USA skjerper handelskrigen mot Kina – Kina lover å svare

0

Trump-administrasjonen fortsetter med handelskrig og sanksjoner mot Kina. 20. september 2018 ble det innført sanksjoner mot Kina fordi landet kjøper våpen av Russland. Kinas reaksjon på dette var kraftig, og fra Beijing sies det at USA «vil få merke konsekvensene av sine handlinger».

Det var etter at Kina bestemte seg for å kjøpe russiske Su-35 kampfly og S-400 bakke til luft missilsystem at Washington slo til med de nye sanksjonene. 17. september annonserte Trump-administrasjonen at den vil innføre straffetoll på ytterligere 200 milliarder dollars verdi av importvarer fra Kina. Kina svarte med å vedta straffetoll på varer for 60 milliarder dollar fra USA. Kina vil ikke gi etter for press, er signalet fra Beijing.

Toppsjefen for Societé Generale Lorenzo Bini Smaghi sier til CNBC at «hele verdensøkonomien er i fare» hvis handelskrigen mellom USA og Kina blir særlig mye verre.

USAs sanksjoner mot Kina og Russland samtidig har fått de to landene til å se seg om etter helt nye løsninger. Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sa nylig at Russland vil gjøre omfattende tiltak for å distansere seg så mye som mulig fra det USA-dominerte handelssystemet, som er basert på dollar.

På møtet i Vladivostok i Eastern Economic Forum ble Kina og Russland enige om å satse mye mer på bruk av egen valuta i sin samhandel, også dette for å frigjøre seg mest mulig fra dollaren.

Ledelsen i Walmart, som er USAs største varehuskjede med 1,5 millioner ansatte bare i USA advarer Donald Trump om at handelskrigen vil ramme deres forretninger, deres ansatte og deres underleverandører.

I et intervju med South China Morning Post sier Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon at Trump ikke vil gi seg i handelskrigen mot Kina. Han sier at det var han sjøl som klekket ut den planen som Trump nå følger. «Dette vil bli smertefullt for Kina,» sa Bannon.

Det USA er særlig ute etter å ramme er Xi Jinpings plan om å gjøre Kina verdensledende på teknologi gjennom det programmet som kalles Made in China 2025. USA ser dette som en alvorlig trussel mot sitt hegemoni.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelArbeid til alle er løgn nr. 1
Neste artikkelHvitvaskingsskandale i Danske Bank: sjefen får millioner i sluttpakke
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).