Slaget om Idlib er i gang: Terroristene lider store nederlag

0
Den syriske hæren har rykket inn i Idlib og skal allerede ha påført jihadistene store tap.

Etter systematiske forberedelser og etter å ha befridd hele det sørvestlige Syria for terrorister har den syriske hæren med støtte fra sine allierte innledet offensiven for å frigjøre også Idlib i nord. Det er ventet at det vil bli svært harde kamper, fordi provinsen har vært oppsamlingsplass for alle jihadister som ikke har villet overgi seg på de andre frontene. De skal være i alt over 80.000. Nå er sannhetens time kommet også for dem.

Kartet viser det området terroristene kontrollerer i Idlib. Området blokkerer hovedveien mellom Hama og Aleppo og grenseovergangen til Tyrkia.

Meldingene fra fronten går ut på at den syriske hæren har påført jihadistene fra Jabhat al-Nusra, eller Hayat Tahrir al-Scham (HTS), det vil si al-Qaida, store tap på landsbygda i Hama og Idlib. Flere ledende jihadister skal være drept i kampene. Det russiske telegrambyrået Tass melder at 650 jihadister fra Idlib har lagt ned våpnene og valgt å avslutte krigen mot Syria. Den tyrkiske avisa Evrensel skriver at den syriske hæren har satt inn 25.000 soldater i offensiven for å frigjøre Idlib.

Blant disse soldatene skal det også finnes 1300 soldater fra det kurdiske YPG som har trukket i uniformene til den syriske hæren og deltar under regulær syrisk kommando.

Etter å ha forsynt YPG/SDF med masser av våpen, ammunisjon og utstyr og ha gitt dem vern gjennom sin flyforbudssone i nordøst, er USA i ferd med å svikte sine kurdiske allierte. De har tjent sin hensikt, sett fra USAs synspunkt. Og da haster det for YPG å komme til en forsoning med Damaskus. I det øyeblikket USA fjerner sin beskyttelse fra lufta, vil de ikke lenger kunne holde kontrollen i nordøst.

Hvis YPG nå virkelig er gått inn som vanlige soldater i den syriske hæren, så er det både en appell om forsoning og et signal om hva som vil komme. YPG vil ikke kunne opprettholde sine egne væpnede styrker etter at krigen er slutt, men vil måtte gå inn i den syriske hæren på vanlig måte. Det betyr også at den syriske hæren vil frigjøre hele den nordøstlige delen av landet, forhåpentlig uten at det kommer til kamper med de kurdiske gruppene.

Men først skal offensiven mot Idlib vinnes, og den kampen kan bli svært hard.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEnda et skritt mot angrep på Iran: USA oppretter «Iran action group»
Neste artikkelYazidisk tenåring som tidligere var IS-slave flyktet fra Tyskland etter at hun møtte sin IS-kidnapper der, som flyktning.
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).