– Israel brukte sivile fly som skjold for flyangrep

0
Det var slike israelske angrepsfly som angrep Damaskus første juledag 2018. Foto: Shutterstock.

Første juledag 2018 angrep seks israelske F-16-fly Damaskus og avfyrte 16 missiler. 14 av dem skal ha blitt skutt ned av det syriske luftvernet, sier det russiske forsvarsdepartementet. Uttalelsen er gjengitt i den israelske avisa Haaretz, som også gjengir anklagen om at de israelske flyene skal ha brukt to sivile fly som skjold under angrepet. Det russiske forsvarsdepartementet sier at angrepet er et brudd på resolusjon 1701 fra FNs Sikkerhetsråd og at to sivile fly ble brukt som dekke for angrepet slik at Syria ikke kunne utnytte luftforsvaret sitt fullt ut uten å risikere en katastrofe.

Å bruke sivile som «menneskelige skjold» er forbudt etter internasjonal lov og regnes som en krigsforbrytelse etter den fjerde Genevekonvensjonen. Det internasjonale Røde kors skriver:

«Under the Statute of the International Criminal Court, “utilizing the presence of a civilian or other protected person to render certain points, areas or military forces immune from military operations” constitutes a war crime in international armed conflicts.»

Hvis det kan godtgjøres at Israel faktisk har brukt to sivile fly som skjold, slik Russland hevder, så har Israel under direkte ledelse av statsminister Benjamin Netanyahu begått en krigsforbrytelse.

Libanons utenriksminister har også fordømt det israelske angrepet på Syria og sier at det både er en krenkelse av Syrias suverenitet og at det representerte en fare for sivil lufttrafikk i regionen. Utenriksminister Gebran Bassil i Libanon har instruert den libanesiske delegasjonen i FN om å levere en protest til Sikkerhetsrådet for å be rådet fordømme Israels farlige krenkelse av stabiliteten i området.

I Sikkerhetsrådet vil naturligvis USA benytte sin vetorett til å blokkere enhver kritikk av Israel, sjøl dersom det skulle dreie seg om en krigsforbrytelse. Det er bare ett land i hele verden som kan holde på slik uten at det får konsekvenser for dem, og det er Israel.

Det er første gang siden september 2018 at Israel går til flyangrep på Syria. Den gangen brukte Israel et russisk overvåkingsfly som skjold, noe som førte til at det syriske luftvernet kom i skade for å skyte ned flyet og hele mannskapet ble drept. Russland protesterte kraftig mot den israelske bruken av et russisk fly som skjold og svarte med å utruste Syria med det effektive S-300-missilsystemet. Israelske angrepsfly har ingen tilgjengelige midler til å motstå dette systemet, men har nå tydeligvis funnet en alternativ måte, nemlig å angripe i ly av sivile fly. I 2017 og 2018 fram til august har Israel innrømt å ha rettet over 200 flyangrep mot Syria.

Forrige artikkelTrump sett fra Damaskus (video)
Neste artikkelDen arabiske ligaen er klar til å gjenoppta Syria som medlem
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).