New York Times rosemaler al-Qaida og IS i Idlib før offensiven

0

Syria forbereder seg på å frigjøre Idlib, det siste store området som er under kontroll av terroristene. Dette ønsker USA å unngå, og det offisielle propagandaorganet New York Times rykker ut med rosende omtale av terroristene.

I en rapport i «den grå dame», som avisa også kalles, blir terroristene fra al-Qaida filialen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), også kjent som al-Nusra, omtalet som «opprørere», «opprørsstyrker» og som «en de facto regjeringsmyndighet som har sørget for handel over den lange grensa til Tyrkia og sørget for leveranse av hjelpesendinger». NYT frykter hva som vil bli skjebnen til «opprørsstyrkene og deres sivile støttespillere som reiste seg for mer enn sju år siden for å kreve regimeendring».

«H.T.S. has controlled much of Idlib since 2015, acting as de facto governmental authority, facilitating trade across the long border with Turkey and organizing aid deliveries.”

Den syriske hæren omtales som “fiendestyrkene” i et avsnitt der NYT ser det hele fra terroristenes side:

«In response to the massing of enemy troops around Idlib, H.T.S. has destroyed key bridges and other infrastructure in efforts to reinforce defensive positions.» Og avisa forteller om hvordan “opprørerne” prøver å sikre familiene sine mot “de overgrepene de har sett fra regjeringsstyrkene”.

Jan Egeland under pressekonferansen i FN. Skjermdump.

FN opptrer som et ekko av Trump

President Donald Trump og utenriksminister Mike Pompeo har advart Syria og Russland mot å gjennomføre offensiven mot Idlib.

Trump skrev på Twitter at «president Bashar al-Assad i Syria må ikke gjennomføre et ansvarsløst angrep på Idlib».

FN lyder som et ekko av USA. Spesialutsending Staffan De Mistura og Jan Egeland holdt en pressekonferanse 4. september 2018 der de bønnfalt Syria og Russland om å ikke gjennomføre operasjonen. De sa at tre millioner sivile står i fare, noe som antakelig er en betydelig overdrivelse av antallet innbyggere i provinsen. Uten å legge fram noe som likner bevis for det påsto De Mistura at «begge parter i konflikten har kjemiske våpen». Og «kjemiske våpen» er nettopp det stikkordet USA og vestmaktene ønsker å bruke som påskudd for å sette inn et missilangrep på Syria. Det har kommet mange rapporter om at al-Qaida har fraktet inn kjemikalier som vil kunne brukes i en slik provokasjon.

Jan Egeland, som i 2011 sa at «Bashar al-Assad ikke kom til å holde flere nyttårstaler» (Dagens Næringsliv, 27. april 2011), var igjen framme med faren for sivile tap. Faren for sivile tap er da også stor, men det er fordi terroristene prøver å bruke de sivile som humanitære skjold. Syria, Russland og Iran har forsøkt å opprette humanitære korridorer for å bringe flest mulig sivile i sikkerhet.

Hvis Egeland var opptatt av faren for sivile tap, burde han ha rettet sin moralske pekefinger mot de stormaktene som har forsynt terroristene med våpen, ammunisjon og annet utstyr som har gjort det mulig for dem å gjøre Idlib til en festning for terrorisme.

Også Egeland høres ut som et ekko av sjefen for USAs Joint Chiefs of Staff, Joseph Dunford, når han sier «hvis det blir gjennomført en stor militæraksjon, må vi regne med en humanitær katastrofe», akkurat som om USA bryr seg om humanitære katastrofer, jamnfør Saudi-Arabias bombing av Jemen.

Også Dunford prøver å skyve de sivile i Idlib foran seg for å hindre at den siste terroristbastionen i Syria blir nedkjempet.

USA og Vesten fortsetter å støtte terroristene

Russland utenriksminister Sergeij Lavrov kritiserte USA for «enda en gang å sørge for at al-Nusra slipper unna». Og det er det det hele koker ned til. USA har hele tida støttet terroristene, direkte og indirekte, og nå prøver de å berge dem fra et endelig nederlag. Lavrov sa også at terroristene i Idlib «ikke har noen mangel på våpen og ammunisjon, og de har også avanserte våpen som militære droner, som de umulig kunne ha hatt uten utenlandske støttespillere».

Den tyrkiske avisa Aydinlik skriver om de første russiske flyangrepene på terroristenes stillinger i Idlib og skriver at det dreier seg om «områder som er langt fra de sivile og at det under disse angrepene ikke har vært noen fare for de sivile».

Kampen for å frigjøre Idlib fra terroristenes jerngrep avslører igjen hvordan USA, Vesten og oljediktaturene gjennom hele denne mer enn sju år lange krigen har operert og fortsetter å operere via armeer av leiesoldater, terrorister, som de har sørget for å utstyre med våpen i enorme mengder og som de også har finansiert.

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTidligere NATO-ambassadør: Inviter Putin til frigjøringsjubileet i Finnmark!
Neste artikkelAleris er knyttet til skatteparadis
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).