Hvorfor har Marokko forbudt burka?

8
Kvinner i Rabat, Marokko. EPA/STR

I 2017 vedtok myndighetene i Marokko et forbud mot markedsføring, produksjon og salg av burka. Dette har altså skjedd i et land der 99 prosent av befolkninga er muslimer. Hvorfor?

Innenriksdepartementet i Marokko forklarte forbudet ved å vise til at det heldekkende plagget kunne hjelpe terrorister og kriminelle til å skjule sin identitet. Det kan være en liten del av forklaringa, men den virkelige grunnen til forbudet er at Marokko frykter innflytelsen fra salafistisk islam av den typen som IS og Saudi-Arabia står for.

Tradisjonelt bærer mange marokkanske kvinner djellaba, et langt klesplagg med hette som dekker hele kroppen. Foran ansiktet bærer de ofte et slør som kalles litham, og som dekker det meste av ansiktet unntatt øynene. Under frigjøringskampen på 1940-tallet ble djellaba et symbol på uavhengighet og en måte å skjule seg på. De som bruker djellaba i dag bruker sjelden litham.

Men med politisk islam er det kommet et nytt element inn i samfunnet gjennom spredninga av salafisme fra Saudi-Arabia. For dem er hijab, niqab og burka politiske markører. De bruker dem for å fremme en wahhabittisk praksis, og deres langsiktige mål er å skape en islamsk stat i Marokko, en religiøst diktatur. Det er dem burkaforbudet er ment å ramme. Og planen er nok også å forby niqab.

Det er grunn til å merke seg at forbudet ikke har møtt stor motstand eller store protester. Den salafistiske ekstremistene publiserte en video på Facebook der han kalte lovgiverne for «vantro, frafalne og overløpere som fører krig mot Gud». Den salafistiske gruppa Annahda wa Al Fadila har protestert, men har ikke fått noen særlig oppslutning.

Progressive kvinneorganisasjoner støtter forbudet og ser på burka som et kvinneundertrykkende plagg. Andre ser på det som en nykolonial import fra Gulfstatene.

For Marokko er forbudet mot burka en del av en kamp mot islamistisk ekstremisme og for et relativt sekulært samfunn.

Gatebilde fra Marrakesh 2018. Kvinnen til høyre bærer en tradisjonell djellaba. Foto: Pål Steigan.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Ser at Boris Johnsen synes disse burkadamene ser ut som postkasser og bankranere, men er imot et forbud. Ja den Boris’en. Han kan få sagt det.

 2. Jeg tar meg i å misunne de damene. Mange ganger hadde jeg ønsket jeg kunne slenge på meg et telt, i stedet for å kjempe for å holde meg presentabel.

 3. Greit nok det en dag vi er late, men da er det valgfritt. Hva den dagen du virkelig har “dolla” deg opp, har lyst til å ta en tur på stranda i den nye fine bikinien din for å fa litt sunne solstråler og saltvann på kropoen da? Eller en tur ut på byen en varm sommerdag med et miniskjort, kort skjørt/shorts? Da ble plutselig ikke det valget like hyggelig. Om du skulle hjem til mann/familie som kanskje banket deg opp eller så på deg som en prostituert. Hvorfor tror du det er forbudt i flere muslimske land? Der kjemper kvinnene med livet som innsats for å bli kvitt dette, så skal vi i vårt demokratiske samfunn med likestilling og likeverd godta dette kvinneundertrykkende våset. Nei, jeg tror nok vi er mye mer heldige som kan gå som vi selv vil uten noe press fra noen. Ingen indoktrinering fra barndommen som gjor at de tror selv de ønsker dette. Triste greier.

 4. Avatar for baluba baluba says:

  Han har sagt for mye under skripal saken til at jeg noen gang vil stole på en slik en

 5. Avatar for karl karl says:

  Boris Johnson er ikke mye å stole på. Men siden han fikk sparken som minister, må han selvfølgelig finne på noe for å komme i rampelyset igjen. Men jeg har et spørsmål angående det marokkanske forbudet. Hvor omfattende er det egentlig? Er det bare produksjon og salg som er forbudt? Eller er det også forbudt å vise seg med det i det offentlige rom?

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Akkurat det som er problemet mitt - jeg blir regna som lat. Og stygg og fattig. Ikke for at det ikke stemmer, men dog…

 7. Avatar for baluba baluba says:

  Det er vel en stund siden dette forbudet kom? Du får spørre Steigan. Jeg tror det var slik at det var forbudt i det offentlige rom.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.