Israel vil dele etterretning med Saudi-Arabia

0

Israel er klart til å dele etterretningsinformasjon med Saudi-Arabia for å konfrontere Iran, sier stabssjefen for Israeli Defence Forces (IDF), generalløytnant Gadi Eisenkot.

Dette framgår av en artikkel i Jerusalem Post.

“We are ready to exchange experiences with Saudi Arabia and other moderate Arab countries and exchange intelligence information to confront Iran,” Eisenkot told the Elaph newspaper, adding, “There are many shared interests between us and Saudi Arabia.”

Alliansen mellom Israel og Saudi-Arabia har eksistert i hemmelighet i noen år, vi har omtalt den flere ganger på steigan.no, for eksempel i denne artikkelen fra 2015. Men alliansen er blitt mer og mer åpen de siste to årene. I intervensjonskrigen mot Syria har Saudi-Arabia og Israel stått på samme side mot Bashar al Assad og Syria. I Saudi-Arabias kriminelle krig mot det fattige nabolandet Jemen har de støtte fra Israel.

Jerusalem Post refererer også til et hemmelig dokument fra det saudi-arabiske utenriksdepartementet der hodekapperregimet i Riyadh legger fram en plan for fred med Israel.

Lebanese newspaper Al-Akhbar exposed Tuesday morning «The secret document of the Saudi Foreign Ministry,» that it claims includes a road map towards rejuvenating the 2002 Saudi Peace Initiative and hints at meetings and understandings between Israeli and Saudi officials.

The document, claims the paper, proves everything that has been leaked over the last few months since US President Donald  Trump’s visit to the region in May. According to the leaks, Washington aims to mediate a peace agreement between Israel and the oil-rich kingdom. The document, said to be signed by Foreign Minister Adel al-Jubeir, also allegedly confirms mutual visits by senior officials including the rumored visit of the Saudi Crown Prince to Tel Aviv.

Ifølge dokumentet skal eneherskerdømmet ha knyttet en slik fredsplan til Israels atomvåpenprogram: enten må Israel avvikle sine kjernevåpen, eller så må Saudi-Arabia også få lov til å ha kjernevåpen, kreves det i dokumentet.

Dette siste kan stemme godt med tidligere lekkasjer. Den britiske avisa Sunday Times hevder med støtte i regjeringskilder i USA at Saudi Arabia vil kjøpe atomvåpen fra Pakistan En ledende britisk offiser sier til avisa at alle vestlige militære ledere går ut fra at Saudi Arabia har bestemt seg for å bli en atommakt.

Allerede i 2013 meldte BBC at en slik avtale kunne komme i stand, men da var det fortsatt bare en teoretisk mulighet.

Nå ser det ut til at Saudi-Arabia vil bruke Israel som brekkstang for å få en slags legalisering av et saudiarabisk atomvåpenprogram, det vil si en «legalisering» av samme type som den Israel har, der det er illegalt, men stormaktene ser en annen vei.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOm kildebruk og tullprat
Neste artikkel– Mindre skatt fra innvandrere
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).