Saudi-Arabia: – Khashoggi drept i slåsskamp i konsulatet. Dekkoperasjon i gang.

0
Inngangen til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Bak disse dørene ble Jamal Khashoggi drept. Det innrømmes nå fra Riyadh. (Shutterstock)

Saudi-Arabia har offisielt innrømt at journalisten Jamal Khashoggi ble drept i landets konsulat i Istanbul. Dette går fram av en erklæring som er gjengitt i nettavisa al-arabiya. Statsadvokaten i landet sier at 18 tjenestemenn er arrestert i forbindelse med saka og at den kongelige rådgiveren Saud al-Qahtani og viseetterretningssjefen Ahmed al-Assiri er sparket fra sine stillinger.

Kong Salman har gitt ordre om en full omorganisering av etterretningstjenesten, og han har gitt oppdraget til ingen ringere enn kronprins Mohammed bin-Sultan (MBS), som er den lederskikkelsen som har aller nærmest forbindelse til mange av de antatte gjerningsmennene.

Oljediktaturet sier at ledende personer ved hoffet hadde gitt ordre til at Jamal Khashoggi skulle forhøres, men at forhøret «tok en tragisk vending» og at «en slåsskamp» hadde ført til at Khashoggi ble drept. De skyldige er satt under tiltale for «den alvorligste av forbrytelser». Man kan jo lett tenke seg hva det vil si for deres videre skjebne i et land som Saudi-Arabia.

Innrømmelse skal ikke true våpensalget

Dermed er det klart at Riyadh forsøker seg med å ofre noen tjenestemenn og slå ring om MBS, og det er sannsynlig at folk som Donald Trump vil godta dette. Trump har allerede sagt at innrømmelsen er «en god begynnelse».

Trump sier også at det må bli en eller annen form for sanksjon, men ikke noe som truer det gigantiske våpensalget verdt 110 milliarder dollar.

Tyrkia har allerede lekket ut nok informasjon om drapet og de makabre detaljene rundt det, inkludert tortur og partering mens Khashoggi ennå var i live, til at det ikke er mulig å tro på kongedømmets versjon. Men Riyadh bryr seg ikke så mye som det. Nå handler det om hva som minimum må sies og gjøres for at de spesielle forholdet mellom USA og Saudi-Arabia kan fortsette som før.

Kongressmedlem Tulsi Gabbard har ikke tenkt å la dem dø i synden, og er ytterst klar i sin fordømmelse av Saudi-Arabia og USAs støtte til landet i dette intervjuet med CNN:

Senator Lindsay Graham, som har vært en solid støttespiller for Saudi-Arabia truer med at han vil «sanksjonere Saudi-Arabia til helvete» og at han ikke vil dra tilbake dit så lenge MBS er ved makta. Mange andre politikere i USA har også fått nok av MBS. (Men det spørs hvor lenge prinsippene holder hvis det hengere en milliardkontrakt i den andre enden.)

Så selv om Trump vil godta forklaringene fra Riyadh, så er det ikke sikkert at det vil gjelde alle som til nå har flokket seg gladelig rundt den arabiske pengebingen. Kronprins MBS stinker allerede så pass mye av liklukt at det kan være skadelig for omdømmet å ha noe med ham å gjøre. Det går sterke rykter om at den saudiarabiske kongen gradvis vil la den yngre broren til MBS, Khalid bin Salman, gli inn som ny arvtaker.

Tyrkisk etterretning har lenge hatt detaljert oversikt over hele operasjonen mot Khashoggi. I et velregissert spill har tyrkiske medier under tydelig kontroll fra Erdogan og tyrkisk etterretning dryppet denne informasjonen ut i mediene slik at publikum bare har ventet spent på neste episode. De sitter med nok informasjon til å sprenge den offisielle saudiske versjonen i stumper og stykker, hvis det er det de ønsker.

Khashoggi var ingen regimekritiker

Khashoggi fikk en skjebne som er ingen forunt. Forbrytelsen mot ham bør oppklares. Men i hovedstrømsmediene forsøker man å selge Khashoggi som en liberal kritiker av regimet, og det var han slett ikke. Han var politisk reaksjonær og innrømte sjøl at han har jobbet som sensor i Saudi-Arabia. Han var operatør for saudiene og amerikanske etterretningstjenester. Han var en tidlig rekrutt i Det muslimske brorskapet. Khashoggi ble en protegé for den langvarige lederen av den saudiske etterretningstjenesten, Turki Faisal Al-Saud. Han var engasjert i flere «prosjekter» i Afghanistan, Sudan og Algerie. Khashoggi fulgte Turki som medierådgiver da han ble ambassadør i London og senere i Washington DC.

 

Les også:

Den makabre saka med Jamal Khashoggi

Khashoggi: Tyrkia publiserer grusomme detaljer, Trump vil helst se en annen vei

Khashoggi-drapet: De mistenkte har bånd til kronprins MBS

Saudi-Arabia er ikke en stat, det er en kriminell organisasjon

 

 

 

 

Forrige artikkelBare 44 prosent av italienerne ville ha stemt for å forbli i EU
Neste artikkelGazas ekonomi i fritt fall
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).