Trump vant Senatet, Demokratene vant Huset og milliardærene har full kontroll

0
Pengegaloppen: Pengebruken i Kongressvalget i USA i 2018 slår alle tidligere rekorder.

Mellomvalget i USA ble det mest kostbare noensinne. Ifølge Center for Responsive Politics ble det brukt 5,2 milliarder dollar på dette valget. Dette er en massiv økning fra den forrige rekorden i 2014.

Den største enkeltgiveren i denne valgkampen er den konservative milliardæren Sheldon Adelson, som er sentral i Israel-lobbyen.

Det amerikanske valgsystemet er svært udemokratisk og favoriserer de rike og mektige. Du blir ikke senator i USA uten å ha milliardærene bak deg. Minst to dusin milliardærer har pøst penger inn i dette mellomvalget, skriver Forbes, og en av dem er sjølsagt milliardærpresidenten sjøl, Donald Trump.

Det var ventet at Demokratene skulle vinne Representantenes hus, og det gjorde de også. Det betyr at de kan stikke kjepper i hjulene for Trumps «reformer», noe de også helt sikkert kommer til å gjøre, ikke minst som en forberedelse til presidentvalget i 2020. Men demokratenes Nancy Pelosi, som antakelig blir speaker i Huset, sa tydelig på valgdagen at det ikke blir aktuelt å reise sak mot Trump. Noen av Demokratenes signalkandidater ble valgt, slik som Rashida Tlaib (D-MI) og Ilhan Omar (D-MN), som ble de første muslimske kvinnene i Kongressen og venstrekandidaten Alexandra Ocasio-Cortez (D-NY), som med sine 29 år ble den yngste kvinne i Kongressen noen gang. Samtidig viser dette valget at Demokratene må gjøre noe mer enn å kjøre anti-Trump hvis de skal ha noe håp om å vinne i 2020.

Donald Trump kaller valget for en stor seier, og på et vis har han rett, siden hans republikanere vant et klart flertall i Senatet. De fremste av Trumps motstandere i partiet er nå ute av Kongressen, så presidenten kan stramme grepet.

Dette betyr at splittelsen i USA vil fortsette og den polariseringa som særlig skjedde i forbindelse med valget i 2016 ser ut til å bli enda skarpere. Samtidig vil flertallet i Senatet gi Trump noe friere hender – til hva han nå måtte velge å gjøre, ikke minst i utenrikspolitikken.

 

Les også:

Hvor ble det av «Russiagate»?

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.