Det kurdiske SDC enige med Syrias regjering om «veikart for fred»

0

Den politiske fløyen av den USA-støttede Syrian Democratic Forces (SDF), det kurdiskledede Syrian Democratic Council (SDC) har som tidligere meldt vært i Damaskus for å forhandle. I en erklæring etter møtene sier SDC at det er oppnådd enighet om «å tegne opp et veikart som vil føre til et demokratisk, desentralisert Syria».

Ifølge SDC har møtene skapt et fundament for å løse «gjenværende problemer». Som vi har varslet tidligere vil et av temaene i slike forhandlinger være at Syrias hær tar kontroll over de områdene som SDF nå kontrollerer. Vi har antydet at Syria ikke kommer til å godta noen annen væpnet styrke der. Dette punktet ser ut til å være løst langt på vei.

Sihanouk Debo, som er sentral rådgiver for det kurdiske partiet PYD sier at SDF «alltid har sett på seg sjøl som en del av den framtidige syriske hæren».

En av de kurdiske forhandlerne, Riad Darar, sier til al-Jazeera at SDF vil overlate kontrollen over de områdene den kontrollerer til den syriske hæren. Men han bruker formuleringa «til den syriske staten og ikke det syriske regimet». SDCs delegasjon gir inntrykk av at de vil oppnå «en ny stat» og et «framtidig desentralisert Syria».

Marwan Kabalan, some er sjef for analyse ved Arab Centre for Research & Policy Studies har ingen tro på det. Han sier til al-Jazeera:

«Det er usannsynlig at det syriske regimet vil gi kurderne autonomi. Det er mer sannsynlig at de vil gi dem lokalt sjølstyre i henhold til lov 107 som ble vedtatt i 2012. Dette vil gi dem større innflytelse, men ikke desentralisering eller autonomi. Det syriske regimet vil aldri godta autonomi.»

Det er antakelig en riktig tolkning, og det vet nok SDC også, men de trenger å selge det kommende resultatet til sine egne tilhengere, så det er forståelig at de uttaler seg som de gjør.

Realiteten på bakken er at den syriske hæren nå seirer på alle kampavsnitt og at den er full av sjøltillit. Enten blir det en politisk avtale, eller også går den syriske hæren over Eufrat og tar kontroll over området. Begge parter prøver å unngå at det siste blir resultatet.

Etter møtet mellom Donald Trump og Vladimir Putin i Helsinki har USA gitt opp daværende utenriksminister Rex Tillersons tanke fra januar 2018 om å holde på det nordøstlige Syria i lang tid. Og dermed er det ingen stormakter igjen som vil støtte et kurdisk krav om autonomi. Verken Tyrkia eller Iran vil godta kurdisk autonomi fordi de frykter at det vil slå inn i de kurdiske områdene der. Og dermed er SDCs beste alternativ å få til en løsning som Damaskus kan godta.

Forrige artikkelFolkets vrede etter brannkatastrofen: «Dere har latt mennesker brenne!»
Neste artikkelVil BRICS åpne for økonomisk framgang i Afrika?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).