Den vandrende faktaboksen

0
Faksimile av Klassekampens oppslag med faktaboksen fra NTB.

Av Eva Thomassen.

Kommentar til Klassekampens artikkel: SNUOPERERASJONEN 17.11.2018

Faktabokser skal vise en kortversjon av fakta. Den Klassekampen bruker er hentet fra NTB. Men, kommer fakta fram i faktaboksen Klassekampen benytter om krigen mot Syria? Ja, den gjør det i den syv sider lange artikkelen avisa har om Syria lørdag 17.11.2018.  

Den gjør det fordi intervjuobjektene Klassekampen bruker er som snytt ut av faktaboksen. Her er syrere intervjuet og alle bekrefter hva faktaboksen forteller oss om krigen mot Syria. Kort fortalt er historien om krigen mot Syria at fredelige demonstranter ble brutalt slått ned av «regimet». Det var «regimet» som gjorde at opposisjonen tok til våpen. Så ble det borgerkrig.  Så dukket som troll av eske Al-Qaida affilierte grupper opp. Så dukker utenlandske aktører opp. Russland støtter «Assad-regimet». USA og NATO, Israel og gulfstatene er der for å bekjempe IS. Den syriske hæren er ikke-eksisterende.  Det er også det syriske folket. Til slutt dukker syrere i Oslo opp.

Hvem er så disse syrerne Klassekampen bruker som levende bevis på at faktaboksen er sann? Persongalleriet i artikkelen er alle syrere som har flyktet fra «Assad-regimet» og som har støttet «opposisjonen» og forteller oss at ingen syrere tør å reise hjem igjen. De hevder «Assad-regimet» vil straffe dem.

Disse intervjuobjektene tilhører opposisjonen. De har imidlertid ingen politikk å komme med som et alternativ til sittende regjering. For er det borgerkrig så er det vanlig med to parter med ulik politikk som skal friste folket til å velge side? Men, hvem er den andre siden til sittende regjering? Er det USA? Er det Al-Nusra og andre Al-Qaida affilierte grupper som nå oppholder seg i Idlib?

Markering for «den syriske revolusjonen». Mani Hussaini fra AUF taler. Flagget er FSAs flagg, og ikke Syrias flagg. Det brukes ofte sammen med al-Qaidas flagg.

Hva vil Klassekampens intervjuobjekter bortsett fra at Assad-regimet må styrtes? Hvem skal da lede Syria? Klassekampen spør Razan Aklhouli. En flyktning fra Baba Amr i Homs. Vi får vite at hun har hengende opposisjonens flagg på veggen. Det grønne, hvite og svarte. Det er bare det at dette flagget er det Free Syrian Army og Al-Nusra som bruker. Hun forteller oss at hun tok del i «revolusjonen» i Baba Amr i Homs i 2011, men regimet slo hardt ned på demonstranter som nærmest måtte ta til våpen. Ja, det er riktig at demonstrantene hadde våpen. Men, det er ikke lett å få tak i våpen.

Så kanskje disse fredelige demonstrantene hadde våpen fra før disse demonstrasjonene? Det er nok et mer sannsynlig faktum. Disse demonstrasjonene besto av bevæpnede bander som drepte soldater og alawitter og kristne i Baba Amr. Det finnes det nok av vitneutsagn om. Men, historien passer ikke inn i faktaboksen. Det vet nok også Aklhouli. Hun støttet disse bandene. Hvordan kan jeg hevde det?

Jo, fordi hun hyller «revolusjonen» i Idlib. Hun forteller oss at «de»  bruker revolusjonssangene og slagordene vi brukte i Homs i 2011.  Hvem er så «de» Aklhouli omtaler og hyller i Idlib? Hadde faktaboksen innholdt at i Idlib befinner det seg kun terrorgrupper som er på alle lands terrorliste, så hadde historien til Aklhouli vært mindre ærefull. Spørsmålet er om Klassekampen som avis er opptatt av ære?

 

 

Les også:

Klassekampen opprettholder imperialistiske myter om krigen i Syria

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.