Og uten en hinsides økningen i pengemengden så blir det nok intern slåssing i Kina. Men fokus ligger på Vestens joks og pengerøkning… Men som mange kinesere jeg har snakket med sier… Fiat penger i dagens setting overlag er over om litt men bonusen for brics land blir et betydelig militært svekket USA… En ikke alt for dårlig bonus om man har perspektiv…

  Gammel men bra…

  https://www.youtube.com/watch?v=P-Z1FScVkmI
 6. Avatar for baluba baluba says:

  Kina har i motsetning til vesten gullstandard på sin Yuan. Det må være en propagandafilm

 7. Avatar for ABC ABC says:

  Kina er verdsmeister i joks vedrørende pengemengden. Tips, snakke med turister eksempelvis fra Kina om fiat penger:) Poenget er at vi får et nytt eller flere nye pengersystem. Når… TTT men når USA militære styrker er betalt med fiat dollaren så alternativ kommer asap. Før ble man bombet når man prøvde det men nå vil mange aktører helt naturlig ha et pengersystem med substans. Ikke langt borte er mitt bet…

 8. Avatar for baluba baluba says:

  Som jeg sa er kinesiske Yuan reminbi konvertibel i gull. Du kan snakke kinesisk med hvem du vil for meg. Jeg tror ikke alle helt skjønner hva som foregår. Her er litt av det.

  Og så må vi også ta inn over oss at det såkalte “verdenssamfunnet” ikke representerer all verdens prosent av innbyggerne på kloden.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

2 flere kommentarer

Deltakere