Erna Solberg fikk pris av Atlantic Council etter å ha gitt dem støtte

0
Slik blir Erna Solberg presentert av Atlantic Council.

Av Terje Alnes.

Erna Solberg er tildelt «Global Citizen Award» for 2018 av den amerikanske tenketanken Atlantic Council, som støttes med millioner av kroner over det norske statsbudsjettet.

Nyheten er noen uker gammel, men er verdt å se nærmere på. I slutten av september fikk Erna Solberg «Global Citizen Award» av tenketanken Atlantic Council.  Prisoverrekkelsen fant sted i New York. I begrunnelsen heter bl.a. at det norske forsvarsbudsjettet er økt i hennes regjeringstid, og at hennes regjering er innstilt på å nå NATOs mål om minst 2 % av BNP til forsvaret.

Juryen referer også til en tale Solberg holdt i Washington, der hun skrøt av at Norge ligger på 2. plass i NATO når det gjelder å bevilge penger til forsvaret, sett i forhold til folketallet. Kun USA bruker mer penger på det militære pr. innbygger.

Kutter all støtte til fredsorganisasjoner

I flere år har Erna Solberg kuttet i støtten til norske organisasjoner som jobber for fred. Nå har regjeringen tatt skrittet fullt ut og kuttet all støtte til fredsorganisasjoner på statsbudsjettet. « Vi står ribbet tilbake», sier Tuva Grimsgaard i Norges Fredsråd.

Dette skyldes ikke mangel på penger. Årsaken er at Erna Solberg helt har adoptert NATOs opprustnings- og krigspolitikk, og derfor ikke ser seg tjent med å holde liv i organisasjoner som ønsker dialog og nedrustning. Isteden flytter hun penger over til flere «forsvarsvennlige» organisasjoner, som nå får 59,5 millioner i direkte statsstøtte.

Norske skattepenger til Atlantic Council

Men også andre «forsvarsvenner» får støtte. De som leser statsbudsjettet med lupe kan finne mye interessant. Her fremgår det f.eks. at Norge de siste årene har gitt flere millioner kroner til Atlantic Council. «The Atlantic Council of the United States» ble grunnlagt i 1961 som tenketank og anti-kommunistisk PR-organisasjon.

tale-atlantic-council
Erna Solberg holder takketale i New York 24. september, etter å ha fått «Global Citizen Award 2018» fra tenketanken Atlantic Council.

Dette er en av de mektigste tenketankene i USA, med fritt leide til Det Hvite Hus. Den har vært involvert i alle amerikanske politiske og militære forbrytelser de siste 50 årene, og har i flere tiår arbeidet iherdig for å dekke over CIA-sponset undergraving, drap og politisk manipulering i alle verdenshjørner. Den sponses selvsagt av mektige krefter som våpenprodusenter, oljeselskaper og annen «big business», i tillegg til at de får pengestøtte fra mer enn 25 USA-vennlige regjeringer rundt om i verden.

De tre største giverne i 2015 og 2016 var den amerikanske milliardæren Adrienne Arsht (styreleder i Atlantic Council), den libanesisk milliardæren Bahaa Hariri (bror til Libanons statsminister Saad Hariri), og De forente arabiske emirater. Alle bidro med over $ 1 million USD hver. På listen over givere i 2017 finner vi Royal Norwegian Ministry of Defence, som har bidratt med mellom $ 100.000 – $ 249.000 (det eksakte beløpet er ikke oppgitt).

Norge kjøper seg innflytelse

Norsk støtte til amerikanske tenketanker er ikke av ny dato. Aftenposten refererte i 2013 en hemmeligstemplet, intern UD-rapport som viste at norske bistandspenger gikk til en rekke amerikanske tenketanker, bl.a. «The Brooking Institution» og «Center for American Progress». Bare Qatar og De forente arabiske emirater ga mer penger til amerikanske tenketanker, sto det i rapporten.

I rapporten som Aftenposten hadde fått tilgang til ble det ikke lagt skjul på at Norge med disse pengene skaffet seg økt innflytelse i Washington. «Størrelsen på bidragene gir Norge en betydelig positiv posisjon», sto det der.

Atlantic Council fikk 3-årig norsk prosjektstøtte

Det fremgår av en bevilgning fra Forsvarsdepartementet i 2015 at Atlantic Council skulle få $ 225.000 årlig til det 3-årige prosjektet «NATO, Norge, Nordområdene og den transatlantiske linken». Dette tilsvarer totalt ca. 6 millioner kroner.

Et resultat av prosjektstøtten kan være det nye NATO-samarbeidet innen undersjøiske droner. Det forsvarsvennlige nettstedet aldrimer.no bruker nemlig Jorge Benitez fra Atlantic Council som sannhetsvitne på at denne satsingen fra NATOs side er et logisk og smart tiltak.

Internasjonal karriere i sikte?

I takketalen brukte Erna Solberg tid på å rose globaliseringen og «den liberale verdensorden». Prisen har tidligere gått til bl.a. IMF-sjef Christine Lagarde, Bill Clinton og den canadiske statsministeren Justin Trudeau.

Det er ikke utenkelig at Solberg posisjonerer seg til en lukrativ og innflytelsesrik stilling når hun ikke lenger er norsk statsminister. Direkte pengestøtte til Atlantic Council kan sånn sett være en god investering.

Kilder:

“Atlantic Council Presents Global Citizen Award to Prime Minister of Norway Erna Solberg”, Atlantic Council 28.09.18, «Kutter støtte til fredsorganisasjoner», NTB 08.10.18, «Ingen støtte til opplysningsarbeid for fred i statsbudsjettet», ikff.no 15.10.18, «Atlantic Council», wikipedia.org, «Honor Roll of Contributors» 2017, atlanticcouncil.org, “Bistands-millioner går til amerikanske tenketanker», Aftenposten 24.04.13, «Årsrapport for Forsvarsdepartementets tilskuddsordninger 2015», «Dronesatsing på og under vann», aldrimer.no 29.10.18, «Speech by Prime Minister Erna Solberg at the Atlantic Council Global Citizen Award in New York, 24 September 2018», regjeringen.no

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

 

Forrige artikkelEuropeiske venstrepartier skal markedsføre EU som progressivt
Neste artikkelPentagon: Millioner av dollar bevisst sendt til kjente terroristgrupper