Saudi-Arabia og Emiratene forhandler om å sende tropper til Nordøst-Syria

0
Saudi-Arabia vil gjerne sende tropper til Nordøst-Syria.

Saudi-Arabia og De forente arabiske emiratene har som tidligere meldt overtatt noe av regninga for å støtte den såkalte «Føderasjonen Nordøst-Syria» etter at Donald Trump forlangte at «nå får andre ta over».

Trump-administrasjonen ønsker også at de om lag 2000 USA-soldatene som nå sikrer den ulovlige okkupasjonen av regionen skal trekkes tilbake og erstattes med «en arabisk styrke». Den saudi-arabiske utenriksministeren Adel al-Jubeir sa i april 2018 at hans regjering var i samtaler med Washington om å sende soldater en slik styrke, noe som også bekrefter utsagn fra sikkerhetsrådgiver John Bolton om at et slikt arbeid er i gang.

En delegasjon av militære eksperter fra Saudi-Arabia, emiratene og Jordan skal ha møtt representanter fra YPG for å diskutere opprettelsen av en slik styrke.  En høytstående kilde i den kurdiske militsen YPG sa til Basnews i april 2018 at USA og gulfstatene er blitt enige om å etablere en arabisk armé i det området kurderne kaller Rojava. Dette skal ifølge kilden være resultatet av forhandlinger mellom US Army og oljediktaturene Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

Wikipedia skriver at Saudi-Arabia jobber koordinert med USA i sin støtte til SDF, og at kongedømmet har foreslått for Donald Trump at det opprettes en arabisk styrke i Nordøst-Syria. Egypt har imidlertid avvist å være med. Saudi-Arabia skal også ha opprettet rekrutteringssentra for å skaffe soldater til SDF med løfte om fast månedslønn.

Den saudiarabiske ministeren for Gulf-saker Thamer al-Sabhan besøkte Raqqa sammen med USAs spesialutsending Brett McGurk i oktober 2017 og hadde møte med SDF der. Ifølge SDF hadde saudiaraberne lovt å støtte gjenoppbygginga av Raqqa.

Siden 2013 har Saudi-Arabia vært den viktigste finansielle støttespilleren for terroristene i Syria.

Så nå ønsker altså den islamske staten Saudi-Arabia å sende tropper som angivelig skal bekjempe Den islamske staten IS.

 

Forrige artikkelFN har faktisk lagd hemmelige retningslinjer mot støtte til gjenoppbygging av Syria
Neste artikkelMobiltelefonen hører ikke hjemme i skolen
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).