Australia: Inntil fem års fengsel hvis du nekter å gi passordet ditt til politiet

4
Regjeringa i Australia har lagt fram et lovforslag som betyr fem år i fengsel for å nekte politiet adgang til en datamaskin. Foto: Shutterstock.

I Australia er det fremmet et lovforslag som kan gi folk inntil fem år i fengsel hvis de nekter å gi politiet passordet til datamaskinen sin eller PIN-koden til mobilen. Innenriksminister Peter Dutton sier at lovendringene er nødvendige for å hjelpe politiet med å fange kriminelle. Det er Daily Mail som skriver dette.

Lovforslaget gir også mulighet til å idømme bøter på mer enn 60.000 australske dollar – 350.000 norske kroner.

Kritikerne av lovforslaget mener at det er ekstremt. Liberaldemokratenes senator David Leyonhjelm sier at loven «er et drakonisk tiltak for å sikre politimyndighetene uakseptabel overvåkingstmakt som invaderer australiernes sivile rettigheter.»

Enhver som nekter å hjelpe myndighetene med å få adgang til en datamaskin kan få straffer orm mot fem år i fengsel. Hvis den forbrytelsen som etterforskes er terrorisme vil straffen kunne økes til 10 år i fengsel og bøter på 126.000 dollar.

Dataselskaper som nekter å hjelpe myndighetene med slik adgang til datasystemer vil kunne få bøter på opp til 10 millioner australske dollar.

Toopsjef for Communications Alliance John Stanton sier at lovforslaget «sjokkerende ille» og «definitivt skremmende».

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Limert Limert says:

  Jeg ser for meg overskriften: «Fem års fengsel for glemt passord».

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ja, der kommer det til å bli fullt.

 3. Makten har det lett hvis en likegyldig befolkning tenker: - jeg vil ikke forsvare min rett til privatliv, for jeg har ingenting å skjule, det blir som å si at jeg vil ikke forsvare min rett til ytringsfrihet for jeg har ingenting å si. Går dette lovforslaget igjennom, og befolkningen finner seg i det, er det ikke langt igjen til et orwelliansk samfunn for australierne.

  Altså hvis en har besvart en tweet, kommentert en YouTube video, eller lagt inn noe på en facebook side til en person som myndighetene har i søkelyset, kan altså politiet kreve adgang til alle datamaskiner i boligen? Hva blir det neste, at pc og mobil produsenter pålegges å ha en backdoor åpen på alle datamaskiner slik at myndigheter kan undersøke dem uten at brukerne vet det?

  Påskuddet er terrorbekjempelse, og litt etter litt blir overvåkningen av den enkelte borger så total at innbyggerne lever i et slags åpent fangenskap til slutt, som NWO ønsker. Det er den gradvise innføringen av lover som undergraver sivile rettigheter som er farlig, folk oppfatter ikke en gradvis forandring som en trussel.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere