Iran har avtalt med Syria å bygge et stort kraftverk ved Latakia

0
Iran skal bygge et stort kraftverk i den syriske havnebyen Latakia. Foto: Sputnik.

Iran har undertegnet en avtale med Syria om å bygge et 540 megawatt gasskraftverk i den syriske kystbyen Latakia. Et memorandum of understanding som slår fast dette ble undertegnet i Teheran 2. oktober 2018 mellom Syrias energiminister Mohammad Zuhair Kharboutli og hans iranske motpart Reza Ardakanian, skriver det iranske PressTV.

Karftverket skal bygges i form av tre enheter. Den første skal være ferdig om 15 måneder,den andre om 24 måneder og den tredje om 34 måneder. Den totale prisen blir på 411 milllioner euro, eller i underkant av 4 milliarder kroner. Gassen som skal drive kraftverket skal komme fra Syrias egne gassfelter.

Dette er enda et signal om at gjenoppbyggina i Syria er i gang etter den katastrofale intervensjonskrigen som har rasert store deler av landet gjennom mer enn sju lange år. Krigen er ennå ikke slutt, siden jihadstene fortsatt har kontroll over Idlib og Tyrkia og USA fortsatt okkuperer viktige deler av landet. Men det normale livet er kommet i gang igjen, flyktninger i hundretusentalls vender tilbake og gjenoppbyggininga er i full gang.

Iran, som sammen med Russland har vært en helt avgjørende militær alliert i flere år, ønsker også å spille en rolle i å bygge freden i Syria. Dette gikk også fram under møtet mellom Irans forsvarsminister Amir Hatami og president Bashar al-Assad i Damaskus i august 2018.

Times of Israel kunne fortelle om hvordan selskaper fra flere titalls land flokket seg om Damaskus International Fair i september 2018 for å tilby sine prosjekter, sine investeringer og sine produkter. Også der spilte Iran en framtredende rolle sammen med Russland.

Mer enn 30 kinesiske selskaper har besøkt Syria med sikte på å forberede store investeringsprosjekter. USA og Vesten opprettholder sine sanksjoner mot Syria, men det bremser ikke Asia, Russland og Afrika. Under åpninga av

The 4th International Trade Exhibition for Rebuilding Syria 2. oktober deltok 270 utenlandske selskaper fra 29 land fra Asia, Europa og Afrika. Se konferansens nettsider her. Dette er sånt som man ikke får med seg om man er avhengig av vanlige norske og vestlige medier.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.