«Vi er ikke roboter!» – Amazon-arbeidere streiket over hele Europa.

0
Fra Twitter-kampanjen til de fagorganiserte i Amazon

Tusenvis av arbeidere i Amazon over hele Europa gikk til streik på fredag 23. november 2018, «Black Friday». De protesterte ikke minst mot dårlige arbeidsforhold. Streikene fant sted i Spania, Frankrike, Tyskland og Italia. Italiensk presse melder om at sjefene var nødt til å jobbe for å pakke esker for å dette etterspørselen.

UNI Global, som er den fagforeninga som bidrar til å organisere streiken sier at 2.400 deltok, men lokale kilder gir til sammen høyere tall. I Spania ba Amazon om hjelp fra politiet for at de skulle tvinge arbeiderne tilbake på jobb.

GMB Union har lagt ut en hilsen fra arbeidere til toppsjefen Jeff Bezos på Twitter:

Amazon er kjent for elendige arbeidsforhold og arbeiderne har ofte klaget over at de blir behandlet som roboter.

Les: Verdens rikeste mann og hans menneskelige roboter.

Økende produktivitetspress, konstant overvåking, og arbeidere som tisser i søppelkasser på grunn av lite tid til pauser. Dette er noe av det som rapporteres om arbeidsforholdene hos netthandelgiganten Amazon.

Journalisten James Bloodworth jobbet i 2016 på Amazon som en del av forarbeidet til sin bok om lavtlønnede yrker i Storbritannia, «Hired: Six Months Undercover in Low-Wage Britain».

Bloodworth sa lageret han jobbet på minnet om et fengsel, med overvåking og stadige sikkerhetssjekker. Han mente også at produktivitetspresset var urimelig høyt, og at det var snaut med tid til nødvendige pauser.

Business Insider omtalte Bloodworths opplevelser i en artikkel i april i år. Der refererte de også til en spørreundersøkelse av Amazon-ansatte, der tre fjerdedeler av arbeiderne sa de var redde for å gå på toalettet, da dette kunne gjøre at de ikke nådde produktivitetsmålet.

 

Les: Amazon enda et skritt mot menneskelige roboter?

 

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.
KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.