Teslas Elon Musk: Bidragsentreprenøren

0
Aksjekursen på Tesla har stupt i det siste og Elon Musk har blitt tvunget til å gå av som styreleder.

Tesla-sjef Elon Musk gir begrepet bidragsentreprenør et ansikt. Lawrence Solomon anslår at Musk allerede i 2015 ved hjelp av politikerne hadde lenset USAs skattebetalere for 40 milliarder norske kroner i direkte tilskudd, billige lån, og ymse former for fritak, utsettelser og rabatt på skatter. Dette skriver oljekrisa.no og fortsetter:

«Tar man med også den politiske velviljen i Canada og Europa, kan dette beløpet trolig dobles, mener Solomon. Han hevder at de største vekstrakettene de siste 20 år i bunn og grunn er «fake industries» – de lever og blomstrer ikke først og fremst på grunn av kundene, men fordi de har regjeringer som viktigste bidragsytere. Klimadogmet er gjerne felleskomponenten. Og Musk er en mester i gamet.

I Norge selges hver eneste Tesla med hundretusener av kroner i avgiftslette. Det er omvendt Robin Hood-politikk. Partiet Høyre fant i fjor ut at den gjennomsnittlige Tesla-eier har en årsinntekt på 1,3 millioner kroner. Uten avgiftslettelsene ville bilene knapt nok hatt et marked her til lands.»

Teknisk ukeblad skriver at etter vanlige beregningsmetoder skulle en Tesla Model S 75 ha utløst moms og avgifter på over 400.000 kroner.

Må gå av som styreleder og betale stor bot

NRK skriver:

«Musk vil gå av som styreleder om 45 dager, heter det i en kunngjøring fra finanstilsynet SEC. Forliket innebærer også at Musk må betale en bot på 20 millioner dollar, rundt 163 millioner kroner. Musk vil fortsetter som direktør i bilprodusenten.

Tilsynet hadde saksøkt Musk og beskyldt ham for å ha villedet selskapets investorer da han luftet ideen om å ta selskapet av børsen i en Twitter-melding tidligere i år.»

I august 2018 ble det klart at Tesla Motors hadde klart å svi av 740 millioner dollar på bare tre måneder på vei mot sitt største underskudd noen gang. I tillegg har selskapet store tekniske problemer med produksjonen av sin Modell 3.

Tesla har aldri gått overskudd og har vært helt avhengig av Elon Musks evne som historieforteller. Nå ser det ut til at noe av glansen som «wonderboy» har gått av ham.

Norge er uten sammenlikning det landet der det er solgt flest Teslabiler per million innbyggere. Enten er vi veldig mye smartere enn alle andre – eller omvendt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.