– Syria har kommet til forståelse med viktige arabiske stater

0
Bashar al-Assad under intervjuet med den kuwaitiske avisa al-Shahed.

Tidlig i intervensjonskrigen mot Syria ble landet suspendert fra Den arabiske liga, som er fellesorganet for 22 arabiske stater. Flere av disse arabiske statene har vært i første linje i krigen mot Syria, og ikke minst gjelder det Saudi-Arabia, Qatar, De forente arabiske emirater og Bahrain. Men nå ser det ut til at vinden har snudd.

I et intervju med den lite kjente kuwaitiske avisa Al-Shahed sa Syrias president Bashar al-Assad at landet har oppnådd en «avgjørende forståelse» med de arabiske statene.
Dette er det første intervjuet med den syriske presidenten i noen avis fra Gulfstatene siden krigen begynte i 2011. Assad nevnte ikke hvilke arabiske land han siktet til, men han sa at arabiske og vestlige delegasjoner har begynt å besøke Syria igjen for å forberede gjenopprettelse av diplomatiske forbindelser.

Gulfsamarbeidsrådet har vært et forum for koordinering av støtten til de jihadistiske militsene som har ført krigen mot Syria på deres vegne. Kuwait har holdt en serie giverlandskonferanser for å sikre den finansielle støtten til terroristene. Intervjuet med Bashar al-Assad er derfor en avgjørende vending. I intervjuet roste også den syriske presidenten Kuwaits rolle i dag og kalte landets leder en «problemløser».
Det er også grunn til å merke seg at intervjuet kom etter et overraskende varmt møte mellom Syrias utenriksminister og hans kollega fra Bahrain, skriver Washington Post.

Møtet ble lagt merke til i FN fordi det var så overstrømmende hjertelig. Khalid bin Ahmed Al Khalifa, som er Bahrains utenriksminister, sa etterpå til den saudiarabiske TV-kanalen al-Arabiya at «dette er ikke det første møte med min bror» den syriske utenriksministeren. Al Khalifa sa at de arabiske landene forsøker å «bidra til å løse krisa i Syria».

Man kan jo si at det er litt av en erklæring etter at de arabiske statene, og da særlig gulfstatene har forsøkt å ødelegge Syria gjennom en sju år lang krig.
En høytstående tjenestemann fra De forente arabiske emiratene besøkte Damaskus i august 2018 og hadde møte med lederen for den syriske etterretningstjenesten. Den libanesiske avisa al-Shamsi sa at møtet var en forberedelse til gjenoppretting av de diplomatiske forbindelsene mellom Syria og emiratene.

Disse diplomatiske manøvrene viser at Gulfstatene og andre arabiske land nå har innsett at Syria har vunnet krigen og at de ønsker å posisjonere seg for å ha innflytelse over det som skal skje etterpå.

Forrige artikkelHovdetoppens fall
Neste artikkelEuropas glemte krig i Ukraina ruller videre
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).