Den arabiske ligaen er klar til å gjenoppta Syria som medlem

0
Illustrasjon: Shutterstock.

Etter å ha vært spydspisser for en snart åtte år lang krig mot Syria har nå Gulfstatene bestemt seg for at de vil gå inn for å gjenoppta Syria som medlem i Den arabiske liga, sier kilder til avisa The Guardian.

Den arabiske liga ble opprettet i Kairo i 1945 og er en fellesorganisasjon for 21 medlemsland pluss Palestina. Det var i november 2011 at ligaen kunngjorde at Syria ville bli suspendert på grunn av sin angivelige motvilje mot å løse krigen i landet på fredelig vis. Eller fordi landet ikke ga etter for gulfstatenes og vestens krig via jihadistiske stedfortredere. Suspensjonen var ett av mange virkemidler oljediktaturene har brukt for å isolere Syria for å prøve å tvinge landet i kne. Når det nå ikke har lykkes og de og den vestlige koalisjonen har tapt krigen, er de altså klare for å gjenoppta Syria i ligaen.

I et intervju med den lite kjente kuwaitiske avisa Al-Shahed sa Syrias president Bashar al-Assad allerede i september 2018 at landet har oppnådd en «avgjørende forståelse» med de arabiske statene. Som vi skrev den gangen:

Det er også grunn til å merke seg at intervjuet kom etter et overraskende varmt møte mellom Syrias utenriksminister og hans kollega fra Bahrain, skriver Washington Post.
Møtet ble lagt merke til i FN fordi det var så overstrømmende hjertelig. Khalid bin Ahmed Al Khalifa, som er Bahrains utenriksminister, sa etterpå til den saudiarabiske TV-kanalen al-Arabiya at «dette er ikke det første møte med min bror» den syriske utenriksministeren. Al Khalifa sa at de arabiske landene forsøker å «bidra til å løse krisa i Syria»

At de arabiske statene skal «bidra til å løse krisa i Syria» er vel en nokså heftig frekkhet, etter at de har gjort sitt ytterste for å ødelegge landet i snart åtte år. Men det er en annen måte å innrømme nederlag på.

Det har også vært samtaler på høyt plan mellom Syria og henholdsvis Sudan og Egypt. Som det mest folkerike landet i Den arabiske ligaen, har det naturligvis mye å si at landet nå ønsker å normalisere forbindelsene til Syria. Det ventes at Algerie vil invitere Syria til å delta på møtet i Den arabiske liga som skal holdes der i mars 2019.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.