Israel solgte spionvare til Saudi-Arabia slik at de kunne overvåke dissidenter

16
Israel og Saudi-Arabia samarbeider svært tett, også innen spionasje og overvåking av opposisjonelle.

Den israelske avisa Haaretz har gjort en viktig gravejobb. De har bekreftet i detalj det Edward Snowden var den første til å avsløre for ei tid tilbake, nemlig at det israelsk selskapet NSO har utstyrt Saudi-Arabia med avansert programvare som blant annet ble brukt til å følge bevegelsene til Jamal Khashoggi.

Haaretz beskriver hvordan NSO-gruppas representanter møtte de saudiske etterretningstjenestene i Wien i 2017 for å demonstrere den kraftige og enkle hackingskapasiteten til det avanserte Pagasus 3-systemet, som bruker et enkelt SIM-kortnummer, kan gjøre om en persons telefon til en spionenhet som fanger opp brukerens talesamtaler, kamera, meldinger og bruk av sosiale medier.

Blant de første forespørslene gjorde den saudiske delegasjonen fra NSO mens de forhandlet om en avtale verdt 55 millioner dollar for å skaffe denne teknologien, der selskapet hjalp Riyadh å avdekke de virkelige identitetene bak Twitter-kontoene til saudiske dissidenter. Avtalen om dette hackingverktøyet ble inngått bare noen måneder før kronprins Mohammed bin Salman gjennomførte sin beryktede utrenskning, der mange titalls dusinvis prinser og toppfolk ble tauet inn opp og fengslet i Riyadh Ritz-Carlton-hotellet i november 2017.

Haaretz bekrefter den hemmelige avtalen med saudisk etterretning «basert på vitneutsagn og bilder, samt reisedokumenter og juridiske dokumenter». Dette kommer på et kritisk tidspunkt der statsminister Benjamin Netanyahu har blitt stadig mer tydelig i sitt ønske om å utdype båndene til Gulf-statene, særlig ved å levere dem avansert israelsk teknologi.

Et av møtene omtales slik i Haaretz:

«Arriving at the hotel were Abdullah al-Malihi, a close associate of Prince Turki al-Faisal – a former head of Saudi Arabia’s intelligence services – and another senior Saudi official, Nasser al-Qahtani, who presented himself as the deputy of the current intelligence chief. Their interlocutors were two Israeli businessmen, representatives of NSO, who presented to the Saudis highly advanced technology.»

Edward Snowden kommenterer dette slik på Twitter:

På møtet i Wien i april 2017 presenterte saudierne NSO for ei liste over 23 systemer de tenkte å skaffe seg. For noen få titalls millioner dollar ville de kunne hacke seg inn i telefonene til regimets motstandere i Saudi-Arabia og rundt om i verden og samle klassifisert informasjon om dem.

Et slikt samarbeid mellom et ledende teknologiselskap innen spionvare skjer ikke uten at den israelske ledelsen, Mossad og IDF er vel informert. Derfor blir avsløringa i Haaretz også en bekreftelse på hvor djupt samarbeidet mellom Israel og Saudi-Arabia nå er.

 

Les:

Edward Snowden: Israelsk programvare ble brukt til å spore Khashoggi

Israel vil dele etterretning med Saudi-Arabia

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Konutsi Konutsi says:

  Tja , også Danmark har solgt overvågningsutstyr til Saudiarabia:

  Men det er det vist nå blitt slutt på:

  Jeg har hatt minimale forventninger til utenriksminister Anders Samuelsen, men han har faktisk overrasket positivt en del ganger i det siste… Tidligere utenriksminister Martin Lidegård derimot overrasket den andre vegen…han er også en av pådriverne for East Stratcom i EU…

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Wow, at danskene skulle vinne det lokale mesterskapet i overvåkning hadde jeg aldri trodd. Jeg har alltid innbilt meg at det var for svenskene.

 3. Avatar for Konutsi Konutsi says:

  Det høres ut som om din danske informant har klart å se gjennom hyggesløret…jeg er enig i mange av vedkommendes observasjoner. Og jeg tror også den store trang til “selvoptimering” delvis er historisk betinget. Etter tapet av Nordtyskland og Sønderjylland oppstod en slags bevegelse som hadde mottoet “Hvad udad tabes skal indad vindes”…Jeg tror det var Enrico Dalgas som sa det - en entreprenør, som gikk i bresjen for å plante granskog i ufruktbare heiområder…det er nok derfra en god del av de danske juletrærne kommer, så det ble jo butikk av det etterhvert. Det har vært mye bra i dansk kultur tuftet på tanker om likhet og solidaritet - bondebevegelser som dannet kooperative slakterier, meierier og banker, arbeider, kvinne og fredsbevegelsene i byene. En stor bedrift var det også at gressrotsmiljøbevegelser klarte å forpurre planene om å bygge atomkraftværker i Danmark. Men det virker nesten som om noen har gått målbevisst inn for å ødelegge disse folkelige bevegelser fra og med Fogh Rasmussen - det store stygge dyret i fortellingen om Danmark. Det var vist ikke så vanskeligt - han ga folk masse penger mellom hendene, så de glemte alt om politikk og samfunnsforhold. Nå tror jeg imidlertid mine kjære landsmenn og kvinner er ved å våkne til bakrusen…Og heldigvis begynner det å komme noen edru stemmer frem i samfunnsdebatten - psykologen Sven Brinkman f.eks samt en fyr som Flemming Rose, der har fått litt perspektiv på tingene etterhvert. Man har også fått et regulært kommunistparti APK, som har nettsiden KPnet.dk. Jeg tror ikke nødvendigvis de har det endelige svaret på alting, men jeg tror vi trenger nogen ekte marxister i debatten, for mye av det der skjer nå, kan ikke forstås uten tankegods med røtter i marxismen…

 4. Avatar for Konutsi Konutsi says:

  Jeg blir så rørt over mange nordmenns syn på dansker! Desto verre er det når jeg ikke synes vi lever opp til forventningene…Og så har jeg ofte vært flau over at vi ikke er like hyggelige tilbake med alt dette meningsløse tullet om fjellaper…men jeg tror faktisk det holder på å endre seg. Danske medier er i stigende grad begynt å bruke Norge som referanse for gode løsninger f.eks i forhold til distriktspolitikk… Det er jo et annet helt uforståeligt dysfunksjonelt trekk ved utviklingen i Danmark at omtrent alt som ligger utenfor storKjøbenhavn og et par andre større byer er definert som “utkant”…I deler av vestjylland har man f.eks ikke kunnet få banklån til å kjøpe hus fordi det ble anset for et “wasteland”…Det ga dansk folkeparti et brakvalg i store områder og presset Løkke Rasmussen til å innføre en del tiltak for å styrke “Utkanten”…bl.a utflytting av statlige arbeidsplasser (tross RAMASKRIK) og litt voksenopplæring av Danmarks Radio i mere respektfull behandling av provinsen. De kunne lært enormt mye av NRK…Jeg nøler ikke med å anse NRK for verdens beste TV kanal…selv om jeg er enig med Steigan i at nyhetssendingene og et program som URIX ofte har kraftig politisk slagside…men jeg synes faktisk man ser tegn på at de etterhvert er blitt klar over at folk også søker informasjon andre steder. Jeg håper på sikt at de nordiske landene kan slå erfaringene sammen og støtte hverandre i å bevare de beste sidene av våre samfunnsmodeller - de er ikke helt like, men like nok til at vi kan samarbeide mye mer.

 5. Avatar for INK INK says:

  Det er sant, Danmark har jo tidligere bedrevet en distriktspolitikk som har rasert deler av “utkanten”, og nå frykter jeg egentlig at Norge er i ferd med å gjøre noe liknende med regionreformen (fylkessammenslåingene) her til lands. Vi er dessverre ikke gode til å lære av andres dårlge erfaringer her i landet.

  Jeg tenker også at et sterkere nordisk samarbeid kunne rustet oss bedre til å ta vare på de respektive nordiske modellene og gjort oss bedre rustet til å forsvare oss mot de sterke økonomiske interessene som vil privatisere kraft, infrastruktur, vann, land, skog etc … og i praksis gjøre “bananrepublikker” av oss. Bare så synd at representanter for denne elendigheten sitter på innsiden av våre regjeringer og Storting/Folketing/Riksdag.

  Jeg har forresten oppdaget at det finnes en del festlig satire over den danske arbeidslinja hos Rokokoposten:

 6. Avatar for Konutsi Konutsi says:

  Jeg kan være enig i det første du skriver, men det har da vitterlig vært forbudt i flere tiår å slå sine barn i Danmark?! Jeg mener det ble forbudt i 1979…kanskje litt før eller litt senere, men der omkring…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

8 flere kommentarer

Deltakere