Europeiske venstrepartier skal markedsføre EU som progressivt

0

Dagens EU ble skapt for den europeiske storkapitalens behov og den formen unionen har fått ble designet av The European Roundtable of Industrialists med Volvosjefen Gyllenhammar i spissen. Nå skal en annen svenske, nemlig Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, markedsføre EU som noe progressivt som det er «avleggs» å ville forlate. Kajsa Ekis Ekman hudfletter Vänstersjefens nye linje her.

Men Sjöstedt er ikke alene. Hans linjeskift fra nei til ja er en del av en europeisk kampanje for å selge et «nytt og reformert EU» til europeiske velgere foran valget til EU-parlamentet i 2019. En av pådriverne for dette initiativet er Alexis Tsipras fra Syriza i Hellas, partiet som forrådte motstanden mot EUs nedskjæringspolitikk og i stedet ble et redskap for den europeiske finanskapitalens plyndring av det greske folket.

Ifølge Euractive vil Tsipras skape en allianse «fra Tsipras til Macron», «særlig når det gjelder europeiske verdier». Når man vet at Macron ble kuppet fram som president i Frankrike av finanskapitalen for å gjennomføre dens agenda mot den franske arbeiderklassen og når man vet at de europeiske verdiene som Macron fremmer mest av alt, så er det politistaten og ønsket om en EU-hær under en europeisk føderasjon, så begynner man å ane konturene.

EU sprekker og står uten noen samlende politikk. EUs egentlige sjef, Angela Merkel, er nå «lame duck»-kansler i Berlin. Italia, Ungarn, Tsjekkia og Polen utfordrer unionen på hver sin måte, og flere kan følge etter. Det er da man griper til en redningsaksjon. Tyske SPD, som er i fritt fall, har bestemt seg for å gjøre en EU-føderasjon til sin hovedsak. Partiet bytter ut hele sin klassebasis, har kvittet seg med arbeiderklassen og er nå partiet for midlere og øvre småborgerskap og deres «verdier»

10. november 2018 deltok Tsipras på SPDs partikonferanse og arbeidet der for å lime sitt initiativ sammen med SPDs. 11. november møtte han Macron i Paris i forbindelse med hundreårsdagen for avslutninga av første verdenskrig.

Tsipras er også knyttet til Progressive Caucus, som er venstre, grønne og sosialistiske partier i Europaparlamentet.

Nå vil man bruke framveksten av populistiske partier i Europa til å relansere EU som noe progressivt, radikalt og verneverdig. Man låner ord fra Altiero Spinelli og Ernesto Rossi som skrev manifestet ”For et fritt og forent Europa” da de satt som politiske fanger på øya Ventotene i Italia under annen verdenskrig. Manifestet kalles også Ventotene-manifestet og regnes som utgangspunktet for det som ble Den europeiske union.

Men EU er alt annet enn et fredsprosjekt. Macrons og Merkels plan er en Europahær for å kunne slåss for den europeiske kapitalens interesser og et felles EU-budsjett for endelig å kunne gravlegge den nasjonale sjølråderetten i Europa for godt.

Sannsynligvis vil de fleste venstrepartiene i Europa stille seg bak Tsipras-prosjektet og i realiteten gjøre felles sak med Macron. Sjöstedt har forrådt EU-motstanden i Sverige, når kommer Audun Lysbakken etter?

 

Les:

Kapitalens langsiktige strev for en europeisk superstat

Forrige artikkelSjöstedt, Vänsterpartiet och EU
Neste artikkelErna Solberg fikk pris av Atlantic Council etter å ha gitt dem støtte
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).