Hvitvaskingsskandale i Danske Bank: sjefen får millioner i sluttpakke

4
Thomas Borgen får med seg en sluttpakke på 17,5 millioner kroner. Foto: Mikaela Berg
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Danske Bank er ansvarlig for en historisk stor hvitvasking av kriminelle penger.  Den norske konsernsjefen i Danske Bank – Thomas Borgen –  må gå  pga. hvitvaskinga og får med seg sluttpakke på 17.5 norske millioner (13,7 millioner danske kroner).

En granskingsrapport som ble lagt fram onsdag 19/9, viste at Danske Banks filial i Estland hadde «strømmet» nesten 200 milliarder euro til russiske og andre utenlandske kunder i perioden mellom 2007 og 2015. Mesteparten av dette beløpet er «mistenkelige», altså hvitvasking av ulovlige penger. Blant annet skal store pengesummer gått fra det korrupte Aserbajdsjan via Danske Bank i Estland til mottakere i Europa og skatteparadis.  Danske Bank skal ha tjent 1,5 milliarder danske kroner på denne kriminaliteten.

Borgen var øverste sjef for den baltiske virksomheten for Danske Bank i flere år før han ble toppsjef våren 2013.

Hvitvaskingsskandalen er ikke over med dette. Vi har sett bare toppen av isfjellet. Skandalen er under etterforskning i mange land. Det danske finanstilsynet har svikta totalt og må nå gjenoppta saken. Myndighetene i Danmark og Estland har kjent til dette i mange år uten å ha løfta en finger. Det skjedde noe først da pressa begynte å skrive om skandalen.

Banken risikerer bøter på 4 milliarder danske kroner. Borgen må muligens betale tilbake 20 millioner han har fått som tidligere bonuser fra perioden 2007 til 2015. I denne perioden har han selvsagt også fått utbetalt en klekkelig årslønn som ikke blir berørt.

Journalist Bård Bjerkholt kommenterer det slik i Dagens Næringsliv 21/9:

Den danske hvitvaskingsskandalen er også et nederlag for EUs innsats mot illegale pengestrømmer. (—-) Suspekte kapitalstrømmer i milliardklassen renner tilsynelatende motstandsløst gjennom det europeiske finanssystemet hvert år.

Det er nå ti år siden finanskrisa som førte det til en vedvarende krise i verdensøkonomien som ruinerte land og kasta millioner ut i arbeidsledighet og fattigdom. Ingen ansvarlige er straffa. Slik forsetter det på samme måte: Thomas Borgen er øverste ansvarlige for hvitvaskinga i Estland og burde sitte inne noen år på vann og brød. Men slik skjer garantert ikke så lenge finanskapitalen styrer verden.

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

 

Bloomberg om hvitvaskingsskandalen.

The Guardian: Is money-laundering scandal at Danske Bank the largest in history?

Les også:

Finanskapitalens diktatur

Gribbenes tidsalder

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  That’s how it goes, everybody knows.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Hvordan blir det da med en nordisk bank som for eksempel Nordea, kan de få tak i billige penger i et av landene som de låner ut i et annet? Blir ikke dette en form for hvitvasking?

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Du må huske at det er “avfallet” fra vaske-prosessen som er deres levebrød. Derfor tar de gjerne noen ekstra runder.

 4. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Jeg tror heller den selektive ‘hvitvaskingsskandalen’ er et ledd i den økonomiske krigen mot Russland, på samme måte som konfiskeringen 4 milliarder dollar russiske penger i Sveits nylig; hvordan franske banker plutselig fikk kjempebøter i USA i 2014 da Frankrike ikke ønsket å avlyse en kontrakt med Russland om bygging av hangarskip; eller de enorme voldgiftsdommene mot Russland de siste par årene.

  Selv Panama Papers, som visstnok skulle være så avslørende, ble vinklet i pressen mot Russland, selv om russere bare spilte en marginal rolle i avsløringene.

  En plutselig bekymring for russiske myndigheters skatteinntekter er vel ikke særlig aktuelt nå for tiden.

  Det legges press på russiske oligarker for å få dem til å bli med på forsøk på regimeendring. Samtidig angripes alle finansielle forbindelser mellom Russland og EU Håpet er vel å sabotere finansieringen av gassrørledningen Nord Stream II og andre økonomiske forbindelser - suspekte eller legitime.

  Meldingen er tydelig - den som driver forretninger med Russland, vil bli angrepet.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere