Danmark: Det kan bli strenge straffer for å «påvirke negativt om NATO»

6
Justitsministeren i Danmark vil gøre det strafbart at påvirke den offentlige debat eksempelvis op til et folketingsvalg. FOTO: Liv Bang

Fra den danske avisa Arbejderen:

Fremover kan det blive strafbart at dele kritiske artikler på Facebook om eksempelvis NATO-samarbejdet, hvis myndighederne kan bevise, at en udenlandsk efterretningstjeneste står bag.

Hvis du deler en artikel, der har til formål at «påvirke den almene opfattelse af NATO-samarbejdet negativt», kan det give op til tolv års fængsel.

I hvertfald hvis den danske anklagemyndighed kan bevise, at du vidste eller måtte vide, at du har sat en udenlandsk efterretningstjeneste i stand til at «påvirke den almene meningsdannelse» i Danmark.

Sådan en lovgivning skaber en kolossal retsusikkerhed og vil være uhyre vanskelig at håndhæve. Der er gode grunde til, at man ikke hidtil har ønsket en sådan retstilstand.
Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet

Sådan vil retstilstanden blive, hvis justitsminister Søren Pape får vedtaget sit lovforslag om «ulovlig påvirkningsvirksomhed», som netop nu er i høring.

Fængsel i op til 12 år

Maksimumsstraffen på 12 år kan blive idømt, hvis artiklen deles i forbindelse med et valg. Man bliver straffet, uanset om påvirkningen lykkes eller ej, og uanset om artiklen formelt kommer fra en efterretningstjeneste.

Eksemplet med at dele en NATO-kritisk artikel er ikke grebet ud af den blå luft. Det bliver nævnt i Justitsministeriets bemærkninger til det nye lovforslag.

Lovforslaget gør det strafbart at «… hjælpe eller sætte en fremmed efterretningstjeneste i stand til at virke inden for den danske stats område ved at udøve påvirkningsvirksomhed med henblik på at påvirke beslutningstagning eller den almene meningsdannelse».

Påvirkning af beslutningstagning omfatter «alle typer beslutninger, der træffes i både den offentlige og private sektor», hedder det i bemærkningerne til beslutningsforslaget. Og der er ingen bagatelgrænse

Påvirkning af den almene meningsdannelse omfatter påvirkning af den offentlige debat generelt. Påvirkningen kan ske på internettet, de sociale medier, tv, radio, aviser og alle øvrige trykte medier.

Fra innledningen til lovforslaget:

Skaber retsusikkerhed

Lovforslaget vækker bekymring hos professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard:

– Problemet er, at en sådan lovgivning skaber en kolossal retsusikkerhed. Og en sådan lovgivning vil være uhyre vanskelig at håndhæve. Der er gode grunde til, at man ikke hidtil har ønsket en sådan retstilstand, siger Jørn Vestergaard til Arbejderen.

– Embedsfolkene i Justitsministeriet er blevet sat på en uløselig opgave med at afgrænse bestemmelsens anvendelsesområde på en meningsfuld måde. Lovbemærkningerne er fulde af svævende begreber, som eksempelvis påvirkning af «den almene meningsdannelse» og «den offentlige debat».

Afdelingschef Christoffer Badse fra Institut for Menneskerettigheder skriver i en mail til Arbejderen, at «indgreb over for fremmede magters hemmelige aktiviteter må anses som berettiget i følge menneskeretten. Men man skal være meget varsom med straf for holdninger – og det gælder også for fx antidemokratiske holdninger».

Lovforslaget er en del af den handlingsplan mod såkaldte udenlandske påvirkningsoperationer, som regeringen søsatte i denne måned. Ifølge regeringen udgør udenlandske påvirkningskampagner fra især Rusland en stigende trussel mod Danmark.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Wow, så ikke den komme. Men når en tenker på det som skjedde i Danmark i helga, så skulle det ikke overraske. Etter den storstilte menneskejakten, på noe politiet ikke visste hva var, virker det ikke som de har tenkt å kreve noen forklaring. Ikke medstrømsmedia i hvertfall. Mye tyder på at de kommer til å gå etter gutta i Volvoen i stedet. selv om deres forbrytelse var at de fikk panikk, og det er vel ikke forbudt ennå?

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Betyr dette at feks personer slik som feks Gorbatsjov og Trump kan risikere å bli anmeldt i Danmark hvis de sier noe negativt om NATO?

 3. Avatar for INK INK says:

  Det er virkelig noe surrealistisk ved en del nye danske lover:

  En del av det nye danske tildekningsforbudet, som er ment for å hindre bruk av ansiktsslør/niqab/burka - inkluderer også forbud mot (dersom de bidrar til å skjule deler av ansiktet): hetter, luer, hjelmer, masker og løsskjegg! (Men lue og skjerf skal visst fortsatt være tillatt om vinteren).

  En ny lovgivning om ektefellesammenføring i Danmark, tillater bare dette blant annet dersom den ektefellen som er dansk statsborger ikke bor i et “belastet område”.

  Og nå altså forbud om å “påvirke negativt om NATO”.

  Rabler det for de gode danskene?

 4. Dette utspillet fra Justisministeriet er som det skulle vært skrevet med ført penn fra Pentagon, hvor et fiendebilde av Russland skal indoktrineres. 4% av BNP til kjøp av våpen fra den amerikanske private krigsvåpen-industrien skal jo rettferdiggjøres.

 5. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Hvis jeg tolker dette rett, har det antageligvis noe med å gjengi/spre hva Russia Today skriver om, enten direkte eller indirekte.

  Eller kanskje få betalt for å snakke med/skrive for RT eller Sputnik? Enkelte politikere betrakter jo kanalen som en fiendlig styrke.

  Enkelte oversettere (selv ubetalte og uten direkte tillatelse fra RT) vil nok ligge tynt an i Danmark, siden de ‘objektivt’ gjengir innhold derfra en gang i blandt :slight_smile:

  Skal jeg gjette, vil den første rettsaken om dette bli en fadese.

  Objektivt i imperialistiske makters tjeneste var forøvrig en hyppig brukt påtale under Moskva-prosessene på 30-tallet.

  WikiLeaks regnes vel også for en fiendlig etterretningstjeneste i NATO-kretser.

  Skulle de se etter utenlandske etterretningstjenesters agenter, burde danskene begynne på toppen. Både subjektivt og objektivt har Fogh Rasmussen brutt denne loven utallige ganger. Husker jeg rett, spiste han ofte lunsj med amerikanske diplomater, for deretter å være talerør for synspunkter USA syntes var viktige å spre i den danske offentligheten. Det skadet ikke karrieren hans heller.

 6. Avatar for viddal viddal says:

  Og ironisk nok vil Justisministeriet selv da rammes av loven, om den blir virkelighet, ettersom dette er noe amerikanerne i Utlandet har funnet på. Dette er ikke suget av noe dansk bryst!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere