Politikere og media i sjokktilstand etter møtet mellom Trump og Putin

47
Photo: Tass/AFP

Av Pål Steigan.

Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin presenterte resulatene av sitt toppmøte under en presskonferanse i Helsinki 16. juli 2018. Putin oppsummerte møtet kort på denne måten: – Den kalde krigen er avblåst. Hvis dette er en riktig oppsummering, så burde det være en gledesdag for verden. Men slik er det ikke på Marienlyst, blant ledende politikere i USA og hovedstrømsmediene der borte. De er sjokkskadd. De er rystet. De snakker om «høyforræderi».

NRK er rystet i sine grunnvoller – som sine forbilder i USA

NRKs utsendte i Washington, Tove Bjørgaas, er ikke ferdig med sorgarbeidet over at ikke Hillary Clinton ble valgt til president i USA, og er så opprørt over møtet mellom Trump og Putin at hun har vanskelig for å snakke klart.

Og hun er naturligvis helt på linje med hovedstrømsmediene i USA. CNNs kommentarer går alle i samme gate:

«Det mest skammelig, rystende øyeblikket i Trumps presidenttid»

«Trump er ikke lenger leder av den frie verden»

NRKs Tove Bjørgaas fortsatt i sjokk etter valget i 2016.

Tidligere CIA-sjef John Brennan tvitret

https://twitter.com/JohnBrennan/status/1018885971104985093

Ordboktjenesten Merriam-Webster skriver at det fremste søkeordet på deres tjeneste etter møtet var «treason» – forræderi. New York Times skriver på lederplass «Hvorfor snakker ikke Trump for USA?» og siterer krigshauken John McCain som sier at «Aldri har en amerikansk president fornedret seg sånn overfor en tyrann.» Vox skriver: «Donald Trump, Vladimir Putin og USAs «geopolitiske sjølmord».

Deutsche Wirtschafts Nachrichten skriver at «Putin styrter USA ut i en politisk krise». Og det er neppe å ta for hardt i. Dersom man skulle ta reaksjonene bokstavelig, så skulle neste skritt fra kritikerne være å avsette presidenten og stille ham for retten under tiltale om høyforræderi.

Hva skjedde egentlig?

I denne medietåka er det vanskelig å få øye på hva som egentlig skjedde på toppmøtet. Men at det var historisk, er ingen overdrivelse. Begge presidentene understreket at forholdet mellom de to landene har vært aldeles elendig, og begge to sa at de nå ønsket å forbedre forholdet, normalisere forbindelsene, både politisk, diplomatisk og økonomisk.

Her er pressekonferansen slik den foregikk:

(Oversettelsen er Ganske dårlig, så det kan være å foretrekke å lese transkripsjonen.)

Avslutte krigen i Syria

På det konkrete planet er det tydelig at de nå har funnet en modell for å avslutte krigen i Syria og den ekstreme humanitære krisa der. Bare det hadde i seg sjøl vært en fredspris verdig, hvis det går slik. Putin sa på pressekonferansen at en fredelig avslutning av krigen i Syria vil kunne være det første eksemplet på et bedre forhold mellom de to stormaktene. Det omfatter også arbeidet med å hjelpe  syriske flyktningene med å komme hjem.

Trump har innsett at USA og deres allierte har tapt den stedfortrederkrigen mot Syria som han arvet fra fredsprisvinner Barack Obama og Hillary Clinton, og han ønsker ikke å kaste gode penger etter dårlige penger. Derfor har han vært opptatt av å få USAs tropper ut så fort som mulig og avslutte dette kapittelet i USAs historie.

Vladimir Putin sa at Donald Trumps posisjon når det gjelder Krim er velkjent. Han mener at Krims gjenforening med Russland ikke er legitim. Vi ser det annerledes og mener at folkeavstemningen (i mars 2014) ble holdt i henhold til internasjonal lov og FN-charteret. «For vårt vedkommende er denne saka ikke lenger på bordet. Punktum.»

Trump kom ikke med noen kommentarer til det. Nettopp Krim er blitt brukt som hovedbegrunnelse for de vestlige sanksjonene mot Russland, som har hatt så store skadevirkninger på økonomien i mange europeiske land. Allerede før pressekonferansen i Helsinki, sa Italias sterke mann, Matteo Salvini fra Lega at Italia vurderer å legge ned veto mot videre sanksjoner neste gang dette kommer til behandling i EU. Etter møtet er det nok flere EU-land som kan tenke seg å gjøre det samme.

Putin sa at de to hadde diskutert Ukraina og at de hadde lagt vekt på gjennomføring av Minsk-avtalen- Dette er akkurat det motsatte av hva regimet i Kiev og deres supportere i USA ønsket å høre.

Økonomisk samarbeid?

En annen virkelig stor nyhet, en som har blitt fullstendig borte i medietåka, er det som ble sagt om det økonomiske forholdet mellom USA og Russland. I dag er forholdet som kjent dominert av USAs sanksjoner. Men Putin sa at de to har diskutert hvordan de skulle få det økonomiske forholdet ut av dødvanne, og det de var blitt enige om var å etablere ei arbeidsgruppe sammensatt av toppene i næringslivet i USA og Russland, entreprenører og forretningsfolk, slik at de kunne komme med forslag til hvordan de økonomiske forbindelsene kan forbedres. Dette er noe forretningsmannen Trump liker, og det omgår det problemet at det er bare Kongressen som kan oppheve sanksjonene. Når dette spilles over til næringslivet, blir agendaen en annen, og det er lite Capitol Hill kan gjøre.

De to presidentene har også diskutert hvordan de skal få i gang et konstruktivt samarbeid på en rekke områder, og det første de gjør er å opprette ei ekspertgruppe av forskere og eksperter som skal se på hvordan dette skal gjøres.

Normalisering av diplomatiet

Donald Trump sa at han hadde deltatt i dette møtet med sikte på å gjenopprette en produktiv dialog med Russland, og han mente at det vil være bra for begge land og for verden. Med adresse til kritikerne hjemme sa Trump.

«Jeg vil heller ta en politisk risiko på jakt etter fred enn å risikere freden på jakt etter politikk.»

Trump tok opp ikke-spredningsavtalen og sa at de to var blitt enige om å samarbeide for å få Korea-avtalen i havn i praksis. Han sa også at de vil samarbeide mot terrorisme. Trump sa at når han gikk inn for å normalisere det diplomatiske forholdet til Russland, føyer han seg inn i en lang og god tradisjon i USAs politikk.

Rykker verden vekk fra stupet

Siden minst 2013 har verden vaklet på kanten av en krig mellom USA og Russland, en krig som med all sannsynlighet ville ha blitt et kjernefysisk ragnarokk. Tre-fire ganger på disse fem årene har det vært nære på. I august 2013 var Barack Obama bare timer fra å lansere et fullskala angrep på Syria. Det er vanskelig å se hvordan en slik krig kunne ha unngått direkte kamper mellom amerikanske og russiske tropper, med de fatale konsekvensene det ville ha fått. Ukraina i 2014 kunne ha utløst en storkrig. Provokasjonene med de såkalte «giftangrepene» i Syria hadde til hensikt å utløse et omfattende USA-angrep på et Syria som da var nært alliert med Russland. Og naturligvis kunne konflikten på Korea-halvøya ha utløst en kjernefysisk krig med Trumps trusler i FNs hovedforsamling om utslettelse av Nord-Korea som et bunnpunkt.

Mot dette bakteppet burde overskriftene etter toppmøtet uttrykke lettelse og en forsiktig optimisme. Det blir ikke verdenskrig med det første. Dommedagsklokka kan stilles tilbake noen minutter. Det burde jo i seg sjøl være nok til å glede seg.

Men ikke for NRK, CNN, New York Times, John McCain og Tove Bjørgaas. De foretrekker tydeligvis militarisering, intervensjoner, bombing, sanksjoner og brinkmanship på kanten av atomkrigen.

NATO-lederne må være i sjokk enda en gang

NATO-«lederne» har neppe kommet seg over sjokket da de ble filleristet av Trump i Brussel. Nå får de ny grunn til å frykte framtida. For hva er poenget med å gjennomføre den største militære opprustninga på minst en generasjon hvis det USA nå faktisk kan samarbeide konstruktivt med Russland? De vil vel se håpefullt til haukene i Washington og håpe at de på en eller annen måte kan bli kvitt en president som til de grader kaster en haug med skiftenøkler inn i det militærindustrielle mediakomplekset. På en eller annen måte må det da kunne gjøres å få verden tilbake på sporet mot krig, tenker de vel, disse menn og kvinner uten egenskaper.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Anki Anki says:

  Jeg har sagt det en stund; galskapen til de langvarig traumatiserte, politisk korrekte & nyttige idioter for krigsindustrien er nå ute i åpent lende. Caitlin Johnstone oppsummerer vel ganske bra i sin artikkel “Peace Talk Between Nuclear Superpowers Offends America’s Assholes And Morons”:

  Only assholes and morons oppose these peace talks. If you want to help steer this ship into the iceberg of nuclear holocaust, then I want you thrown overboard. Get a fucking grip, you raving lunatics. Stop this. Stop this immediately.

 2. Gled deg over skapet, men sorry , å glede seg over at NWO prosessen går framover er ikke noen gladnyhet.
  Dette har en kraftig bismak, som inkluderer at prosessen går hånd i hånd med demontering av nasjonalstaten.
  Det har vært planlagt i snart 70 år minst.
  1.
  CFR for 10 år siden sa det samme :
  Daniel Estulin siterte Richard Haas (Council on Foreign Relations )
  i sin bok The true story of the Bilderberg Group ( 2009) siden Haas talte på Bilderbergkonferansen 5 juni 2008 Chantilly Virginia :
  Calling for the elimination of superpowers and souvereign nation states.
  Estulin quotes Haas as saying in his speech on International Non-polarity,
  “The United States unipolar moment is over.International relations in the twenty-first century will be defined by nonpolarity.Power will be diffuse rather than consentrated, and the influence of nationstates will decline as that of non-state actors increases.”

  s.374 True Story of the Bilderberg group.

  Ford foundation på 50 tallet, ærklærte samme program, at de skulle bruke sine midler til å slå sammen USA med Sovjetunionen, altså snart 70 år siden, og utdannelsessytemet ble slått sammen under Reagan 1985 :
  Du kan laste fila her under education :

  Agreement Between US and USSR
  in all Educational Fields -1985-41p
  gs-GOV-EDU.sml.pdf

  Copy of Agreement between United States (President Reagan) and the Soviet Union (President Gorbachev) related to many fields of endeavor, but with special reference to merger of U.S.A. and Soviet (Russian) education systems. Important excerpts follow regarding the purpose of the agreements: “The facilitation of the exchange, by appropriate organizations, of educational and teaching materials (including textbooks, syllabi and curricula), materials on methodology, samples of teaching instruments and audiovisual aids.” "The Parties will encourage exchanges of representatives of municipal, local and state governments of the U.S.A and the U.S.S.R . to study various functions of government at these levels.
  Agreement Between US and USSR in all Edu cational Fields 1990
  http://americandeception.com/index.php?page=usercat&catid=9

  1. Etterforskeren av Ford Foundation skrev :
   Alan Gaither was, at that time, President of the Ford Foundation. Mr. Gaither had sent for me when I found it convenient to be in New York, asked me to call upon him at his office, which I did. On arrival, after a few amenities, Mr. Gaither said, “Mr. Dodd, we have asked you to come up here today because we thought that, possibly, off the record, you would tell us why the Congress is interested in the activities of foundations such as ourselves.”
   Before I could think of how I would reply to that statement, Mr. Gaither then went on to say, “Mr. Dodd, all of us who have a hand in the making of policies here, have had experience operating under directives, the substance of which is, that we use our grant-making power so as to alter life in the United States that it can be comfortably merged with the Soviet Union.”

   http://www.supremelaw.org/authors/dodd/interview.htm
   Fredens falske profeter sier ingenting om de etniske konfliktene de planlegger å manipulere fram for å bearbeide folk for å få dem til å overgi suverenitet til en ny verdensorden. De kommer ikke til å gjøre det frivillig.Det som er tragisk er at informasjon er brukt som en del av global government, og arbeidsmetodene inkluderer informanter på universitetsnivå, og biblioteker, slik at de studentene som ønsker å følge prosessen eliten har i sin bestrebelse mot en ny verdensorden, ikke finner litteratur på sine bibliotek, og i mangel av informasjon blir de håpefulle lett bytte for propagandaen, som planlagt.

  The new 2030 Agenda for Sustainable Development with its 17 goals and 169 targets is a clear manifestation of the understanding that has evolved over the last several decades of the United Nations’ existence that the three pillars - peace, development and human rights – are deeply interconnected. People, planet, prosperity, peace and partnership – the five “P”s, constitute the nucleus of our collective efforts to achieve the future we want without leaving anyone behind. (Alle skal med )
  This Agenda is a roadmap for all 7 billion of us, and everyone has a role to play in making it a reality.

  https://www.unog.ch/unog/website/dg.nsf/(httpSpeechesByYear_en)/6A82A94BEE10D47BC1257FE300393A7F

  Til studenter : Her er noen linker til relevante papirer
  http://www.bodley.ox.ac.uk/dept/scwmss/wmss/online/modern/curtis/curtis-lionel.html
  Papers of the Round Table, 1904-1971
  University of Oxford
  http://www.bodley.ox.ac.uk/dept/scwmss/wmss/online/modern/roundtable/round-table.html
  https://ora.ox.ac.uk/objects/uuid:ee7ebd01-f085-44e9-917b-98d21a0f4206

  Se også Round table movement .
  De nye studentene skal høstes og bekle lederstillingene i samfunnet og gå i takt med den totalitære nye verden som vokser fram med musesteg uten kritisk tenkning siden mange av dem tror på propagandaen.Det er selvsagt en bra nyhet om man virkelig hadde fått mindre krig, noe man ikke kan feste lit til sånn uten videre desverre.
  Tommelen ned mest for godtroenhet , for på tross av tilsynelatende grunner til positive forhåpninger, røper at man desverre ikke kjenner fienden godt nok. Hva med de som mener at verdenskrigene var skapt som ingredienser for fredens skyld ? Etter 1.verdenskrig fikk vi League of Nations. Etter 2 verdenskrig fikk vi FN . Vi får håpe vi slipper en tredje .Vi kan ihvertfall observere sentraliseringsprosessene i samfunnet på flere hold. Tonen begynner å bli røffere.

  Begge disse to , Putin og Trump jobber for sine respektive lands interesser og har nok klart mye gjenkjennelse i dette surrealistiske håndtrykket, men etniske konflikter og nedbygging av nasjonalstatene er desverre framtiden. Det gjenstår å se om den fine overflaten vi ser representerer det vi i realiteten får.

 3. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Det ser ut for meg som om Donald ved å forfølge en politikk overfor Russland han gjentatte ganger har lovet sine velgere for alvor har revet tilside tåketeppet foran det amerikanske maktapparatet hvori opptatt våre hjemlige avskrivningsbyråer.

  Det som kommer tilsyne er ikke noe vakkert syn. Jeg lar John Brennans nifse og ondskapsfullt mysende åsyn stå som selve ikonet på verstyggeligheten. Jeg sier bare: Fader Vår. Frels oss fra det onde!

  Personlig ser jeg det inntruffne bare som en av mange farveflekker hentet fra Trumps innholdsrike palett. Hva som vil komme tilsyne når/hvis vi får betrakte det ferdige maleriet aner jeg virkelig ikke.

 4. Avatar for INK INK says:

  Ja, du vet, det overbetalte kommentariatet i MSM - samt mange av yrkespolitikerne både i USA og her - kan jo i blant se ut til å operere mye etter den gode gamle parolen fra 1984:
  "Krig er fred, frihet er slaveri, uvitenhet er styrke!"

  Men hvem vet, kanskje verden virkelig ser slik ut … bare man får godt nok betalt og fine nok karriereutsikter?

 5. Dette er noe forretningsmannen Trump liker, og det omgår det problemet at det er bare Kongressen som kan oppheve sanksjonene. Når dette spilles over til næringslivet, blir agendaen en annen, og det er lite Capitol Hill kan gjøre.
  Det følger bare planen.
  Governance is the sum of the many ways individuals and institutions, public and private, manage their common affairs.
  The Concept of Global Governance
  Our Global Neighborhood
  Report of the Commission on Global Governance
  Chapter One – A New World
  http://www.gdrc.org/u-gov/global-neighbourhood/chap1.htm

 6. Ikke rart at neocons og det militær industrielle komplekset er bestyrtet over Trumps utstrakte hånd til Putin, som Putin trykket varmt og med andre hånden på Trumps arm. Denne hjerteligheten ser da ut som noen som vil ha Fred!

  Fred, det mest fryktede ordet for eiere av krigsvåpenindustrien. Dette kan se ut som en overhengende fare for Fred, som vil si at uten Russland som fiendebilde, vil det bli vanskelig å rettferdiggjøre årelatingen av amerikansk økonomi for å bruke astronomiske summer til krigsvåpen, som en stor del av ikke kan gjøres rede for, bekvemt for de private eierne av USAs krigsvåpneindustri, som kan stikke utallige milliarder i egen lomme.

  Og hva skal NATO gjøre hvis det blir fred og fordragelighet mellom USA og Russland, ikke rart Grandhagen så oppriktig bekymret ut på Dagsrevyen i kveld.

  Det er lov å håpe på at Trump og Putin har skrevet historie i Helsinki, men den brutale globale storkapitalen bryr seg ikke mye om hvem som styrer. Den har henrettet amerikanske presidenter og andre nasjoners ledere før, men håpe må vi.

 7. Avatar for Ludvig Ludvig says:

  Takk ti Gatekeeper for hyggelig respons på min Trumpallegori.

  Det gir meg anledning til å utdype temaet en smule. Kanskje kan man plassere Trump som kommunikatør innen «malertradisjonen pointillisme».

  Def. slik av Wikipedia:
  «Pointillisme er en malestil som bruker mange små prikker i primærfargene til å skape inntrykk av et stort spektrum av sekundære farger. Teknikken bygger på tilskuerens synssans som ikke oppfatter prikkene en og en, men setter dem sammen til en meningsfylt helhet.»

  Så kan man se på Trumps mange farverike utspill og utsagn som prikker eller flekker på hans lerret. Liberalistene sitter å betrakter hans maleri etterhvert som arbeidet utvikles og reagerer emosjonelt på hver enkelt farveflekk. (Den nære sammenhengen mellom emosjoner og farver er velkjent psykologi.)

  Den ene dagen settes en gnistrende rød farveflekk og alle reagerer deretter. Dagen etter kommer en grønn flekk som er rødts motpol på farvesirkelen. Liberalistene skriker over seg, du malte jo med rødt i går! Inkonsistens, uforutsigbarhet, manglende impulskontroll!

  Men til slutt, når bildet er ferdig vil tilskuernes synssans ikke lenger oppfatte farveflekkene en og en, men sette dem sammen til en meningsfylt helhet.

 8. Avatar for ABC ABC says:

  Slaget er tapt uansett. USAs dollar imperium er over asap. Trump vet det og Putin var den som startet det. Problemet nå er at krig er en yttre fiende strategi som deep state i vesten trenger når vi nå går mot noen type av nytt penger system. Tviler på at Trump kommer å lykkes med å roe ned situasjonen men håper… Trump gjør det rette før USA men resultatet er økonomisk kollapse. Kommer uansett men nå raskere kanskje.

  Putin har knust USAs økonomiske og dermed militære overlegenhet. Imponerende men det blir et helvete før Vesten og Norge.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

34 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

47 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.