Macron: – Vi trenger en europeisk hær for å forsvare oss mot Kina, Russland – og USA

0
Emmanuel Macron er pen i tøyet, men har ellers lite å fare med, både hjemme og ute. Her taler han på NATOs toppmøte. Foto: Shutterstock.

Frankrikes president Emmanuel Macron misbruker ingen mulighet til å agitere for en felles europeisk hær. I forbindelse med markering av hundreårsdagen for avslutninga av den første verdenskrigen tok han igjen til orde for en EU-hær. Ifølge AFP sa Macron:

«Vi må beskytte oss mot Kina, Russland og til og med mot USA.»

«Når jeg ser at president Trump varsler at han vil si opp en viktig nedrustningsavtale som ble skapt etter missilkrisa i Europa på 1980-tallet, må man spørre: Hvem blir offeret? Jo, Europa og vår sikkerhet.»

«Vi kan ikke forsvare oss sjøl hvis vi ikke har en virkelig europeisk hær,» sa Macron og siterte dermed seg sjøl for hvem vet hvilken gang.

Den tyske utenriksministeren Heiko Maas fra SPD gikk ikke så langt, men han lente seg samme vei da han kommenterte valget i USA:

«Vi på denne sida av Atlanterhavet må finne et svar på mottoet «America first», og for meg og oss er det klart at svaret bare kan være «Europe united».» Maas sa at han gang på gang hadde advart mot USAs politikk under Trump og hvordan den retter seg mot Europa. Han oppfordret derfor europeerne til å forene seg mot USA.

Maas mener at det er på tide for Europa å revaluere forholdet til USA og endre det. Han sa at han fortsatt vil ha et godt forhold til USA, men at det må være «mer balansert».

På hver sin måte uttrykker Frankrikes og Tysklands reaksjoner de djupe underliggende realitetene: USAs og Europas økonomiske interesser er forskjellige. USAs kapitalistiske økonomi har behov som står i stadig større motsetning til interessene til kapitalismen i Europa. USA angriper ikke bare Iran, Kina og Russland med sine sanksjoner. Disse sanksjonene er også direkte skadelige for europeisk industri og europeisk kapital.

Men det er også mye ord og tåke som kommer ut av europeiske politikere. Tyskland er de facto okkupert av over 40.000 amerikanske soldater. Hva skal de gjøre med dem? Frankrike klarer knapt å stå opp for sine egne interesser, unntatt når det gjelder å drive kolonikrig i Afrika, så hvor skal denne evnen til motstand mot USA komme fra?

For europeisk kapital, og særlig for den tyske, så er det uholdbart å la USA fortsette å overkjøre deres strategiske interesser. Men Europa er ingen blokk som kan ha noe håp om å matche USA eller Kina. Økt avstand til USA og økte konflikter tvers over Atlanteren  kan ikke bety noe annet enn tilnærming til Russland og/eller Kina. Ikke en gang EU-lederne kan vel forestille seg at de skal ha økt konflikkt med både USA og Russland/Kian samtidig?

Inntil videre er det USA som har den militære makta i Europa. Det blir til de grader demonstrert gjennom øvelsen Trident Juncture. Det er ikke mye fransk eller tysk ledelse der.

Men skulle Tyskland og/eller Frankrike ønske et bedre forhold til Russland og Kina, så har de landene allerede opplegget klart.

 

Bli med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.