Teslas Elon Musk: Bidragsentreprenøren

4
Aksjekursen på Tesla har stupt i det siste og Elon Musk har blitt tvunget til å gå av som styreleder.

Tesla-sjef Elon Musk gir begrepet bidragsentreprenør et ansikt. Lawrence Solomon anslår at Musk allerede i 2015 ved hjelp av politikerne hadde lenset USAs skattebetalere for 40 milliarder norske kroner i direkte tilskudd, billige lån, og ymse former for fritak, utsettelser og rabatt på skatter. Dette skriver oljekrisa.no og fortsetter:

«Tar man med også den politiske velviljen i Canada og Europa, kan dette beløpet trolig dobles, mener Solomon. Han hevder at de største vekstrakettene de siste 20 år i bunn og grunn er «fake industries» – de lever og blomstrer ikke først og fremst på grunn av kundene, men fordi de har regjeringer som viktigste bidragsytere. Klimadogmet er gjerne felleskomponenten. Og Musk er en mester i gamet.

I Norge selges hver eneste Tesla med hundretusener av kroner i avgiftslette. Det er omvendt Robin Hood-politikk. Partiet Høyre fant i fjor ut at den gjennomsnittlige Tesla-eier har en årsinntekt på 1,3 millioner kroner. Uten avgiftslettelsene ville bilene knapt nok hatt et marked her til lands.»

Teknisk ukeblad skriver at etter vanlige beregningsmetoder skulle en Tesla Model S 75 ha utløst moms og avgifter på over 400.000 kroner.

Må gå av som styreleder og betale stor bot

NRK skriver:

«Musk vil gå av som styreleder om 45 dager, heter det i en kunngjøring fra finanstilsynet SEC. Forliket innebærer også at Musk må betale en bot på 20 millioner dollar, rundt 163 millioner kroner. Musk vil fortsetter som direktør i bilprodusenten.

Tilsynet hadde saksøkt Musk og beskyldt ham for å ha villedet selskapets investorer da han luftet ideen om å ta selskapet av børsen i en Twitter-melding tidligere i år.»

I august 2018 ble det klart at Tesla Motors hadde klart å svi av 740 millioner dollar på bare tre måneder på vei mot sitt største underskudd noen gang. I tillegg har selskapet store tekniske problemer med produksjonen av sin Modell 3.

Tesla har aldri gått overskudd og har vært helt avhengig av Elon Musks evne som historieforteller. Nå ser det ut til at noe av glansen som «wonderboy» har gått av ham.

Norge er uten sammenlikning det landet der det er solgt flest Teslabiler per million innbyggere. Enten er vi veldig mye smartere enn alle andre – eller omvendt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Svein Svein says:

  Er poenget her at det er moralsk forkastelig å benytte seg av statlige tilskuddsordninger? Burde Elon Musk og Tesla Motors ha sagt nei takk til å benytte disse. Da burde kanskje også tusener av norske selskaper frivillig avstå fra å benytte skattefunn og andre tilskuddsordninger. Noe som selvsagt ville svekke norske bedrifter i forhold til øvrige europeiske land, som alle har lignende ordninger.

  Er norske Tesla-kjøpere subsidiert av staten? Det kommer an på hvordan man ser det. Hvis noen stjeler fra deg og dine naboer, så ville det kanskje oppleves som urettferdig at tyven stjal mindre fra en av dine naboer. Spesielt hvis dette var en av de mer bemidlede i nabolaget. Og om man ska begynne å peke på urimelige fordeler i det ekstreme avgiftsveldet så er det mange andre steder man kunne begynne å lete. Hvorfor skal f.eks. bank og finans ha MVA-fritak? Men det er jo så lett å blinke ut Tesla-eier, han/hun med den kule bilen.

  Elon Musk har lenge vært utsatt for en svertekampanje. Han har gjort og sagt en del tåpelige ting, slik de fleste kan gjøre, men den forfølgelsen han nå er utsatt for er fullstendig urimelig. Musk er ikke velkommen i det gode selskap av oligarker og politikere i den amerikanske eliten. For meg er dette et kvalitetsstempel. Elon Musk skal ha all ære for det han har levert med Tesla. Det er mye mer enn bare å lage en EL-bil. Han har revolusjenert hele konseptet med med bil, på samme måte som Steve Jobs revolusjonerte mobiltelefonen. Beundringsverdig!

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Når tyven får støtte fra mine tillitsvalgte, spiller det liten rolle om han tar mindre fra naboen. Først stjal han navnet til en av verdenshistoriens største genier, og nå er han i ferd med å kjøre den vestlige verdens yndlings-prosjekt i grøfta, bare ved å være Elon. Så det er grunn til å være kritisk. Mobilrevolusjonen kan du få billig av meg.

 3. Avatar for SHO SHO says:

  Slik som dette er det i veldig mange bransjer i USA, den amerikanske staten er egentlig en ganske stor og aktiv investor for å hjelpe fram ny teknologi. Skal man ha teknologisk utvikling må det satses mer enn hva private selskaper klarer å gjøre. Alle investeringer blir ikke vellykket, men staten kan klare å ta større risiko enn hva de private klarer. Alternativet hadde vært å ha en mer langsom teknologisk utvikling og trolig også mer økonomisk ustabilitet pga mangel på investeringsmuligheter (overakkumulasjons problemet). Både Clinton og Obama prøvde vel egentlig å bygge opp bla IT-bransjen til erstatning for all industri som var blitt flagget ut til Mexico, Kina og andre steder, men resultatet av deres satsning var ganske laber (og sier vel også noe om årsaken til hvorfor Trump vant valget).

 4. Avatar for INK INK says:

  Jeg håper inderlig dette også betyr kroken på døren for Elon Musks megalomane 5G-prosjekt, “Starlink”, der planen er å på kort tid å skyte opp 12.000 satellitter som skal gå i ekstremt lav bane over jorden og gi jorda 5G-dekning fra verdensrommet. Til sammen utgjør dette en ekstremt sterk økning i antallet satellitter rundt jorda, og ikke minst når det gjelder satellitter i lav bane.

  Dette prosjektet tar overhodet ikke hensyn til faren for å skade det allerede tynnslitte ozonlaget (i følge nyere undersøkelser) alvorlig ved å sende opp et stort antall raketter på svært kort tid.

  Mer om dette her: http://www.cellphonetaskforce.org/5g-from-space/

  Musks selskap er heller ikke de eneste som har slike planer. OneWeb planlegger å sende opp 4.560 satellitter. Boeing planlegger en flåte på 2.956 satellitter Vi burde beskytte ozonlaget, og ikke tillate grådige selskaper å skade det.

  Heller ikke tar prosjektene hensyn til at 5G-teknolgien (også den som kommer til en antenne og en mobiltelefon nær deg) blant annet benytter høyere frekvensområder enn tidligere mobilteknologi, som i svært liten grad er testet for helsemessige skadevirkninger og som overhodet ikke er testet når det gjelder skadelige langtidsvirkninger på biologisk liv. Som en kuriositet kan det forresten nevnes at millimeterbølger - som er en viktig del av 5G - i dag brukes i “crowd control”-våpen.

  I tillegg benytter 5G også andre frekvensområder som allerede er i bruk, og der det finnes mye vitenskapelig evidens blant annet på at disse kan gi DNA-skader og oksidativt stress i biologiske celler, med de konsekvenser dette kan ha for helse og miljø over tid (fertilitetssvikt, kreft nervesystemsykdommer, immunologiske problemer for å nevne noen potensielle skadevirkninger).

  Minst like alvorlig er det antagelig at 5G-teknologien benytter «fasearrangerte antennerekker» (engelsk: «phased array»), noe som fokuserer strålinger i mer intense “strålekjegler”/stråleprosjektiler, altså smale, energisterke og retningsstyrte stråler i motsetning til den mobilteknologien vi har i dag (kanskje massasjedusj/høytrykksspyler contra sparedusj er et forståelig bilde?).

  Alt som kan stikke kjepper i hjul for dette - i en verden der gøyal ny teknologi trumfer alle føre-var-hensyn - er mer enn velkomment.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere