Monsanto i motvind i California: Roundup kan merkes med kreftadvarsel

0

En dommer i California har i en kjennelse åpnet for at lovgivere i delstaten kan bestemme at Monsanto må merke sprøytegiften Roundup med advarselen «muligens kreftfremkallende». Det er den danske avisa Arbejderen som skriver dette på bakgrunn av en artikkel i Sacramento Local. Den danske avisa fortsetter:

Monsanto vil anke kendelsen. Det store selskabs advokat Trenton Norris forudser, at en sådan mærkning vil få umiddelbare økonomiske følger. Når forbrugerne ser mærket, vil de holde op med at købe Roundup, vurderer han:

– Det vil helt sikkert blive brugt på måder, som skader Monsanto, siger han til avisen.

Dommeren henviser i sin kendelse til en redegørelse fra en forskningsinstitution under WHO i Paris, som klassificerer Roundup som «sandsynligvis et carcinogen»; altså et stof, der kan give cancer.

Monsanto markedsførte Roundup i 1974. Det bruges i enorme mængder i hele verden og sælges i over 160 lande.

Det er tilladt af miljømyndighederne i USA, som i en vejledning betegner det som en «svag gift» og anbefaler, at mennesker ikke opholder sig i sprøjtede områder 12 timer efter at giften er spredt.

Også i EU er der debat om de sundhedsmæssige farer ved Roundup. Sidste sommer besluttede EU, at forlænge tilladelsen til at anvende Roundup i ni år, så vil man tage stilling til sagen igen.

En rapport fra International Agency for Research on Cancer (IARC) fra 2015 sier:

The IARC Working Group that conducted the evaluation considered the significant findings from the US EPA report and several more recent positive results in concluding that there is sufficient evidence of carcinogenicity in experimental animals. Glyphosate also caused DNA and chromosomal damage in human cells, although it gave negative results in tests using bacteria. One study in community residents reported increases in blood markers of chromosomal damage (micronuclei) after glyphosate formulations were sprayed nearby

.Roundup er sjølve pengemaskinen i Monsantos virksomhet. 10% av selskapets profitt kommer fra salget av RoundUp, og deres ganmodifiserte arter er tilpasset massiv bruk av glyphosate.Glyphosate lagres i menneskekroppen og er påvist i morsmelk.

Og for ordens skyld: Norge har gjennom Oljefondet aksjer for 3,3 milliarder norske kroner i Monsanto. Det gjør oss til en av de 15 største eierne i selskapet.

 

Forrige artikkelNordatlanteren strekker seg nå til den arabiske halvøya
Neste artikkelSett reformene i revers – bevar fylkene
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).