Teslas Elon Musk: Bidragsentreprenøren

0
Aksjekursen på Tesla har stupt i det siste og Elon Musk har blitt tvunget til å gå av som styreleder.

Tesla-sjef Elon Musk gir begrepet bidragsentreprenør et ansikt. Lawrence Solomon anslår at Musk allerede i 2015 ved hjelp av politikerne hadde lenset USAs skattebetalere for 40 milliarder norske kroner i direkte tilskudd, billige lån, og ymse former for fritak, utsettelser og rabatt på skatter. Dette skriver oljekrisa.no og fortsetter:

«Tar man med også den politiske velviljen i Canada og Europa, kan dette beløpet trolig dobles, mener Solomon. Han hevder at de største vekstrakettene de siste 20 år i bunn og grunn er «fake industries» – de lever og blomstrer ikke først og fremst på grunn av kundene, men fordi de har regjeringer som viktigste bidragsytere. Klimadogmet er gjerne felleskomponenten. Og Musk er en mester i gamet.

I Norge selges hver eneste Tesla med hundretusener av kroner i avgiftslette. Det er omvendt Robin Hood-politikk. Partiet Høyre fant i fjor ut at den gjennomsnittlige Tesla-eier har en årsinntekt på 1,3 millioner kroner. Uten avgiftslettelsene ville bilene knapt nok hatt et marked her til lands.»

Teknisk ukeblad skriver at etter vanlige beregningsmetoder skulle en Tesla Model S 75 ha utløst moms og avgifter på over 400.000 kroner.

Må gå av som styreleder og betale stor bot

NRK skriver:

«Musk vil gå av som styreleder om 45 dager, heter det i en kunngjøring fra finanstilsynet SEC. Forliket innebærer også at Musk må betale en bot på 20 millioner dollar, rundt 163 millioner kroner. Musk vil fortsetter som direktør i bilprodusenten.

Tilsynet hadde saksøkt Musk og beskyldt ham for å ha villedet selskapets investorer da han luftet ideen om å ta selskapet av børsen i en Twitter-melding tidligere i år.»

I august 2018 ble det klart at Tesla Motors hadde klart å svi av 740 millioner dollar på bare tre måneder på vei mot sitt største underskudd noen gang. I tillegg har selskapet store tekniske problemer med produksjonen av sin Modell 3.

Tesla har aldri gått overskudd og har vært helt avhengig av Elon Musks evne som historieforteller. Nå ser det ut til at noe av glansen som «wonderboy» har gått av ham.

Norge er uten sammenlikning det landet der det er solgt flest Teslabiler per million innbyggere. Enten er vi veldig mye smartere enn alle andre – eller omvendt.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAustralia: Inntil fem års fengsel hvis du nekter å gi passordet ditt til politiet
Neste artikkelDanmark vil bruke millioner på terrorister i Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).