Det kurdiske SDC enige med Syrias regjering om «veikart for fred»

2

Den politiske fløyen av den USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF), det kurdiskledede Syrian Democratic Council (SDC) har som tidligere meldt vært i Damaskus for å forhandle. I en erklæring etter møtene sier SDC at det er oppnådd enighet om «å tegne opp et veikart som vil føre til et demokratisk, desentralisert Syria».

Ifølge SDC har møtene skapt et fundament for å løse «gjenværende problemer». Som vi har varslet tidligere vil et av temaene i slike forhandlinger være at Syrias hær tar kontroll over de områdene som SDF nå kontrollerer. Vi har antydet at Syria ikke kommer til å godta noen annen væpnet styrke der. Dette punktet ser ut til å være løst langt på vei.

Sihanouk Debo, som er sentral rådgiver for det kurdiske partiet PYD sier at SDF «alltid har sett på seg sjøl som en del av den framtidige syriske hæren».

En av de kurdiske forhandlerne, Riad Darar, sier til al-Jazeera at SDF vil overlate kontrollen over de områdene den kontrollerer til den syriske hæren. Men han bruker formuleringa «til den syriske staten og ikke det syriske regimet». SDCs delegasjon gir inntrykk av at de vil oppnå «en ny stat» og et «framtidig desentralisert Syria».

Marwan Kabalan, some er sjef for analyse ved Arab Centre for Research & Policy Studies har ingen tro på det. Han sier til al-Jazeera:

«Det er usannsynlig at det syriske regimet vil gi kurderne autonomi. Det er mer sannsynlig at de vil gi dem lokalt sjølstyre i henhold til lov 107 som ble vedtatt i 2012. Dette vil gi dem større innflytelse, men ikke desentralisering eller autonomi. Det syriske regimet vil aldri godta autonomi.»

Det er antakelig en riktig tolkning, og det vet nok SDC også, men de trenger å selge det kommende resultatet til sine egne tilhengere, så det er forståelig at de uttaler seg som de gjør.

Realiteten på bakken er at den syriske hæren nå seirer på alle kampavsnitt og at den er full av sjøltillit. Enten blir det en politisk avtale, eller også går den syriske hæren over Eufrat og tar kontroll over området. Begge parter prøver å unngå at det siste blir resultatet.

Etter møtet mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Helsinki har USA gitt opp daværende utenriksminister Rex Tillersons tanke fra januar 2018 om å holde på det nordøstlige Syria i lang tid. Og dermed er det ingen stormakter igjen som vil støtte et kurdisk krav om autonomi. Verken Tyrkia eller Iran vil godta kurdisk autonomi fordi de frykter at det vil slå inn i de kurdiske områdene der. Og dermed er SDCs beste alternativ å få til en løsning som Damaskus kan godta.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Oppsplitting av land er heller ikke uproblematisk for USA selv. Det er separatistbevegelser i flere delstater i USA, bla i California (California er sterkt knyttet til verdensøkonomien utenfor USA). Flere av de sydlige delstatene i USA var tidligere del av Mexico. Så lenge økonomien i USA går på skinner er det nok en oppsplitting av USA utenkelig, men ved en større økonomisk krise vet man ikke hva som vil kunne skje. Da er det lite smart om USAs myndigheter skulle bli en pådriver for oppsplitting av andre land feks i Midt-Østen. Men en oppsplitting av EU kan være noe Trump ønsker for å svekke Europa, da snakker vi mer om splitt og hersk.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.