Tyrkia og USA på randen av økonomisk krig, Erdoğan søker nye venner

5
USA tvinger Tyrkia til å søke seg nye venner.

President Donald Trump har beordret dobling av tollen på stål og aluminium fra Tyrkia. Dette har utløst ei valutakrise i Tyrkia og sendt tyrkiske lire ned i djupet. Dette skjer til tross for at Tyrkia er USAs allierte i NATO, er det viktigste landet på alliansens sørflanke og har NATOs nest største hær etter USA.

Både tyrkiske og amerikanske medier sier nå at konflikten mellom de to landene nå er så alvorlig at det kan føre til en fullstendig splittelse.

Slik som The Atlantic her. Og Forbes her.

Tyrkiske Hürriyet beskriver Tyrkias mottiltak mot de amerikanske sanksjonene som et «motangrep», noe det jo faktisk også er.

Emiren av Qatar har vært på statsbesøk i Tyrkia og forsikret Erdoğan om at emiratet vil investere 15 milliarder dollar i Tyrkia. Qatar er i en svært alvorlig konflikt med Saudi-Arabia, der kongedømmet truer Qatar på livet, så dette er opplagt en del av en alliansebygging mot Riyadh fra emirens side. Tyrkia har da også en militærbase i Qatar. Men det har også USA. Så her går diverse allianser i spagat. Som et svar på sanksjonene fra USA har Erdoğan varslet boikott mot Apples iPhone og annen forbrukselektronikk fra USA.

Midt oppe i striden mellom Ankara og Washington har Tyskland forbundskansler Angela Merkel vært i Tyrkia for å reparere forbindelsene mellom Forbundsrepublikken og Tyrkia, forbindelser som har vært svært kjølige en god stund.

Dette kan absolutt oppfattes som at Tyskland og EU tar parti med Tyrkia mot USA. Tyrkia og Russland har gått sammen om å kritisere de vestlige sanksjonene.

Russland har foreslått for Tyrkia at samhandelen mellom de to landene skal skje i rubel og lire og at de skal droppe dollaren helt seg i mellom. Tyrkia skal være interessert i dette.

Fem land har gått sammen om avtalen om Kaspihavet. © Mikhail Metzel/TASS

Legg til at den nye avtalen mellom de fem landene rundt Kaspihavet gravlegger gamle stridsøkser og legger opp til samhandel som sannsynligvis også vil unngå dollar, så begynner virkelig av-dollariseringa å skyte fart.

Fra før av har Kina lagt opp til betydelige investeringer i Tyrkia, og Beijing har helt opplagt ingenting imot å handle direkte med yuan og lire for å gå utenom dollaren.

Som Syria er Tyrkia strategisk viktig for Kinas «silkeveibelte», og for Tyrkia er det eneste alternativet til en allianse vestover å vende seg mot øst, mot Shanghai Cooperation Organisation (SCO) og Den eurasiske unionen. Dette vil i så fall forandre hele den geostrategiske situasjonen i regionen. Tyrkia deltok på toppmøtet i BRICS i Johanneburg og er tydeligvis på vei inn i det som kalles BRICS+. Eller Brics-MINT som det er forslått av noen (Mexico, Indonesia, Nigeria, Tyrkia).

Og akkurat som tidligere er det USAs evne til å skaffe seg mange motstandere som tvinger disse motstanderne til å skrinlegge gamle konflikter og styrke forbindelsene seg i mellom.

Vi drøftet dette i artikkelen USA mister grepet og et nytt strategisk landskap stiger fram:

«USA er langt fra allmektig, og forsøket på å oppnå globalt hegemoni har slått feil. Rivalene Kina og Russland har endelig innsett at de ikke har noe godt i vente fra Washington og de tar strategiske grep for å fri seg fra de systemene som er lagd for å kontrollere dem og holde dem nede.»

Trump-administrasjonen gjør sitt ytterste, bevisst eller ei, for å rive ned USAs hegemoni og være fødselshjelper for en multipolær verden.

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Tyrkias forsøk på håndtering av krisen får her en slags støtte fra en kjent investor:

  Turkey is trying to rewrite the crisis management chapter in the playbook for emerging markets," Mohamed El-Erian, chief economic adviser to Allianz SE and a Bloomberg Opinion contributor, said on Bloomberg TV. "It’s trying to go without interest rate hikes. It’s trying to do it without the IMF. That’s hard. It’s not impossible, but it’s hard

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-08-16/el-erian-blackrock-say-turkey-investor-call-gave-band-aid-fixes

 2. Erdogan har jobbet med dette lenge - om det er noen som kan greie det er det nettopp Tyrkia, der de ligger, som ei bru mellom øst og vest.

  • The ‘‘Octopus’’ rules . . . . . . . .
 3. Forvirret er nok de fleste. EU-president Jean Claude Juncker sier at Tyrkias ønske om å bli medlem i EU, ligger langt unna, og at alle forhandlinger vil stoppe dersom Tyrkia gjeninnfører dødstraff. EU krever at Tyrkia oppfyller en rekke krav før landet får visumfrihet til EU. Merkel og Erdrogan ønsker Tyrkia med i EU ,og Tyskland lover Russland å bygge opp Syria igjen etter gårsdagens møte i Berlin. Presset kansler Merkel nå. Man får håpe Tyrkia ikke velger Venezuela modellen fremover. EU klarer ikke bestemme seg helt hvordan Iran skal involveres fremover. Ihvertfall ikke i disse turbulente Økonomiske tider. Europa er delt nå Øst er Pro USA , mens Vest er i villrede overfor sine egne utfordringer.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

5 KOMMENTARER

 1. […] USA har tapt intervensjonskrigen mot Syria, og de basene som USA holder i det nordøstlige Syria er riktignok mer enn tilstrekkelige til å kontrollere denne regionen, men som plattform for et angrep på Iran duger de ikke i det hele tatt. Iran har mellomdistanseraketter som kan utslette dem, og det vet Pentagon meget godt. USA har to strategiske militærbaser som ville ha kunne spilt en rolle i en krig mot Iran, nemlig Incirlik-basen i Tyrkia og hovedbasen for Gulf-regionen, som ligger i Qatar. Men nå har USA for sikkerhets skyld også innledet en økonomisk krig mot Tyrkia som gjør at Tyrkia vil alliere seg østover og neppe vil godta at Incirlik brukes til angrep på Iran. Samtidig har USA så entydig støttet Saudi-Arabia i landets nærmest dødelige konflikt med Qatar. Og Qatar har svart på USAs økonomiske tiltak mot Tyrkia med å love Ankara investeringer på 15 milliarder dollar. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.