Minst 13 stater vurderer å kjøpe S-400 systemet fra Russland til tross for trusselen om USA-sanksjoner

0
S-400 missilsystemet er et av de mest avanserte i verden, hvis ikke det mest avanserte. Nå vil også India kjøpe det – til protester fra USA. Foto: Shutterstock.

Minst 13 land har uttrykt interesse for å bestille det russiske S-400 Triumph bakke til luft missil-systemet i stedet for USA-utstyr – dette til tross for sannsynligheten for å provosere fram sanksjoner fra Washington. Algerie, Egypt, Irak, Qatar, Saudi-Arabia og Vietnam er blant de landene som allerede har innledet forhandlinger om å kjøpe det russiske rakett-systemet. Det er CNBC som rapporterer dette.

S-400 regnes som å være minst like bra som sine amerikanske konkurrenter Patriot-2 og THAAD, og koster brøkdelen. Et S-400-batteri koster 500 millioner dollar, et Patriot-2 koster 1 milliard dollar og THAAD koster fete 3 milliarder dollar, ifølge CNBC.

Knut Lindtner Derimot.no, kommenterer dette slik:

Imperium i fritt fall. USA-sanksjonene virker ikke lenger:

Jeg har ved en rekke anledninger kommentert denne saken tidligere. Jeg må likevel føye til at truslene fra USA i økende grad er uttrykk for desperasjon og svakhet – ikke det motsatte. For problemet er naturligvis at alle ønsker å skaffe seg det beste utstyret, og det har ikke USA, men Russland. Og i en verden hvor den frie konkurransen hylles blir sanksjoner mot det frie og beste valget et paradoks.

Naturligvis ligger det mere i skålen enn bare valget av antiluft-utstyr. Har ligger spørsmålet om det russiske utstyret nå er så effektivt at hele flyindustrien står på spill. For hva skal en med fly som kan skytes ned på et øyeblikk.

Og hva skal en med angrepsflyet F-35 da? Norge har bestilt 52 av disse til stykkprisen 1000 millioner og USA skal produsere mer enn 2000 av disse. Blir de defensive våpnene til Russland for overlegne truer det ikke bare USAs flyindustri men også USAs krigsplaner, f.eks. mot Iran.

Ingenting kan være verre enn det, sett med Pentagon og krigsindustriens øyne.

Knut Lindtner

 

Forrige artikkelIsrael solgte spionvare til Saudi-Arabia slik at de kunne overvåke dissidenter
Neste artikkelNATO gir full støtte til Ukraina, men foreløpig ikke slik Kiev håpet på