Monsanto i motvind i California: Roundup kan merkes med kreftadvarsel

5

En dommer i California har i en kjennelse åpnet for at lovgivere i delstaten kan bestemme at Monsanto må merke sprøytegiften Roundup med advarselen «muligens kreftfremkallende». Det er den danske avisa Arbejderen som skriver dette på bakgrunn av en artikkel i Sacramento Local. Den danske avisa fortsetter:

Monsanto vil anke kendelsen. Det store selskabs advokat Trenton Norris forudser, at en sådan mærkning vil få umiddelbare økonomiske følger. Når forbrugerne ser mærket, vil de holde op med at købe Roundup, vurderer han:

– Det vil helt sikkert blive brugt på måder, som skader Monsanto, siger han til avisen.

Dommeren henviser i sin kendelse til en redegørelse fra en forskningsinstitution under WHO i Paris, som klassificerer Roundup som «sandsynligvis et carcinogen»; altså et stof, der kan give cancer.

Monsanto markedsførte Roundup i 1974. Det bruges i enorme mængder i hele verden og sælges i over 160 lande.

Det er tilladt af miljømyndighederne i USA, som i en vejledning betegner det som en «svag gift» og anbefaler, at mennesker ikke opholder sig i sprøjtede områder 12 timer efter at giften er spredt.

Også i EU er der debat om de sundhedsmæssige farer ved Roundup. Sidste sommer besluttede EU, at forlænge tilladelsen til at anvende Roundup i ni år, så vil man tage stilling til sagen igen.

En rapport fra International Agency for Research on Cancer (IARC) fra 2015 sier:

The IARC Working Group that conducted the evaluation considered the significant findings from the US EPA report and several more recent positive results in concluding that there is sufficient evidence of carcinogenicity in experimental animals. Glyphosate also caused DNA and chromosomal damage in human cells, although it gave negative results in tests using bacteria. One study in community residents reported increases in blood markers of chromosomal damage (micronuclei) after glyphosate formulations were sprayed nearby

.Roundup er sjølve pengemaskinen i Monsantos virksomhet. 10% av selskapets profitt kommer fra salget av RoundUp, og deres ganmodifiserte arter er tilpasset massiv bruk av glyphosate.Glyphosate lagres i menneskekroppen og er påvist i morsmelk.

Og for ordens skyld: Norge har gjennom Oljefondet aksjer for 3,3 milliarder norske kroner i Monsanto. Det gjør oss til en av de 15 største eierne i selskapet.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  • Angående nettavisens artikkel:
   Dette er en «refinansiering» og en gigantisk finansoperasjon, hvor selger og kjøper atter en gang er den samme …
   «Bayers plan er å finansiere kjøpesummen med en blanding av gjeld og egenkapital.» videre..: «Det gir avtalen en verdi, (OBS) som inkluderer gjeld, på 66 milliarder dollar (545 mrd NOK), skriver Bloomberg.
   Monsanto:
   The Vanguard Group, Inc. 7.27%
   SSgA (State Street Global Advisors) Funds Management, Inc. 4.54%
   BlackRock Fund Advisors 4.13%
   Massachusetts Financial Services Co. 3.14%
   (osv…) NBIM (Oljefondet) har nesten 3,4 mrd. «direkte/synlig» investert i aksjer (inkl datterselskap) + 265 mill. i rentepapir.
   Bayer AG:
   The Vanguard Group, Inc. 2.17%
   Massachusetts Financial Services Co. 1.93%
   Norges Bank Investment Management 1.71%
   Capital Research & Management Co. (World Investors) 1.63%
   BlackRock Asset Management Deutschland AG 1.52%
   State Street Global Advisors Ltd. 1.46
   (osv…) NBIM (Oljefondet) har 15 mrd. «direkte» investert i aksjer (inkl datterselskap) + 464 mill. i rentepapir.
   – Hvilken av «våre banker» som skal finansiere deler av dette har ikke kommet fram, men renteinntektene havner garantert på våre hender sammen med Vanguard, State Street osv. Slik lager de (vi) penger, betalt av forbruker bortforklart som «inflasjon» – manipulert frem med såkalte «kvantitative lettelser». Våre 11.000++ selskaper (med få unntak) er i realiteten bare èn aktør, og hva denne finansinstitusjonen (vi) bedriver, bør vel snart komme på dagsorden…

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.