Det kurdiske PYD og Syrias regjering skal ha inngått en viktig avtale

0
Fra YPG-kontrollert område. Kilde: Mintpress.

Hvilken vei vil det kurdiske PYD velge nå som Syrias hær frigjør landområde etter landområde og de jihadistiske leiesoldatene nedkjempes eller kapitulerer i stort antall? Vil de velge konfrontasjon eller forhandlinger.

Meldinger fra Beirut som er formidlet av al-Masdarnews tyder går ut på at det er inngått en midleridig avtale mellom den syriske hæren og den kurdiske militære styrken YPG i det nordøstlige Syria.

Avtalen inneholder politiske punkter som å fjerne PKK-propaganda, slik som bilder av Öcalan, fra gatene i Al-Haakah til at YPG godtar at den syriske hæren får opprette rekrutteringskontor i byen.

En militær kilde sier til al-Masdarnews at regjeringa i Syria og den såkalte ”Føderasjonen Nordøst-Syria” diskuterer å opprette felles checkpoints i Al-Haakah. Den syriske regjeringa håper på å få YPG/PYD med på følgende:

– At YPG går inn i regjeringshæren over hele landet.

– At YPG overgir kontrollen over grenseovergangene Tal Kojar og Simalka til Irak.

– At YPG overgir kontrollen over grenseovergangene Al-Darbasiyah og Ras Al-‘Ayn til Tyrkia.

YPG/PYD krever til gjengjeld at den syriske regjeringa gjør kurdisk språk til en del av undervisningssystemet i Syria at tjenestegjøring i YPG regnes som tjenestetid i den syriske arabiske armeen og at kurderne får et fast sete i Syrias oljedepartement.

Nettavisa Kurdistan24 gjengir i store trekk den samme meldinga, men har også snakket med kurdiske tjenestemenn i Rojava som benekter at det finnes noen slik avtale i det hele tatt.

Hva skal man tro med så motstridende utsagn? Finnes det en avtale eller finnes det ikke en avtale? Det vil vise seg.

Logikken på slagmarka tilsier at YPG må forhandle med Damaskus. YPG-lederne må i alle fall nå ha innsett at Trump kommer til å dumpe dem, og en direkte krig med Syrias hær uten luftstøtte fra USA virker som å være svært lite attraktivt for de kurdiske styrkene. Dessuten er det ikke slik at kurderne er i flertall i hele det nordøstlige triangelet som de okkuperer. De er bare i flertall i de nordlige grenseområdene mot Tyrkia. Og det har vært demonstrasjoner mot det kurdiske styret, blant annet i Raqqa-området.

Den etniske sammensetninga i Nordøst-Syria

Dessuten: En avtale mellom Syria og YPG/PYD kan bety slutten for USA rolle i Syria, som Whitney Webb skriver i Mintpress.

Forrige artikkelKurderne i Iran satser på USAs støtte til militær kamp mot Teheran
Neste artikkelSyria ber flyktningene komme hjem
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).