Enda et skritt mot angrep på Iran: USA oppretter «Iran action group»

18
Mike Pompeo. Foto: AP
Pål Steigan

Av Pål Steigan.

USAs utenriksminister Mike Pompeo offentliggjorde på en pressekonferanse 16. august 2018 at han har opprettet det som kalles «Iran Action Group» for å «koordinere arbeidet med å endre Irans holdninger». For å lede denne gruppa har han utnevnt planleggingssjefen i US State Department, Brian Hook.

Analytikeren Sina Toossi i den Washington-baserte National Iranian American Council (NIAC) sier at ved å utnevne Hook til denne stillingen setter Pompeo “USA på krigsstien mot Iran”.

I en uttalelse på Twitter sier NIAC at dette tiltaket er et ekko av forberedelsene til Irak-krigen under George W. Bush.

USA har ensidig trukket seg fra atomavtalen med Iran, en avtale som er forankret i FN og som både EU og Russland støtter. Hook har ikke vist seg som noen særlig vellykket leder på dette området, siden det var han som forsøkte å få EU med på USAs linje, men mislyktes.

USA har gjort omtrent alt feil

Dette tiltaket må tas alvorlig. Både Israel og krigshaukene i USA ønsker en krig mot Iran. Men hvis det virkelig er det USA ønsker, så har landets politiske og militære ledelse gjort omtrent alt som kan gjøres feil etter læreboka. Ved å kjøre harde sanksjoner samtidig mot Iran, Russland og Kina har USA sørget for at Iran er en tettere alliert med disse to kjernefysiske stormaktene enn noen gang tidligere. Saddam Hussein hadde ingen slik ryggdekning i 2003.

USA har tapt intervensjonskrigen mot Syria, og de basene som USA holder i det nordøstlige Syria er riktignok mer enn tilstrekkelige til å kontrollere denne regionen, men som plattform for et angrep på Iran duger de ikke i det hele tatt. Iran har mellomdistanseraketter som kan utslette dem, og det vet Pentagon meget godt. USA har to strategiske militærbaser som ville ha kunne spilt en rolle i en krig mot Iran, nemlig Incirlik-basen i Tyrkia og hovedbasen for Gulf-regionen, som ligger i Qatar. Men nå har USA for sikkerhets skyld også innledet en økonomisk krig mot Tyrkia som gjør at Tyrkia vil alliere seg østover og neppe vil godta at Incirlik brukes til angrep på Iran. Samtidig har USA så entydig støttet Saudi-Arabia i landets nærmest dødelige konflikt med Qatar. Og Qatar har svart på USAs økonomiske tiltak mot Tyrkia med å love Ankara investeringer på 15 milliarder dollar.

Israel ønsker alltid en krig mot Iran, men etter å ha tapt sin hemmelige krig mot Syria har Israel fått en slags allianse med Russland som ikke uten videre vil tillate at landet går til krig mot Iran. Russland har nå åtte militærposter ved demarkasjonslinja på Golanhøydene. Israel kan oppleve det som en beskyttelse, men det er samtidig et fengsel.

Vanligvis klarer USA å tvinge og presse sine europeiske allierte til å følge med på sine militære eventyr, men overfor Iran har USA klart å splitte seg fra sine allierte, og det er ikke mye som tyder på at Tyskland og Frankrike vil støtte en krig mot Iran. EU ønsker å investere i Iran og å handle med Iran.

Kort sagt har USA forut for et eventuelt angrep på Iran sørget for å miste sine venner og forene sine fiender. Militærteoretikere som Sun Zu og Carl von Clausewitz ville ha sagt at den politiske og militære ledelsen i USA har gjort omtrent alt feil som er mulig å gjøre feil hvis man tenker å gå til krig. USAs Iran-politikk gjenspeiler en hubris som er typisk for kontorene i Washington. Man er så forblindet av sin egen våpenteknologiske overlegenhet at man ikke skjønner at kriger ikke vinnes av våpen alene.

I motsetning til Irak er Iran en stormakt med sterke allierte

Og hvis man tenker å gå til krig mot Iran, så har man ikke lært noen ting av Irakkrigen. For riktignok klarte USA gjennom er forferdelig brutal angrepskrig å nedkjempe Irans hær og til slutt drepe Saddam Hussein. Men i det lange løp var Irakkrigen et svært kostbart nederlag for USA. Og det skjedde mot en motstander som var svært mye dårligere stilt enn Iran er i dag.

Irak hadde ingen allierte og var svekket etter mange år med drepende sanksjoner og flyforbudssoner, samt av krigen i 1991. Iran er en stormakt som er godt forberedt militært, og som ville kunne påføre USA og landets allierte betydelige tap i regionen. Og landet har som sagt sterke allierte. Iran har antakelig ikke skaffet seg det russiske S-400-missilsystemet ennå, men antakelig har Russland sørget for at deres S-300-missiler er så oppgradert at de nærmest gjør samme nytten. Det vil i så fall bety at Iran har et effektivt antiluftforsvar både mot fly og missiler. Iran har også en del andre våpen som USA burde frykte, skrev The National Interest i 2015.

Dessuten må vi føye til at dersom Russland ønsker, har landet i Syria vist seg i stand til å jamme det elektroniske kommunikasjonssystemet som alle USAs fly, missiler og droner er avhengige av for å kunne fungere. Mest sannsynlig vil Russland sette inn dette systemet for å hindre en ødeleggelse av Iran.

Gal manns verk

Konklusjonen er at en skal ta USAs krigstrommer på alvor. USA er alltid i stand til å gå inn i en krig sjøl om de ikke har noen sjanse til å vinne den og USA har våpen som i høyeste grad kan påføre Iran enorme ødeleggelser. Men en krig mot Iran ville vel være det nærmeste en kan komme til sluttstreken for USAs hegemoni. Det ville være gal manns verk.

Den store tyske krigsteoretikeren Carl von Clausewitz skrev i sitt hovedverk «Vom Kriege» (Om krigen):

“Ingen starter en krig – eller: ingen med vettet i behold burde gjøre det – uten først å ha en klar mening om hva han ønsker å oppnå med krigen og hvordan han ønsker å føre den.”

Skulle Mike Pompeo og hans «Iran Action Group» virkelig være på krigsstien mot Iran, så har de ganske enkelt ikke vettet i behold.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Og timingen er iøynefallende. Iran Action Group ble grunnlagt på årsdagen for kuppet i 1953, omtrent like symbolsk som 9. april for Norge. Det er vanskelig å si om det skyldes uvitenhet om landet eller er psykologisk krigføring.

 2. Avatar for SHO SHO says:

  Det blir spennende å se om Norge (i vanlig kjent stil) gir sin aktive støtte til USAs krigsforberedelser mot Iran. Denne krigen vil vel kunne bli blodigere enn både krigene i Irak og Syria.

  Iran har også et oljevåpen. Stenges Hormuz stredet vil dette føre til et fall i verdens oljeforsyninger med rundt 30%. Bomber Iran oljefeltene til Saudi Arabia vil fallet kunne være på 20%. Dette er trolig mer enn nok til å presse vestlig økonomi ut i en ny økonomisk krise pga skyhøye oljepriser (men Norge vil derimot kunne oppleve en blanding av både høykonjunktur og lavkonjunktur samtidig). Spesielt vil EU kunne bli hardt rammet, USA er noe bedre stilt mht oljeforsyninger (men vil også kunne merke prisstigningen på olje). Mulig at noen sentrale maktpolitikere i USA klarer å innse muligheten for økonomisk krise ved en krig mot Iran.

 3. Jeg tror ikke USA vil gå til krig mot Iran, men de vil kanskje prøve å slå ut atomanleggene, hvis de mener det er nødvendig.

  Jeg seilte over det Indiske Hav for noen år siden fra, Singapore til Mauritius. Da vi hadde passert India var det en person ombord som ble alvorlig syk og måtte hurtig i land. Det var amerikanske sjefer ombord så de kontaktet en militærbase i nærheten. Jeg visste ikke det var noe der. Det var visstnok så hemmelig at alle fikk beskjed om å gå på lugaren. Jeg snek meg likevel opp og kikket. Du verden hvor flott det var der. Krystallklart vann, hvite strender, grønn skog og en helt perfekt temeratur. Jeg tror det er noe av det mest eksotiske jeg har sett!. Synd at dette er en militærbase i stedet for et turist paradis. Jeg så noen radarer der, men ellers var det ikke tegn til å være noen stor militærbase. Jeg kikket på Google Earth. Området var skravert bort! (Du kan jo se selv!). Det er De Britiske Indiske Øyer, som britene leier bort til USA.

  Jeg tenkte i ettertid, dette området er stort og de må ha en enorm slagkraft derfra. Det er ikke så langt til Iran. Hva om de tenker seg å bombe irans’s atomanlegg sønder og sammen. Hva skal Iran gjøre da?

 4. Jeg så på Google Earth i dag. Den gangen var det bare en del av øya som var “skarvert”. Hvis du går litt sydvest for Maldivene, ser du en øygruppe som heter “British Indian Ocean Territory” I dag ser jeg ingenting av den øya. Hmm, hvorfor det da?

  Det var så flott der. Jeg har vært i Caribia også. Det er meget flott, men jeg har aldri sett maken…

 5. Som en oppsummering vil jeg si at USA kan bombe Iran tilbake til steinalderenen, uten å sende soldater inn og uten å risikere noe. Iran har ingen sjanse.Iran kan sende raketter, med konvesjonelle våpen. Så lenge de ikke har atomvåpen utgjør de ikke noen stor trussel. Hvis de prøver seg, vet de, selv om de er muslimer, at de taper. Derfor tør de ikke gjøre noe før de har atomvåpen. Det er dette USA og Israel, for enhver pris, vil hindre. Skjønner dere tanken?

 6. USA og Israel har selv atomvåpen .
  Er det noe større sjanse for at Iran skal bruke atombomben enn USA og Israel ?
  Det er jo ikke sikkert at de vil begå kollektiv selvmord de heller , selv om de er muslimer !

 7. Avatar for baluba baluba says:

  Ring Solvang, Han er muligens interessert i å ha dere på dassnytt atten. Husk å møt opp edru. PS: Jeg er sluttet å se på programmet men nivået her minnet meg om det.

 8. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Norske etterretningstjenester yter sikkert et bidrag allerede. De små allierte landene pleier å gi hjelp til slike ting etter evne.
  Angrepet på Syria i 2011 var forberedt i mange år før selve krigshandlingene, det skjer vel lignende med Iran.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

9 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

18 KOMMENTARER

 1. […] USAs utrikesminister Mike Pompeo sa 16/8 att han skapat ”Iran Action Group” för att ”samordna arbetet med att ändra Irans inställningar”. CNNFör att leda denna grupp har han utnämnt planeringschefen i utrikesdepartementet Brian Hook. Hook ledde de misslyckade försöken att få med EU på USA:s linje att dra sig tillbaka från kärnkraftsavtalet med Iran. Jag har i rapporten nedan främst använt uppgifter i Ett steg till: USA tillsätter aktionsgrupp mot Iran […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.