Russland i FN: – Vi har bevis for at det blir forberedt en gassprovokasjon

0
Fotomontasje. Holder White Helmets på med en ny video om et angivelig "kjemisk angrep" og vil den i så fall bli brukt som påskudd for angrep på Syria?

På et møte i FNs sikkerhetsråd 11. september 2018 sa Russlands FN-ambassadør at landet har «ugjendrivelige bevis» på at det blir forberedt en gassprovokasjon i Idlib for å diskreditere regjeringa i Syria. Han tilføyde at «bruk av kjemiske våpen ville vært i motstrid til Syrias militære og politiske mål og ville bare vært en invitasjon til vestmaktene om å angripe Syria».

Det russiske forsvarsdepartementet har sagt at det har etterretningsrapporter om at White Helmets har startet med filming av det som skal bli en angivelig dokumentasjon på et «kjemisk angrep».

Andre rapporter har sagt at al-Qaida og White Helmets har brakt tønner med kjemikalier og diverse utstyr for en slik provokasjon fram til landsbyen Jisr al-Shughur i Idlib. Russland hevder at flere nyhetskanaler i Midtøsten og en TV-kanal fra USA har vært med på filmingen, og at det er meningen å slippe ut disse filmene på sosiale medier før de slippes på de offisielle kanalene.

Vi har ikke sett disse bevisene, men dramaturgien er velkjent, og vi vet fra før at USA og deres allierte har bombet før bare på grunnlag av videoklipp på sosiale medier. Men hvis Russland har slike bevis burde de legge dem fram for den internasjonale offentligheten, slik at alle kan se dem.

General Igor Konashenkov i det russiske forsvardepartementet sier også at de har «ugjendrivelige bevis» for at al-Nusra og andre terrorgrupper møttes 9. september 2018 for å forberede det som skulle se ut som kjemiske angrep i landsbyene Jisr ash-Shugur, Serakab, Taftanaz og Sarmin.

I USA har Ron Paul stilt spørsmål til utenriksminister Mike Pompeo og sikkerhetsrådgiver John Bolton hvorfor USA nå opptrer som beskyttere for al-Qaida. Han viste til at president Trumps egen spesialutsending har slått fast at «Idlib nå er den sterkeste al-Qaida-bastionen siden 11. september 2011», så hvorfor advarer både presidenten og hans menn Syrias regjering mot å ta tilbake syrisk territorium fra al-Qaida. Ron Pauls egen forklaring på dette er at et nederlag for al-Qaida i Idlib vil være et nederlag for Saudi-Arabias og Israels drøm om regimeskifte i Syria som ledd i deres kamp for å svekke også Iran. Patrick J. Buchanan spør om Trump er «blitt helt neocon i Syria».

Mediene i USA har allerede en stund varmet opp til «det kommende kjemiske angrepet», slik som Wall Street Journal, som nylig skrev at U.S. Says Syria Plans Gas Attack in Rebel Stronghold. Det spiller liksom ingen rolle at et slikt angrep verken ville ha noen som helst militær hensikt og samtidig ville være en sikker måte for Syria til å bestille et vestlig angrep på landet.

Denne gangen er det imidlertid klart at et eventuelt vestlig angrep vil stå overfor et Russland som er svært godt forberedt på en slik situasjon. Det gjør også et angrep mye farligere. Faren for direkte trefninger mellom verdens to fremste atommakter vil være overhengende.

 

Forrige artikkelEksperter i den tyske forbundsdagen: – Et angrep på Syria vil være ulovlig
Neste artikkelOppløsning av blokkpolitikk = nei til økonomisk omfordeling og velferdsstat
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).