Valgskredene i Italia

3
Virginia Raggi blir ny ordfører i Roma

Lokalvalgene i Italia i juni 2016 ble en serie valgskred, særlig i Roma og Torino der Femstjernersbevegelsen til Beppe Grillo vant med knusende sifre, men også når man ser på totalen. Movimento 5 stelle (M5S) ble jevnstort med statsminister Matteo Renzis Partito Democratico (PD) med henholdsvis 20,15% og 20,16% av de avgitte stemmene. Silvio Berlusconis Forza Italia ble tredje største parti med 7,8% av atemmene.

Virginia Raggi blir ny ordfører i Roma
Virginia Raggi blir ny ordfører i Roma

Etter valgene sitter M5S med 38 ordførere, deriblant i byer som Rimini der venstresida har sittet ved makta kontinuerlig i 70 år. Men det er valgene i Roma og Torino som er virkelig oppsiktsvekkende. I Roma fikk Virginia Raggi 67% av stemmene og i Torino fikk Chiara Appendino 55%. Går man bak tallene ser man at blant velgere under 45 år var oppslutninga henholdsvis 80% og 71%. Det er unødvendig å si at det er knusende sifre.

Hvorfor disse valgskredene?

Det første og enkleste svaret på dette er at det er en så stor misnøye med og mistillit til den politiske kasten (la casta politica) i Italia at et velgeropprør bare måtte komme – i en eller annen form. Aller tydeligst er det i Roma. Der er det den politiske skandalen Mafia Capitale som har rystet hele det politiske etablissementet. Politi og rettsvesen har rullet opp en kriminell bande som har drevet med narkotika, menneskesmugling og bestikkelser av politikere. Det var ene av bandens ledere, en viss Salvatore Buzzi som ble avlyttet av politiet i 2013 da han forklarte at husløse immigranter var mye mer lønnsomme enn narkotika.

Buzzi bestakk nestlederen i sentrumvenstre-byrådet til Walter Veltroni, en viss Luca Odevaine, til å hjelpe seg med å få sine prosjekter gjennom det politiske systemet.

Ett av prosjektene ga inntekter fra det offentlige på 10 millioner euro i året, og derfra sluset Buzzi også 75.000 euro over til valgkampen til Gianni Alemanno (høyreekstremist, tidligere medlem av fascistpartiet), da han stilte som ordførerkandidat i Roma og ble valgt.

Mafia Capitale har lykkes med å kontrollere hele næringskjeden i menneskesmuglinga, fra den illegale innvandringa til offentlig finansierte flyktningemottak, som de sjøl har kontrollert til småkriminalitet og prostitusjon, slik som å skaffe «eskortejenter» til fotballspillere på AS Roma.

Nøkkelpersoner i alle de tre ledende partiene i det gamle byrådet i Roma har blitt bestukket av denne banden, og velgerne har sagt tydelig hva de mener om dette.

Roma er en by som er til de grader vanskjøttet av politikerne gjennom så mange år at mange innbyggere nå skammer seg over hvor shabby byen er blitt og hvor mange offentlige tjenester som er på halv tolv. Og det er også en grunn til at La Raggi vant. Hun vil gjøre det trygt å sykle i Roma, vil ha vekk søppel i gatene, ha tiltak mot småkriminaliteten og få skikk på kollektivtransporten.

renzi obama

Mot EU-kommisjonen og TTIP

Mens Matteo Renzi med rette blir sett på som EU-kommisjonens mann i Italia, har M5S kjørt en kampanje for å få til en folkeavstemning om euroen. Partiet, eller bevegelsen om man vil, ønsker å ta Italia ut av eurosonen og gjeninnføre lire.

M5S kjører også en hard kampanje mot TTIP og CETA. Og de kritiserer Renzi for å være i lomma på Angela Merkel.

På bloggen sin har Beppe Grillo framstilt Renzi som en marionett for Obama og for å føre en politikk som dreper italiensk næringsliv. Dette gjelder ikke minst sanksjonene mot Russland som etter deres vurderinger påfører Italia et langsiktig tap på 12 milliarder euro og minst 215.000 arbeidsplasser.

I forbindelse med Renzis todagers besøk i Riyadh kritiserer M5S ham for å gjøre Italia medskyldig i krigsforbrytelser i Syria. Bevegelsen har også krevd slutt på de italienske sanksjonene mot Syria og at landet bør ta initiativ til en dialog mot Assad.

I korporasjonenes medier blir M5S gjerne framstilt som høyrepopulister, men det er fordi det passer inn i den fortellinga som de herskende elitene forteller folk. Er du imot den ikke-valgte EU-kommisjonens diktatur, så er du høyreekstrem nasjonalist. Er du imot juntaen i Kiev, så er du «Putin-elsker» og er du imot krigen i Syria, så er du «for diktatoren Assad». Skillet høyre-venstre gir knapt noen mening i Italia. Det er La Casta mot folket.

Faktum er at ekstremistene sitter i EU-kommisjonen og i NATO og i de regjeringene og stabene som kjører fram TTIP, TISA og dessuten bomber land etter land. Lokalvalgene i Italia må oppfattes som et slag mot denne ekstremt menneskefiendtlige politikken. Når det er M5S som fanger opp denne motstanden på grasrota og ikke de tradisjonelle venstrepartiene, så har de siste bare seg sjøl å takke.

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

 1. Takk for en klar analyse.
  I MSM er disse valgene enten ikke nevnt,eller framstilt som italiensk anarkisme.
  Det er det altså ikke.
  Akkurat som «analysene» forut for britenes avstemning 23.07.Det handler om konkret politikk.Og lesekyndige,uten tunellsyn,forstår hvorfor regjeringen ved E.Solberg og S.Jensen,og Ap opposisjonen mener det samme.:Det handler om NATOs verdensherredømme,i deres enøyde inndeling av gode og onde krefter.Mere feil kan man ikke ta.Å gjøre engelske konservative til høyrepopulister ,i lomma på en farlig Putin,skulle ikke være mulig .Men det er det altså-i den globaliserte framtidstros alternativløse tenkning.(Tenkning er kanksje ta hardt i.)

 2. Catherine Austin Fitts gjorde nylig et godt intervju med The Saker – der de blant annet tar for seg hva som skjer med vassal-statene, når verden skifter fra en unipolar til en multipolar verden.

  Det finner det i vingården hans (thesaker.is) under logoen til Solari Report.

  Catherine er av mine favoritter, helt siden jeg leste historien hennes. Hun er en av de som måtte vekkes på den brutale måten, men når er hun det – våken!
  Jeg anbefale alle å sjekke ut henne, både bakgrunnen og det hun gjør i dag.

  Hun har noe hun kaller «the popsicle index» – som måler i hvor stor grad folk anser det som trygt å la barna gå å kjøpe is alene. Den bør alle lokalpolitikere måles etter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.