Syriske demonstrasjoner mot de USA-støttede kurderstyrkene i Raqqa

0

Demonstranter protesterte i gatene i Raqqa mot de USA-støttede kurdiske YPG-styrkene 29. mai 2018. Dette skriver Middle East Monitor. Demonstrantene krevde at de kurdiske styrkene skulle forlate området. Dette omtales også i et oppslag hos det tyrkiske byrået Yeni safak.

Demonstrantene ropte slagord mot de kurdiske myndighetene og protesterte mot det føderale systemet de prøver å opprette i de områdene de har kontroll over. YPG skal ha sendt militsgrupper for å slå ned demonstrasjonene. Det hevdes at det ble skutt med skarpt og at noen skal ha blitt såret. Foreløpig er det ingen andre kilder som kan verifisere akkurat dette. Men demonstrasjonene er omtalt i mange medier i Midtøsten.

Protestene skal ha kommet etter at YPG innførte tvungen rekruttering av menn mellom 18 og 30 år i byen. De USA-støttede kurdiske styrkene SDF har sikret seg kontroll over store deler av det nordøstlige Syria og har der opprettet det de kaller Føderasjonen Nordøst Syria.

YPG har tatt en del IS-jihadister til fange og skal nylig ha utlevert over 90 av dem til syriske myndigheter.

Les:

USA har opprettet en serie ulovlige militærbaser i Syria

USA har ti ulovlige militærbaser i Nordøst-Syria og nylig har også Frankrike sendt styrker dit og blant annet etablert seks artilleribatterier.

I en Dresden-aktig bombing ble mesteparten av Raqqa by totalt ødelagt av  USA. Der ordnet også USA en flukt for de resterende IS-militsene der. BBC har avslørt en hemmelig avtale mellom USA og IS som lot hundrevis av IS-krigere og deres familier unnslippe fra Raqqa under bevoktning av den amerikanske og britiskledede koalisjonen og de kurdiske styrkene som kontrollerer byen. Konvoien inkluderte noen av de mest notoriske medlemmene av IS og dusinvis av utenlandske jihadister. En del av disse har spredd seg ut over Syria og noen er kommet så langt som til Tyrkia. Etter å ha fordrevet IS satte USA SDF-styrkene til å patruljere byen.

Forrige artikkelInterview on Donald Trump’s decision to withdraw from nuclear deal with Iran
Neste artikkelHva er Erling Folkvords agenda i Syria?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).