Australia: Inntil fem års fengsel hvis du nekter å gi passordet ditt til politiet

0
Regjeringa i Australia har lagt fram et lovforslag som betyr fem år i fengsel for å nekte politiet adgang til en datamaskin. Foto: Shutterstock.

I Australia er det fremmet et lovforslag som kan gi folk inntil fem år i fengsel hvis de nekter å gi politiet passordet til datamaskinen sin eller PIN-koden til mobilen. Innenriksminister Peter Dutton sier at lovendringene er nødvendige for å hjelpe politiet med å fange kriminelle. Det er Daily Mail som skriver dette.

Lovforslaget gir også mulighet til å idømme bøter på mer enn 60.000 australske dollar – 350.000 norske kroner.

Kritikerne av lovforslaget mener at det er ekstremt. Liberaldemokratenes senator David Leyonhjelm sier at loven «er et drakonisk tiltak for å sikre politimyndighetene uakseptabel overvåkingstmakt som invaderer australiernes sivile rettigheter.»

Enhver som nekter å hjelpe myndighetene med å få adgang til en datamaskin kan få straffer orm mot fem år i fengsel. Hvis den forbrytelsen som etterforskes er terrorisme vil straffen kunne økes til 10 år i fengsel og bøter på 126.000 dollar.

Dataselskaper som nekter å hjelpe myndighetene med slik adgang til datasystemer vil kunne få bøter på opp til 10 millioner australske dollar.

Toopsjef for Communications Alliance John Stanton sier at lovforslaget «sjokkerende ille» og «definitivt skremmende».

Forrige artikkelDanmark: Det kan bli strenge straffer for å «påvirke negativt om NATO»
Neste artikkelTeslas Elon Musk: Bidragsentreprenøren
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).