Tyskland: – Ukraina ville dra oss inn i en krig

0
Utenriksminister Sigmar Gabriel under en tale i Kiev tidligere i 2018. Han avslører at Ukraina ville ha Tyskland med i en krig mot Russland. Foto: Shutterstock.

Den tyske utenriksministeren Sigmar Gabriel sier i et intervju med den tyske tv-kanalen n-tv at Ukraina har forsøkt å trekke Tyskland inn i en krig. Gabriel tilføyer at dette kommer Tyskland overhode ikke til å bli med på. Og Ukraina har virkelig forsøkt å trekke Tyskland med seg i en krig mot Russland. Dette går fram av et intervju Petro Porosjenko gjorde med den tyske avisa Bild. Dette intervjuet er også gjengitt i n-tv.

«Tyskland høre til våre nærmeste allierte og vi håper at det sammen med NATO sender marinefartøyer til Azovhavet for å bistå Ukraina og sørge for vår sikkerhet,» sa Porosjenko. Spesielt tryglet han forbundskansler Angela Merkel om hjelp.

Ideen om å sende marinefartøyer fra NATO til Azovhavet er noe som også er foreslått av Atlantic Council, og som vi pekte på i den forbindelsen er dette et forslag om å starte den tredje verdenskrig i Azovhavet. Det har åpenbart også Merkel og Gabriel forstått, og det har de tydeligvis ikke tenkt å være med på.

Fra Kiev innrømmer Kyiv Post at Ukraina ikke har fått den internasjonale støtten som Porosjenko hadde håpet på. Avisa skriver også at det i Ukraina rår full forvirring om den unntakstilstanden Porosjenko har fått parlamentet til å vedta. Opprinnelig ville presidenten ha unntakstilstand i hele landet i 60 dager. Parlamentet vannet ut dette til unntakstilstand i 10 oblaster i 30 dager. Men da dette ble vedtatt hadde parlamentet ennå ikke sett noen lovtekst, så det er totalt uklart hva loven helt nøyaktig går ut på, eller for den saks skyld når den trådte i kraft. Pro-Maidan-avisa Kyiv Post mener at loven har skadet Ukrainas internasjonale omdømme og ytterligere forverret investeringsklimaet i landet, men at den ellers vil bety svært lite. Det går også fram av artikkelen at det ikke bare er i utlandet at Porosjenko er mistenkt for å ha fremmet unntakstilstanden for å prøve å bli gjenvalgt. Dette sies også rett ut av ukrainske parlamentarikere.

Porosjenko har altså mislykkes overfor Tyskland og Frankrike, og i første omgang også overfor Donald Trump. Men krigspartiet i USA presser på for krig, slik Atlantic Council gjør, og de fikk hindret et uoffisielt møte mellom Trump og Vladimir Putin under G-20. Det snakkes om en ny kald krig. Men denne formen for «diplomati» var faktisk ukjent selv under den verste delen av den kalde krigen.

 

Les om Ukraina på steigan.no

 

Klikk her og bli med på å styrke den kritiske og uavhengige journalistikken.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDe gule vestene sprer seg til Réunion
Neste artikkelFormålet med EØS: Å være EU-medlem
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).