Stor valutaavtale mellom Kina og Japan

1
Shinzo Abe og Xi jinping har undertegnet en strategisk viktig valutaavtale. Foto: Shutterstock.

Kinas sentralbank meldte 26. oktober 2018 ​​at den har undertegnet en bilateral valutaavtale med sentralbanken i Japan. Dette er en såkalt swapavtale.

Avtalen vil gjøre det mulig for de to sidene å bytte totalt 200 milliarder yuan (rundt 28,78 milliarder dollar) mot 3,4 milliarder japansk yen, og omvendt, sa People’s Bank of China (PBOC) på sin nettside.

Avtalen tar sikte på å styrke den økonomiske stabiliteten i de to landene og legge til rette for bilateral økonomisk og finansiell utveksling, sa PBOC.

Avtalen gjelder for tre år og kan forlenges med gjensidig enighet. En valutaswapavtale gir to finansinstitusjoner mulighet til å bytte ut betalinger i en valuta med tilsvarende beløp i den andre for å legge til rette for bilaterale handelsreguleringer og gi likviditetsstøtte til finansmarkedene.

Partene undertegnet også et samarbeidsnotat for et yuan-clearingsarrangement i Japan. PBOC sa at deres Tokyo-filial er blitt utpekt som clearingbank for yuan i Japan.

Tiltaket vil gjøre det lettere for selskaper og finansinstitusjoner i de to landene å gjennomføre transaksjoner over grensene med yuan som hjelpemiddel. Det vil også legge til rette for bilateral handel og investeringer, sa PBOC.

Avtalen ble inngått i forbindelse med statsminister Shinzo Abes besøkhos president Xi Jinping i Beijing, og det er første gang på sju år at de to landene gjennomfører et toppmøte. At Asias to største økonomier utvikler et valutasamarbeid på dette nivået er et tydelig signal om at de ønsker å unngå de problemene USA skaper ved hjelp av sine sanksjoner. USA har satset på å få Japan med seg i en allianse mot Kina, men det later til å ha mislykkes. I stedet er det igjen slik at USAs aggressive politikk tvinger land som har hatt store konflikter med hverandre til å samarbeide.

Samtidig har både Japan og Kina kvittet seg med en god del amerikanske statsobligasjoner, noe Russland har gått i spissen for. De to landene er fortsatt de største eierne av amerikanske lånepapirer, men det at de begge selger er nok et tegn i tida.

Stadig flere land lagerhandelsavtaler som legger opp til å handle direkte i to lands valuta eller i en kurv av valutaer og felles for disse avtalene er at de vender ryggen til dollaren. Fem lan utmerket seg med slike tiltak. Det er Russland, Kina, Tyrkia, Venezuela og Iran, med andre ord tre av de største oljeprodusentene i verden pluss Kina og Tyrkia. Også verdens nest mest folkerike land, India, vurderer å kjøpe olje uten å gå via dollar. Det går ikke lenger an å se bort fra de langsiktige konsekvensene dersom denne trenden holder seg. Dollaren er forbi middagshøyden og på god vei mot solnedgangen.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Hvis Kina og Japan finner tonen sammen, blir det vanskeligere for USA dominere i Asia. Da får vi se om USA vil straffe Japan for å inngå et valutasamarbeid med en erklært fiende, Kina. USA kan feks starte skatteraid mot japansk bilindustri i USA, pålegge tollavgifter, påstå at utslipp er for høye etc. Tyskland er også bekymret for hva USA kan gjøre mot sine store selskaper i USA, som Daimler Benz, VW-gruppen og Siemens for eksempel hvis de bryter USAs sanksjons-regime.

    Nå har også de fleste japanske bilmerkene fabrikker i USA som Toyota, Nissan og Honda, som utgjør titusener av arbeidsplasser, så straffetiltak mot Japan kan koste USA dyrt. Den tungt bevæpnede 400 kilos gorillaen i rommet blir mer og mer presset opp i et hjørne.

    Dollaren kan nå på kort tid historisk sett bli utsatt for så stort press at den faller, og det mye på kort tid, og historisk sett har fallende imperium gått til krig for å beholde hegemoniet. Vestens befolkninger som kun orienterer seg med MSM, er lykkelig uvitende om hvor høyt buen er spent nå.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere