Regjeringen vil gi ESA direkte makt til å bøtelegge norske firmaer

0
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sender ut EØS-forslag som gir ny bekymring for Grunnloven. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Like før sommerferien la næringsministeren ut forslag om at Brussel skal kunne innhente opplysninger hos og bøtelegge norske virksomheter uavhengig av norske myndigheter og domstoler. Dette skriver ABC Nyheter  og fortsetter:

«Regjeringen går inn for at Norge skal slutte seg til nye, inngripende EØS-lover fra EU. De innebærer blant annet at overvåkingsorganet ESA over hodet på norske myndigheter og domstoler skal få ilegge norske virksomheter bøter på opptil 5 prosent av deres omsetning.

Lovverket skal brukes i saker der det oppstår mistanke om at det er gitt ulovlig offentlig støtte.

Forslaget som ble sendt ut på høring 1. juni markedsføres under den kryptiske tittelen «forslag om endring i lov om offentlig støtte som ledd i gjennomføringen av prosedyreforordningen». Men innholdet er brennbart i forhold til Grunnlovens generelle forbud mot å la utenlandske makter få direkte råderett over norske virksomheter.

Så brennbart at Justisdepartementets Lovavdeling  8. april 2014 konkluderte med at avgivelsen av suverenitet er så alvorlig i denne EU-lovendringen, at Stortinget bør behandle saken etter datidens §93, nå §115 i den reviderte Grunnloven.

Det innebærer at det kreves tre fjerdedels flertall og at to tredjedeler av stortingsrepresentantene må være til stede, for at det skal kunne tas inn i norsk lov.»

Statssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet sier til ABC Nyheter at forholdet til Grunnloven ikke er berørt i denne omgangen fordi regjeringen planleggere en egen proposisjon om samtykke til deltakelse i EØS-komiteens beslutning.

Det er all grunn til å frykte det verste. Regjeringspartiene, Ap og KrF har ved tidligere korsveier stemt for å avstå suverenitet. Aps leder Jonas Gahr Støre er som kjent EU-entusiast og stiller alltid opp når det handler om å avgi suverenitet til byråkratene i Brussel. Han klarte riktignok å få et flertall på LO-kongressen til å tro at EØS ikke kan gripe inn hvis det er i strid med vedtak fattet i Norge.

Høyesterettsadvokat og forhenværende avdelingsdirektør ESA, Per Andreas Bjørgan, slår fast overfor ABC Nyheter.

– EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA og EFTA-domstolen står fritt til å tolke EØS-avtalen i strid med hva norsk Høyesterett og Grunnloven sier.

Norske politikere avstår nå suverenitet i så stort tempo at det snart bare er seremonielle oppgaver igjen for de folkevalgte; klipping av snorer, cocktailselskaper og innholdsløse taler.

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelGoogle sendte alle epostene til journalist Kristinn Hrafnsson til FBI
Neste artikkelVerdensbanken: Syriakrigen har påført landet et tap på nesten 400 milliarder dollar
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).