FN har faktisk lagd hemmelige retningslinjer mot støtte til gjenoppbygging av Syria

3
FN-bygningen i New York. Foto: Shutterstock.

Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov kritiserte 20. august 2018 FN og det politiske sekretariatet under generalsekretæren for å ha utstedt et «hemmelig direktiv» mot gjenoppbygging av Syria. Talsmann for FNs generalsekretær Stephane Dujarric avviste derimot anklagene og benektet at det finnes noe slikt direktiv.

Men så viser det seg at det finnes likevel, riktignok ikke under tittelen «direktiv», men under tittelen Parameters and Principles of UN Assistance in Syria. Det ble utstedt i 2017 og gir retningslinjer for hvordan FN-organene skal forholde seg til gjenoppbygging i Syria. Men enda så viktig som et slikt dokument er, er det uhyre vanskelig å finne det på nettet. Man finner imidlertid spor av at det eksisterer, slik som i denne stillingsannonsen fra FN-sekretariatet der det heter at stillingen skal:

«Support the work of the Syria Inter-Agency Task Force on matters pertaining to interagency coordination, including the Working Group for the implementation of the “parameters and principles of UN assistance in Syria”

Når det gjelder hva som er innholdet i disse retningslinjene, finner man det djupt nede i et dokument om retningslinjer for minerydding i Syria. Der står det:

“Only once there is a genuine and inclusive political transition negotiated by the parties, would the UN be ready to facilitate reconstruction.”

Altså først når det foreligger det FN-sekretariatet kaller “en ekte og inkluderende politisk overgang” vil FN være legge til rette for gjenoppbygging.

Etter sju og et halvt års krig holder de altså fast på «Assad må gå», sjøl om det formuleres på en glattere måte. Og dette dokumentet har ingen ryggdekning i Sikkerhetsrådet. Dette er et prudukt av USAs press og generalsekretærens ettergivenhet. Disse retningslinjene finnes det også spor av i dokumenter fra FNs flyktningeorganisasjon UNHCR, FNs befolkningsagentur UNFPA og FNs barnefond UNICEF. Men de har gjemt det så godt at det er uhyre vanskelig å finne. UNHCR skrev i august 2017 at:

“UNHCR does not promote or facilitate refugee returns to Syria because conditions for voluntary, safe and dignified returns are not in place.”

Så Sergeij Lavrov hadde rett likevel. FN har retningslinjer mot retur av flyktninger til Syria og mot å støtte gjenoppbygging, og FN-sekretariatet fortsetter å fremme USAs krav om «politisk overgang» for i det hele tatt å åpne for gjenoppbygging. Og dette skjer uten at FNs medlemsland eller Sikkerhetsrådet er orientert.

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Det begynner å bli lenge siden jeg trodde at FN hadde noe som helst med programerklæringen sin å gjøre. Senere oppdaget jeg at det var slik overalt.

  2. baluba says:

    FN kriger i Syria. Barn dør av sanksjonene. I en kommende verdensregjering vil alle man ikke liker bli forfulgt slik.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.