FN har faktisk lagd hemmelige retningslinjer mot støtte til gjenoppbygging av Syria

0
FN-bygningen i New York. Foto: Shutterstock.

Den russiske utenriksministeren Sergeij Lavrov kritiserte 20. august 2018 FN og det politiske sekretariatet under generalsekretæren for å ha utstedt et «hemmelig direktiv» mot gjenoppbygging av Syria. Talsmann for FNs generalsekretær Stephane Dujarric avviste derimot anklagene og benektet at det finnes noe slikt direktiv.

Men så viser det seg at det finnes likevel, riktignok ikke under tittelen «direktiv», men under tittelen Parameters and Principles of UN Assistance in Syria. Det ble utstedt i 2017 og gir retningslinjer for hvordan FN-organene skal forholde seg til gjenoppbygging i Syria. Men enda så viktig som et slikt dokument er, er det uhyre vanskelig å finne det på nettet. Man finner imidlertid spor av at det eksisterer, slik som i denne stillingsannonsen fra FN-sekretariatet der det heter at stillingen skal:

«Support the work of the Syria Inter-Agency Task Force on matters pertaining to interagency coordination, including the Working Group for the implementation of the “parameters and principles of UN assistance in Syria”

Når det gjelder hva som er innholdet i disse retningslinjene, finner man det djupt nede i et dokument om retningslinjer for minerydding i Syria. Der står det:

“Only once there is a genuine and inclusive political transition negotiated by the parties, would the UN be ready to facilitate reconstruction.”

Altså først når det foreligger det FN-sekretariatet kaller “en ekte og inkluderende politisk overgang” vil FN være legge til rette for gjenoppbygging.

Etter sju og et halvt års krig holder de altså fast på «Assad må gå», sjøl om det formuleres på en glattere måte. Og dette dokumentet har ingen ryggdekning i Sikkerhetsrådet. Dette er et prudukt av USAs press og generalsekretærens ettergivenhet. Disse retningslinjene finnes det også spor av i dokumenter fra FNs flyktningeorganisasjon UNHCR, FNs befolkningsagentur UNFPA og FNs barnefond UNICEF. Men de har gjemt det så godt at det er uhyre vanskelig å finne. UNHCR skrev i august 2017 at:

“UNHCR does not promote or facilitate refugee returns to Syria because conditions for voluntary, safe and dignified returns are not in place.”

Så Sergeij Lavrov hadde rett likevel. FN har retningslinjer mot retur av flyktninger til Syria og mot å støtte gjenoppbygging, og FN-sekretariatet fortsetter å fremme USAs krav om «politisk overgang» for i det hele tatt å åpne for gjenoppbygging. Og dette skjer uten at FNs medlemsland eller Sikkerhetsrådet er orientert.

 

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelItalia truer med betalingsstopp hvis ikke EU tar imot flyktninger
Neste artikkelSaudi-Arabia og Emiratene forhandler om å sende tropper til Nordøst-Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).