Italia truer med betalingsstopp hvis ikke EU tar imot flyktninger

0
Migranter ombord på Diciotti får ikke komme i land for EU-land lover å ta imot dem. Kilde: Il Tempo.

I havnebyen Catania på Sicilia ligger skipet Dicotti med 150 migranter om bord. Migrantene får ikke lov til å gå i land før italienske myndigheter har fått forpliktende garantier fra andre EU-land om å ta imot dem, sier visestatsminister Luigi Di Maio.  Og han føyer til at dersom det ikke kommer en slik løsning på bordet fra EU umiddelbart, er Italia klart for å blokkere sin årlige betaling til EU på 20 milliarder euro. Di Maio er leder av Femstjernersbevegelsen, og det har vært litt spekulasjon på om det ville oppstå en splittelse med regjeringspartner Lega i dette spørsmålet. Det er det altså ikke.

Matteo Salvini fra Lega sier at det «ikke vil bli tale om at noen får gå fra borde fra Dicotti før EU våkner». I virkeligheten har 27 barn fått lov til å forlate skipet, men de resterende 150 voksne blir altså holdt tilbake.

Etter at NATO med Norge i spissen ødela Libya har hundretusener av migranter kommet den farlige sjøveien til Italia. Det er Italia og Hellas som i første rekke har fått bære byrdene for EUs migrasjonspolitikk.

Angela Merkel, som har stått i spissen for «velkomstpolitikken» til EU har i det siste gjort «sjølkritikk» for deler av denne politikken og sagt at det har vært svakheter og feil og at 2015 ikke skal bli gjentatt. Som kjent var det i 2015 den virkelig store flyktningbølgen kom. Men Merkel har ikke sagt stort om hva den nye politikken vil bestå i. Det er nå like mange tyskere som ønsker at forbundskansleren skal gå av som vil at hun skal bli sittende. Flyktningpolitikken er en hovedårsak til dette tapet av tillit, så det er liten grunn til å vente at Tyskland og Merkel vil åpne armene sine for de 150 på Diciotti. Italia har bedt Tyskland om å ta ansvaret for en del av migrantene, men har ikke fått noe svar fra Berlin.
Frankrike, som har tatt i mot vesentlig færre migranter enn Italia, men har likevel fordømt den italienske regjeringa i harde ordelag. Emmanuel Macron kalte Italia for «kynisk og uansvarlig» i juni 2018. Men heller ikke i Frankrike er det noe ønske om å ta imot noen av migrantene fra Catania. Myndighetene i Paris mener at landet har gjort sitt.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.