Oppløsning av blokkpolitikk = nei til økonomisk omfordeling og velferdsstat

4
Det er en illusjon å tro på at sosialdemokratene vil gå bort fra sin nyliberale politikk. Fra valgkampen i Sverige 2018. Foto: Shutterstock.
Ove Bengt Berg

Av Ove Bengt Berg.

Som siste partileder etter det svenske valget på søndag, kom statsminister Stefan Löfven og proklamerte «Blokpolitikens begravning». Det kan ikke lenger eksistere en sosialdemokratisk og en borgerlig blokk. Nå trengtes samarbeid over blokkgrensene, sa han. Til stor jubel blant sine ivrigste tilhengere, og med LO-sjefens støtte dagen etter. For han og de svenske sosialdemokratene vil derfor lage en felles regjering med en eller flere borgerlige partier. Og da innrømmer det svenske sosialdemokratiet samtidig at det er nødvendig å føre en mer markedsøkonomisk, «borgerlig», økonomisk politikk.

Internasjonal sosialdemokratisk politikk

Å samarbeide med det ekstreme liberalistiske partiet Liberalerna og Moderaterna og de andre partiene i den «borgerlige» fireparti-Alliansen, er umulig uten å inngå flere politiske avtaler som fører til lavere skatter for de rikeste, mer privatisering av velferden og flere pensjonsnedskjæringer.

De svenske sosialdemokratene følger dermed utviklinga i Tyskland, samarbeid med de mektigste konsernes viktigste politiske parti, kalt de høyreorienterte. Og deres politikk er helt i samsvar med oppløsninga av samarbeidet mellom arbeid og kapital etter siste verdenskrig og den kraftige høyredreiningen i alle sosialdemokratiske partier i Europa. Slik vi ser i Norge der Arbeiderpartiet har gått i spissen for nedskjæringer som pensjonene, og midt under valgkampen i fjor ville inngå samarbeid med Venstre og Kristelig Folkeparti.

Sosialdemokratene har løsninga: Nyliberal politikk

I en kommentar skriver ellers fornuftige Åse Lindberg i Aftonbladet om Socialdemokraterna at

 • «De har inga lösningar på globaliseringens effekter, roffarkapitalismen, den extrema urbaniseringen eller den stora migrationens fördelningspolitiska effekter. De vet inte vad de ska göra och det märker väljarna.»

Problemet er jo at sosialdemokratiet har løsninga. De har feil løsning: mer markedsøkonomi. Som Daniel Suhonen i tankesmia Katalys pekte på i Dagsavisen 6. september «har ikke [sosialdemokratene] engang snakket om [klasse] på 1. mai»; de er ikke en gang «et tydelig parti for arbeiderne mot direktørene og de rike». Å tro på noen unnskyldning som Suhonen ønsker eller en mer rettferdig økonomisk politikk fra sosialdemokratene, er en illusjon som brast med Löfvens tale etter valget.

Ikke bestemt valgnatta, men lenge planlagt

Samarbeid om økonomisk politikk tufta på nyliberal politikk som EUs fire «friheter» er et politisk linjeskift som ikke oppstod på bakrommet søndag kveld mens stemmene blei talt opp, men som helt sikkert har vært utvikla og vedtatt lenge. Det er jo bare en helt naturlig og fullstendig naturlig utvikling. Den udiskutable økonomiske politikken er nå en global nyliberal politikk lokalt forankra i EUs «fire friheter», ukontrollert markedsøkonomi. Her er ikke bare sosialdemokratene motvillige medspillere, de er aktive i fronten av denne politikken, som Arbeiderpartiet i Norge.

 

Dette innlegget ble først publisert på bloggen til Ove Bengt Berg.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Frimann says:

  Akkurat, og det samme gjelder SAMTLIGE partier på Stortinget; de alle ønsker globalisering i en eller annen form. Derfor: alle de som er mot globalisering: slutt og stem, i det minst stem på et parti som ikke er på tinget.

  Men jeg vil legge til: markedsøkonomien er IKKE ukontrollert. Den er godt og nøye kontrollert av de største bankene i verden og BIS.

 2. AnneBrit says:

  En av de mange mytene som også den såkalte venstresiden svelger (kanskje særlig dem) er at vi skulle leve under noen form for fri markedsøkonomi. Det gjør vi ikke - det skulle være åpenbart bare ved å studere kriteriene. Dette er planøkonomi, så god som noen - forskjellen er at vi har privatisert styringa.
  -satt den bort til USA (dollar) er vel mer dekkende.

 3. baluba says:

  Så lenge pengene sløses bort som de gjør i dag ser jeg fram til det. Det må ennå mere misnøye til, innstraminger og skatteøkninger, før det norske folk våkner littegrann fra halvørska i godstolen mellom kjøkkenfornyelser og planlegging av sydenturer.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere