Israel solgte spionvare til Saudi-Arabia slik at de kunne overvåke dissidenter

0
Israel og Saudi-Arabia samarbeider svært tett, også innen spionasje og overvåking av opposisjonelle.

Den israelske avisa Haaretz har gjort en viktig gravejobb. De har bekreftet i detalj det Edward Snowden var den første til å avsløre for ei tid tilbake, nemlig at det israelsk selskapet NSO har utstyrt Saudi-Arabia med avansert programvare som blant annet ble brukt til å følge bevegelsene til Jamal Khashoggi.

Haaretz beskriver hvordan NSO-gruppas representanter møtte de saudiske etterretningstjenestene i Wien i 2017 for å demonstrere den kraftige og enkle hackingskapasiteten til det avanserte Pagasus 3-systemet, som bruker et enkelt SIM-kortnummer, kan gjøre om en persons telefon til en spionenhet som fanger opp brukerens talesamtaler, kamera, meldinger og bruk av sosiale medier.

Blant de første forespørslene gjorde den saudiske delegasjonen fra NSO mens de forhandlet om en avtale verdt 55 millioner dollar for å skaffe denne teknologien, der selskapet hjalp Riyadh å avdekke de virkelige identitetene bak Twitter-kontoene til saudiske dissidenter. Avtalen om dette hackingverktøyet ble inngått bare noen måneder før kronprins Mohammed bin Salman gjennomførte sin beryktede utrenskning, der mange titalls dusinvis prinser og toppfolk ble tauet inn opp og fengslet i Riyadh Ritz-Carlton-hotellet i november 2017.

Haaretz bekrefter den hemmelige avtalen med saudisk etterretning «basert på vitneutsagn og bilder, samt reisedokumenter og juridiske dokumenter». Dette kommer på et kritisk tidspunkt der statsminister Benjamin Netanyahu har blitt stadig mer tydelig i sitt ønske om å utdype båndene til Gulf-statene, særlig ved å levere dem avansert israelsk teknologi.

Et av møtene omtales slik i Haaretz:

«Arriving at the hotel were Abdullah al-Malihi, a close associate of Prince Turki al-Faisal – a former head of Saudi Arabia’s intelligence services – and another senior Saudi official, Nasser al-Qahtani, who presented himself as the deputy of the current intelligence chief. Their interlocutors were two Israeli businessmen, representatives of NSO, who presented to the Saudis highly advanced technology.»

Edward Snowden kommenterer dette slik på Twitter:

På møtet i Wien i april 2017 presenterte saudierne NSO for ei liste over 23 systemer de tenkte å skaffe seg. For noen få titalls millioner dollar ville de kunne hacke seg inn i telefonene til regimets motstandere i Saudi-Arabia og rundt om i verden og samle klassifisert informasjon om dem.

Et slikt samarbeid mellom et ledende teknologiselskap innen spionvare skjer ikke uten at den israelske ledelsen, Mossad og IDF er vel informert. Derfor blir avsløringa i Haaretz også en bekreftelse på hvor djupt samarbeidet mellom Israel og Saudi-Arabia nå er.

 

Les:

Edward Snowden: Israelsk programvare ble brukt til å spore Khashoggi

Israel vil dele etterretning med Saudi-Arabia

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.