Monsanto dømt til å betale milliarderstatning

9
Gartneren Dewayne Johnson vant over Monsanto Foto: Pool News / Reuters
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Gartneren Dewayne Johnson (46) brukte ugressmiddelet Roundup på arbeid og fikk ved to anledninger ugressmidler over seg, og ved begge anledningene ringte han nødnummeret til produsenten Monsanto, men fikk ikke hjelp. Han lider nå av uhelbredelig kreft. Han gikk til søksmål mot Monsanto og er av en domstol i San Francisco tilkjent en erstatning på 39 millioner dollar, skriver NRK. I tillegg må Monsanto betale en bot på 250 millioner dollar for å ha underslått kreftrisikoen ved bruk av glyfosat som er det virksomme kjemiske stoffet i Roundup.

Monsanto har i alle år hevda at glyfosat er ufarlig. I dommen heter det derimot at konsernet handlet i «ondskap» og at ugressmidlene Roundup og RangerPro har bidratt «i vesentlig grad» til Johnsons kreftsykdom. Dommen vil åpne for en flom av søksmål mot Monsanto fra flere hundre kreftpasienter.

Monsanto er snart historie for selskapet er kjøpt av den langt større tyske kjemigiganten Bayer. Bayer vil fjerne det belastede Monsanto-navnet. Monsanto er vel kjent for sine ugjerninger, ikke minst som produsent av det kjemiske stoffet Agent Orange som drepte og ødela mennesker og vegetasjon under Vietnamkrigen. Vietnamesiske myndigheter antyder at tre millioner ble eksponert for disse kjemikaliene.

Men heller ikke Bayer har noen vakker forhistorie som en del av I.G. Farbenindustrie som produserte Zyklon B som ble brukt i gasskamrene, blant annet i Auschwitz. Konsentrasjonsleirfanger ble brukt som arbeidskraft i fabrikkene deres.

Oljefondet er på eiersida i både Bayer og Monsanto. Ifølge Nationen 16/9 2016 vil Oljefondet tjene 638 millioner kroner å dette salget. EU har forresten vedtatt å forlenge tillatelsen til å bruke glyfosat med fem år.

 

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

Les også:

Monsantos offer

Monsanto i motvind i California: Roundup kan merkes med kreftadvarsel

Monsantos plantegift kreftframkallende sier Verdens helseorganisasjon

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Dette er noe av det hyggeligste jeg har lest på lenge. Det har jo gjennom mange år vært ført en lang rekke rettsaker mot Monsanto for utrolig stygge saker. Men kapitalsterke Monsanto har stilt med en armada av USA’s dyktigste jurister og vunnet frem.

  Endelig en som greide å ta rotta på denne planetens svar på den skinnbarlige Satan. :bouvet_island: Hurra!

 2. Jeg regner med at satan ikke er ferdig med saken - han kan tross alt bare ta penger fra aksjonærene, og bruke dem til å ta det videre. Ikke for det - i dag har vi så mange muligheter til å hjelpe mr.Johnson/hans arvinger stå løpet ut- så hvem vet - kanskje det må en svart mann til for å slå khazar-mafiaen.

  https://www.youtube.com/watch?v=4lRTjwt1JBs

  Det viktigste med dette er nok omdømme-messig, særlig utenfor USA. Det vil styrke GMO-motstanden, og forhåpentligvis få slutt på den sinnsyke praksis at du kan kjøpe utblandet glyfosat på et hvert hage-senter, men du må ha sertifikat for å sprøyte et plantefelt.

 3. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Vel talt AnneBrit.

  Jeg leste for en del tid siden en artikkelserie på Global Research om Monsanto som var til å få frysninger av. Det ble hevdet at Monsantos masterplan var å få kontroll over mesteparten av verdens matvarevekster gjennom patentert genmodifisering av frø og planter.

  Dette skulle være vekster som i neste omgang var avhengig av Monsantos kjemiske sprøytemidler for å gi avling. Med i planen var også en mulig erstatning av pollinerende innsekter. Dette for å fjerne problemet man har med mange av sine pesticider. (Innsektmidler som utrydder humler og bier)

  Selv bor jeg i et jordbruksdistrikt med noe av landets beste matjord. Når jeg nevner muligheten for forbud mot Roundup for mine bondenaboer blir de hvite av skrekk. Dette kan være en illustrasjon på Monsantos strategi.

  Man ser jo her hviken vanvittig makt dette ville gi Monsantokonsernet og USA i deres sanksjonspolitikk. Russland har totalforbud mot genmodifiserte frø og planter. GMO kun tillatt i laboratorier.

 4. Jeg er selv bonde og må innrømme at jeg har hatt lemfeldig omgang med runndupp som det kalles her i traktene. Alle andre midler var tross alt verre, liksom. Nå er det mer et valg mellom jord og bier, men det er ikke annet å vente - når en har overlatt all forskning til industrien.

 5. Glyfosat var den mest aktive komponenten i Agent Orange, sprøytemiddelet USA brukte for å fjerne løv fra trærne i Vietnam under krigen, så det ble vanskeligere for de vietnamesiske soldatene å gjemme seg. Roundup er da egentlig en fortynnet og utviklet utgave av Agent Orange,

  Monsanto er en av de mest skremmende selskaper på planeten. Monsanto er en av NWOs folk, og IMF og Verdensbanken tilbød for litt siden Ukraina et lån på 17 milliarder dollar mot at Mosanto får etablere seg i Ukraina. De har forbudt genmodifiserte planter i sin kostelige matjord, kanskje den fineste matjorden i verden. At Bayer tar over gjør ikke at det er noen grunn til å ta oppmerksomheten vekk fra det nye selskapets gjøren og laden.

 6. h_51649751-1200x628

  • What could possibly go wrong? . . . . . . .
 7. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Når bilder sier mer enn tusen ord!

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

9 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.