USA skjerper handelskrigen mot Kina – Kina lover å svare

6

Trump-administrasjonen fortsetter med handelskrig og sanksjoner mot Kina. 20. september 2018 ble det innført sanksjoner mot Kina fordi landet kjøper våpen av Russland. Kinas reaksjon på dette var kraftig, og fra Beijing sies det at USA «vil få merke konsekvensene av sine handlinger».

Det var etter at Kina bestemte seg for å kjøpe russiske Su-35 kampfly og S-400 bakke til luft missilsystem at Washington slo til med de nye sanksjonene. 17. september annonserte Trump-administrasjonen at den vil innføre straffetoll på ytterligere 200 milliarder dollars verdi av importvarer fra Kina. Kina svarte med å vedta straffetoll på varer for 60 milliarder dollar fra USA. Kina vil ikke gi etter for press, er signalet fra Beijing.

Toppsjefen for Societé Generale Lorenzo Bini Smaghi sier til CNBC at «hele verdensøkonomien er i fare» hvis handelskrigen mellom USA og Kina blir særlig mye verre.

USAs sanksjoner mot Kina og Russland samtidig har fått de to landene til å se seg om etter helt nye løsninger. Russlands utenriksminister Sergeij Lavrov sa nylig at Russland vil gjøre omfattende tiltak for å distansere seg så mye som mulig fra det USA-dominerte handelssystemet, som er basert på dollar.

På møtet i Vladivostok i Eastern Economic Forum ble Kina og Russland enige om å satse mye mer på bruk av egen valuta i sin samhandel, også dette for å frigjøre seg mest mulig fra dollaren.

Ledelsen i Walmart, som er USAs største varehuskjede med 1,5 millioner ansatte bare i USA advarer Donald Trump om at handelskrigen vil ramme deres forretninger, deres ansatte og deres underleverandører.

I et intervju med South China Morning Post sier Trumps tidligere rådgiver Steve Bannon at Trump ikke vil gi seg i handelskrigen mot Kina. Han sier at det var han sjøl som klekket ut den planen som Trump nå følger. «Dette vil bli smertefullt for Kina,» sa Bannon.

Det USA er særlig ute etter å ramme er Xi Jinpings plan om å gjøre Kina verdensledende på teknologi gjennom det programmet som kalles Made in China 2025. USA ser dette som en alvorlig trussel mot sitt hegemoni.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  USA elefanten tramper rundt i klaveret. Nei han tramper rundt i sin egen mat og sanksjonerer USA og Europa tilbake til steinalderen… Kina vil ikke forhandle under trusler og legge da altså dette bi.

  Det er vel små handelskriger her hjemme også? Rema har, mens de etterforskes for prissamarbeid, funnet ut at en stor plakat der det står at de jobber hver dag med å bli billigere, gjør susen. Billig for hvem,? forrestn. Jeg kom inn i en butikk i nabobyen her om dagen og spurte tilfeldigvis en bak kassen om hvor plakaten der de påstod å ha blitt så djevelsk billige var blitt av? “-Den ha blissi burt,” sa ekspeditøren og klarte ikke å holde igjen latteren. Det ble ganske så morsomt. :slight_smile:

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Jeg tror USAs økonomiske situasjon kan minne om Spanias økonomiske situasjon da Spania i sin tid ble oversvømt av sølv og gull fra Amerika. Lønnsnivået i Spania eksploderte av denne grunn og veldig mye av det som ble forbrukt i Spania ble produsert i andre land hvor lønnsnivået var lavere. Spania ble således av-industrialisert (altså industri i form av håndverksbedrifter). Mens resten av Europa derimot ble stimulert av den store etterspørselen fra Spania.

  Omtrent 80% av verdenshandelen foregår i dollar (og rundt 60% av verdens bankreserver er i dollar). Når verdenshandelen øker eller når prisene på varer stiger pga inflasjon, så må det settes ut mer dollar i sirkulasjon for å dekke opp behovet i verdenshandelen. Dollars trykkes opp i USA og settes ut i sirkulasjon feks via statsbudsjettet i USA i form av offentlig konsum. For at land skal skaffe seg dollars må disse land eksportere varer og tjenester til USA for å skaffe seg dollars i retur, og disse dollars kan så feks brukes til å kjøpe olje fra Midt-Østen. I dette ligger det at USA pådrar seg et handelsunderskudd, USA eksporterer nytrykte dollars i bytte med import av varer fra andre land, og dette blir i praksis et handelsunderskudd. (USA låner også penger/dollars fra andre land og bruker en del av disse penger på statsbudsjettet, en slik form for lånefinansiert konsum skaper også handelsunderskudd). Skal USA kvitte seg med sitt handelsunderskudd så må jo det bety at verdenshandelen ikke lenger kan foregå i dollars(?). Men veldig få land er forberedt på noe slikt.

  (Det er kanskje en mulighet for at det såkalte eurodollar systemet kan redusere problemet noe).

 3. Avatar for baluba baluba says:

  De har nå trykket penger i ti år nå. Problemer er som du sier å sette disse i sirkulasjon. Jeg trodde jeg hadde lest at derivater var tigangen det verdenshandelen stod for.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.