Iran har avtalt med Syria å bygge et stort kraftverk ved Latakia

0
Iran skal bygge et stort kraftverk i den syriske havnebyen Latakia. Foto: Sputnik.

Iran har undertegnet en avtale med Syria om å bygge et 540 megawatt gasskraftverk i den syriske kystbyen Latakia. Et memorandum of understanding som slår fast dette ble undertegnet i Teheran 2. oktober 2018 mellom Syrias energiminister Mohammad Zuhair Kharboutli og hans iranske motpart Reza Ardakanian, skriver det iranske PressTV.

Karftverket skal bygges i form av tre enheter. Den første skal være ferdig om 15 måneder,den andre om 24 måneder og den tredje om 34 måneder. Den totale prisen blir på 411 milllioner euro, eller i underkant av 4 milliarder kroner. Gassen som skal drive kraftverket skal komme fra Syrias egne gassfelter.

Dette er enda et signal om at gjenoppbyggina i Syria er i gang etter den katastrofale intervensjonskrigen som har rasert store deler av landet gjennom mer enn sju lange år. Krigen er ennå ikke slutt, siden jihadstene fortsatt har kontroll over Idlib og Tyrkia og USA fortsatt okkuperer viktige deler av landet. Men det normale livet er kommet i gang igjen, flyktninger i hundretusentalls vender tilbake og gjenoppbyggininga er i full gang.

Iran, som sammen med Russland har vært en helt avgjørende militær alliert i flere år, ønsker også å spille en rolle i å bygge freden i Syria. Dette gikk også fram under møtet mellom Irans forsvarsminister Amir Hatami og president Bashar al-Assad i Damaskus i august 2018.

Times of Israel kunne fortelle om hvordan selskaper fra flere titalls land flokket seg om Damaskus International Fair i september 2018 for å tilby sine prosjekter, sine investeringer og sine produkter. Også der spilte Iran en framtredende rolle sammen med Russland.

Mer enn 30 kinesiske selskaper har besøkt Syria med sikte på å forberede store investeringsprosjekter. USA og Vesten opprettholder sine sanksjoner mot Syria, men det bremser ikke Asia, Russland og Afrika. Under åpninga av

The 4th International Trade Exhibition for Rebuilding Syria 2. oktober deltok 270 utenlandske selskaper fra 29 land fra Asia, Europa og Afrika. Se konferansens nettsider her. Dette er sånt som man ikke får med seg om man er avhengig av vanlige norske og vestlige medier.

 

 

Forrige artikkelDavid Cameron ga MI5 «rett til å drepe»
Neste artikkelDokumentar: Diplomatisk virus – USAs laboratorium for biologiske våpen i Georgia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).