Grenseovergangen mellom Syria og Jordan gjenåpnet

0
Grenseovergangen ved Nassib mellom Syria og Jordan er åpnet igjen.

Den viktige grenseovergangen ved Nassib mellom Syria og Jordan ble åpnet igjen 15. oktober 2018 etter å ha vært stengt i tre år. Samtidig ble overgangen til de israelskokkuperte Golanhøydene også åpnet.

Nassib har vært en hovedpulsåre for handelen i regionen og har spilt en nøkkelrolle for handelen til og fra Syria. Handelen til og fra Gulfstatene gikk denne veien, og mye av Syrias eksportinntekter var avhengige av denne forbindelsen. Det at den nå gjenåpnes betyr at Jordan, som lenge har spilt en rolle som frontlinjestat i krigen mot Syria, har innsett at Syria er i ferd med å vinne en fullstendig seier og at det dermed er på tide å innstille seg på nye tider. Det vil styrke Syrias økonomi, og det er et tegn på at normale forbindelser også med andre arabiske stater enn Jordan er på trappene.

Den syriske forretningsmannen Mohammed Hisham sa til AFP at «Dette er en dag for feiring for oss alle, og jeg vil være blant de første som passerer grensa.» Taxisjåføren Imad Sariheen sa at “dette er en gledens dag for oss alle» og det vil hjelpe oss å «overvinne de økonomiske vanskelighetene».

Disse områdene var inntil nylig kontrollert av al-Qaida og Den islamske staten, og da den syriske hæren befridde disse områdene viste det seg at leirene deres var fulle av utenlandske våpen og ammunisjon som de åpenbart hadde fått rikelige forsyninger av fra de statene som har ført krigen mot Syria via stedfortredere. I disse terroristleirene hadde også White Helmets en stor del av sine folk, som i hui og hast ble evakuert av sine oppdragsgivere.

Gjenåpninga av grensene er en milepæl i Syrias snart åtteårige krig mot en allianse av over 60 land som har forsøkt å ødelegge landet og som har gjort livet til mange syrere til et helvete. Norge har deltatt i denne allianse, og gjør det fortsatt.

Forrige artikkelKartellpartiets Ungdom
Neste artikkelKhashoggi og maktkampen mellom Tyrkia og Saudi-Arabia
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).