Den arabiske ligaen er klar til å gjenoppta Syria som medlem

0
Illustrasjon: Shutterstock.

Etter å ha vært spydspisser for en snart åtte år lang krig mot Syria har nå Gulfstatene bestemt seg for at de vil gå inn for å gjenoppta Syria som medlem i Den arabiske liga, sier kilder til avisa The Guardian.

Den arabiske liga ble opprettet i Kairo i 1945 og er en fellesorganisasjon for 21 medlemsland pluss Palestina. Det var i november 2011 at ligaen kunngjorde at Syria ville bli suspendert på grunn av sin angivelige motvilje mot å løse krigen i landet på fredelig vis. Eller fordi landet ikke ga etter for gulfstatenes og vestens krig via jihadistiske stedfortredere. Suspensjonen var ett av mange virkemidler oljediktaturene har brukt for å isolere Syria for å prøve å tvinge landet i kne. Når det nå ikke har lykkes og de og den vestlige koalisjonen har tapt krigen, er de altså klare for å gjenoppta Syria i ligaen.

I et intervju med den lite kjente kuwaitiske avisa Al-Shahed sa Syrias president Bashar al-Assad allerede i september 2018 at landet har oppnådd en «avgjørende forståelse» med de arabiske statene. Som vi skrev den gangen:

Det er også grunn til å merke seg at intervjuet kom etter et overraskende varmt møte mellom Syrias utenriksminister og hans kollega fra Bahrain, skriver Washington Post.
Møtet ble lagt merke til i FN fordi det var så overstrømmende hjertelig. Khalid bin Ahmed Al Khalifa, som er Bahrains utenriksminister, sa etterpå til den saudiarabiske TV-kanalen al-Arabiya at «dette er ikke det første møte med min bror» den syriske utenriksministeren. Al Khalifa sa at de arabiske landene forsøker å «bidra til å løse krisa i Syria»

At de arabiske statene skal «bidra til å løse krisa i Syria» er vel en nokså heftig frekkhet, etter at de har gjort sitt ytterste for å ødelegge landet i snart åtte år. Men det er en annen måte å innrømme nederlag på.

Det har også vært samtaler på høyt plan mellom Syria og henholdsvis Sudan og Egypt. Som det mest folkerike landet i Den arabiske ligaen, har det naturligvis mye å si at landet nå ønsker å normalisere forbindelsene til Syria. Det ventes at Algerie vil invitere Syria til å delta på møtet i Den arabiske liga som skal holdes der i mars 2019.

Forrige artikkel– Israel brukte sivile fly som skjold for flyangrep
Neste artikkelMens flere briter dør av fattigdom håver Labours David Miliband inn millioner på veldedighet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).