USA skjerper handelskrigen mot Kina – Kina lover å svare

0

Trump-administrasjonen fortsetter med handelskrig og sanksjoner mot Kina. 20. september 2018 ble det innført sanksjoner mot Kina fordi landet kjøper våpen av Russland. Kinas reaksjon på dette var kraftig, og fra Beijing sies det at USA «vil få merke konsekvensene av sine handlinger».

Det var etter at Kina bestemte seg for å kjøpe russiske Su-35 kampfly og S-400 bakke til luft missilsystem at Washington slo til med de nye sanksjonene. 17. september annonserte Trump-administrasjonen at den vil innføre straffetoll på ytterligere 200 milliarder dollars verdi av importvarer fra Kina. Kina svarte med å vedta straffetoll på varer for 60 milliarder dollar fra USA. Kina vil ikke gi etter for press, er signalet fra Beijing.

Toppsjefen for Societé Generale Lorenzo Bini Smaghi sier til CNBC at «hele verdensøkonomien er i fare» hvis handelskrigen mellom USA og Kina blir særlig mye verre.

USAs sanksjoner mot Kina og Russland samtidig har fått de to landene til å se seg om etter helt nye løsninger. Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sa nylig at Russland vil gjøre omfattende tiltak for å distansere seg så mye som mulig fra det USA-dominerte handelssystemet, som er basert på dollar.

På møtet i Vladivostok i Eastern Economic Forum ble Kina og Russland enige om å satse mye mer på bruk av egen valuta i sin samhandel, også dette for å frigjøre seg mest mulig fra dollaren.

Ledelsen i Walmart, som er USAs største varehuskjede med 1,5 millioner ansatte bare i USA advarer Donald Trump om at handelskrigen vil ramme deres forretninger, deres ansatte og deres underleverandører.

I et intervju med South China Morning Post sier Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon at Trump ikke vil gi seg i handelskrigen mot Kina. Han sier at det var han sjøl som klekket ut den planen som Trump nå følger. «Dette vil bli smertefullt for Kina,» sa Bannon.

Det USA er særlig ute etter å ramme er Xi Jinpings plan om å gjøre Kina verdensledende på teknologi gjennom det programmet som kalles Made in China 2025. USA ser dette som en alvorlig trussel mot sitt hegemoni.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.